OBJAVILI ODLUKU

VRHOVNI SUD ODBIO ZAHTJEV USKOK-A: ‘Pogriješili ste, Turudić ostaje sudac u procesu protiv Lovrić Merzel’

USKOK je tražio da se Turudića izuzme kao predsjednika Sudskog vijeća, te kao predsjednika Županijskog suda u Zagrebu

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa odbio je prihvatiti zahtjev USKOK-a da se suca Ivana Turudića izuzme iz procesa protiv bivše sisačke županice Marine Lovrić Merzel i suoptuženih, jer je USKOK u svom zahtjevu navodno napravio pogrešku.

Naime, USKOK je tražio da se Turudića izuzme kao predsjednika Sudskog vijeća, te kao predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, a o tom zahtjevu ne može odlučivati predsjednik Vrhovnog suda, već zamjenik predsjednika Županijskog suda u Zagrebu.

U pitanju je situacija u kojoj je sudac Turudić istodobno i predsjednik Suda i presjednik Sudskog vijeća, a zakon za to jednostavno nema predviđeno rješenje, odnosno ne precizira tko je za takvu situaciju nadležan. No, Vrhovni sud poziva se na raniju praksu prema kojoj o izuzeću suca, kao predsjednika Sudskog vijeća, odlučuje zamjenik predsjednika Suda, dok o izuzeću isključivo predsjednika Suda odlučuje viši sud u ovom slučaju Županijskom sudu u Zagrebu nadređeni Vrhovni sud Republike Hrvatske.

Zato se za sada Vrhovni sud proglasio nenadležnim za odlučivanje o zahtjevu USKOK-a za Turudićevim izuzećem.

USKOK je izuzeće tražio jer je sudac Turudić u više navrata odbio potpisati nagodbu što ju je poduzetnik Željko Žužić sklopio s USKOK-om priznavši da je bivšoj sisačkoj županici dao 100.000 eura mita. Nagodio se na uvjetnu kaznu – godinu dana zatvora, uz rok kušnje od četiri godine. Turudić tu kaznu smatra preblagom, a Vrhovni sud ranije je zauzeo stav da se u visinu sankcije sudac ne bi trebao ni miješati.

Priopcenje Su IV 160-18-4 by Marko Knezevic on Scribd

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr