Ima i svoje kandidate za ministre

“JA SAM PRESRETAN”: Orešković nakon sastanka u Kitzbühelu iznio svoje planove

Glavno je pitanje na sastanku s investitorima i bankarima u austrijskom Kitzbühelu bilo smanjivanje javnog duga Hrvatske, izjavio je mandatar Tihomir Orešković po povratku u zagrebačku zračnu luku, gdje je održao konferenciju za novinare.

“Ovaj je sastanak bio vrlo uspješan. Ja sam presretan”, rekao je na početku. Kazao je da si je prije puta zadao nekoliko ciljeva i da smatra da ih je ispunio.

“Prvi mi je cilj bio da se upoznam s najmoćnijim investitorima koji drže 80 posto hrvatskog duga i da pokrenemo jedan optimizam i pozitivnu klimu. I da Hrvatsku stavimo u pozitivnu sliku. Mislim da smo taj cilj ispunili”, rekao je Tihomir Orešković.

Tihomir Orešković je kazao da je investitorima prezentirao glavne “transformatore”: javni sektor, doing bussiness, investicije i europske fondove.

Smanjivanje duga

Mandatar Tihomir Orešković poručio je kako neće biti radikalnih rezova, već će se njegova Vlada fokusirati na smanjenje javnog duga i deficita, povećanje efikasnosti javnog sektora, jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, jačanje investicija, posebice kroz privlačenje EU fondova i oživljavanje mrtvog kapitala države, te reforme u zdravstvenom sektoru.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon povratka iz Kitzbuehela, Orešković je kao dva glavna pokretača promjena istaknuo investicije i smanjenje deficita.  Rekao je i kako je glavno pitanje investitora bilo kada će Hrvatska riješiti pitanje javnog duga.

“Svi vide da smo krenuli s rastom BDP-a, što je super, ali ako ne smanjimo javni dug bit će problem”, naglasio je Orešković.

Ovaj je sastanak bio vrlo uspješan. Ja sam presretan

Kazao je kako je investitorima jasno komunicirano da će gospodarski rast pokrenuti EU fondovi, s obzirom da Hrvatska ima 10,7 milijardi eura na raspolaganju do 2020. godine. Pritom je kao sektore s potencijalom rasta investicija naveo energetiku, infrastrukturu i ostale.

“Imamo dovoljno ljudi, snage i resursa da možemo privući novac iz fondova i to će biti uspjeh za Hrvatsku”, rekao je Orešković.

Jedan od pokretača promjena koje je mandatar naveo je i jačanje konkuretnosti gospodarstva kroz mjere temeljene na izvješću Doing Business te je istaknuo kako su te promjene moguće ne kroz ikakve radikalne rezove, već fokusiranje i jačanje efikasnosti kroz tehnologiju.

Spomenuo je i reformu u zdravstvu, prije svega u području javne nabave i uštede u administraciji.

Ponovio je i kako se zalaže za bolje korištenje ‘mrtvog kapitala’ u vlasništvu države, “što neće imati nikakav utjecaj na građane Hrvatske”, a pomoći će smanjenju duga.

“Tako ćemo si kupiti vrijeme i onda možemo opet dobiti i investicije i EU fondove, a i druge reforme iskoristiti da taj dug počne padati”, izjavio je Orešković. “To nisu nikakvi rezovi, to je čista egzekucija”, naglasio je Orešković.

“PROFIL KOJI TREBA HRVATSKOJ”: Oreškoviću problem neće biti jezik, već jedna druga bitna stvar

Podrška stranaka, ali i oporbe

tihomir orešković

“Na pitanje ima li podršku stranaka koje formiraju vladu i oporbe, Orešković je kazao da je to odlično pitanje – kad sam prezentirao plan, dobio sam pozitivnu podršku od investitora, ali oni su me pitali isto. “Vidimo da imate plan, ali imate li podršku političkih stranaka?” Prije nego sam krenuo u Kitzbühel, čuo sam se s gospodom Karamarkom i Petrovom i ja sam sto posto uvjeren da imam tu podršku, a nadam se da ćemo imati podršku i od drugih stranaka. Ovo je bitno za Hrvatsku”, rekao je Orešković.

Drugi mirovinski stup bi mogli iskoristiti da investiramo u strateške fondove od kojih će građani imati više koristi

Na pitanje koliku će ulogu imati u odabiru ministara, Orešković je kazao da će imati i svoje kandidate, a da na prijedloge Mosta i Domoljubne koalicije ima pravo veta. Napomenuo je da je prošli tjedan već imao sastanke oko ministara financija i nekih drugih. Ponovio je da će se o imenima znati više idući tjedan.

Orešković je više puta ponovio da je sastanak bio vrlo uspješan. “Osim podrške koji su mi dali, investitori su iskazali interes za ulaganje u Hrvatsku. Uvjeren sam da ćemo vidjeti pozitivne rezultate.”

Potezi koji se u Hrvatskoj još nisu povukli

Podsjetimo, mandatar Orešković se s investitorima sastao u društvu guvernera HNB-a Borisa Vujčića, a uoči odlaska u Kitzbühel rekao je novinarima da će se naći s osam do deset najvećih investitora koji “drže osam do 10 posto hrvatskoga duga”. Istaknuo je nužnost poboljšanja hrvatskoga kreditnog rejtinga.

Kako su u četvrtak javile televizije, osim što bi neke reforme koje smišlja Orešković mogle biti “radikalnije u odnosu na one koje smo imali do sada u javnosti prilike čuti”, bankari su bili “izuzetno zadovoljni onime što su čuli” jer su u planu Tihomira Oreškovića “neki potezi koji se u hrvatskoj politici još nisu povukli”.

LOVRINOVIĆ: “10 milijardi kuna uštede može se napraviti bez rezanja plaća”

 

Povratak na Net.hr