Play ponuda

Vratite prijemne ispite pri upisu u srednje školu!

shimmer fallback
24.1.2012.
8:58
Play ponuda

Ideja o uvođenju prijemnih ispita za upis u srednje škole je jedna od osam točaka tzv. mikro-reforme koju novom ministru predlažu nastavnici, a koje bi se – kako tvrde – mogle uvesti već u školskoj godini 2012./2013., bez ikakvih financijskih troškova i uz bitno podizanje kvalitete nastave.

Kako kažu autori mikro-reforme, postojeći sustav upisa u srednje škole je na rubu blokade jer svake godine sve više učenika završava sedmi i osmi razred s peticama. Zbog hiperinflacije odlikaša, pri upisu u srednje škole postalo je nemoguće napraviti normalnu selekciju, pa su neke škole koje su u vrijeme upisa najviše na udaru već bile prisiljene proširiti krug predmeta koje boduju za upis.

"Hvalevrijedno je nastojanje prosvjetnih vlasti da uvedu 'državnu malu maturu'. Međutim, riječ je o dugoročnom projektu i smatramo da bi ponovno uvođenje prijemnih ispita poslužilo kao prijelazni period, kao priprema i navikavanje nastavnika, roditelja i učenika na činjenicu da je znanje, a ne ocjena, ono čemu treba težiti", kazao je jedan od autora, profesor Dalibor Perković, za Novi list.

Vratiti pravo prijave u više srednjih škola

U prijelaznom periodu, objasnio je, prijemne bi ispite uvele samo one škole koje to žele. Rezultat na prijemnom ispitu nosio bi 60 posto bodova, ostatak ocjene iz osnovne škole, a obavezno bi se provjeravalo znanje hrvatskog jezika i matematike. Bodovi s prijemnog bi se mogli prenositi u drugu školu. Također, osmaši bi ponovno dobili i pravo prijave u više srednjih škola.

Marija Lugarić, zamjenica ministra obrazovanja, koja je u posljednja tri tjedna prikupila više od stotinu nastavničkih prijedloga, kazala je da će sve prijedloge temeljito razmotriti, te odluku donijeti nakon široke javne rasprave.

Play ponuda
Play ponuda