TRADICIONALNA AKCIJA

VOZAČI, OPREZ! PRIPAZITE NA GAS: Sutra slijedi 24-satni ‘Speed Marathon’, ali ne onakav kakav mislite

Na Području policijske uprave zagrebačke, kao i na području cijele Europe, jednom godišnje tradicionalno se organizira Speed Marathon

Speed Marathon, odnosno 24-satni nadzor brzine, organizira se tradicionalno jednom godišnje, tijekom ROADPOL-ove Operativne akcije Brzina, koja se ove godine održava od 19. do 25. travnja, dok će se u srijedu na području Policijske uprave zagrebačke pojačano provoditi baš tog dana te policijskim djelovanjem osiguravati pridržavanje propisanih ograničenja brzine u prometu.

Prilikom provođenja akcije uz prioritetno sankcioniranje nepropisne brzine kretanja vozila, pozornost će se posvetiti i drugim težim prekršajima, a prije svega prisutnosti alkohola u organizmu uz obavezno alkotestiranje svih zaustavljenih vozača, tehničkoj ispravnosti vozila, nepropisnom pretjecanju, upravljanju prije stjecanja prava i pod zabranom, prekršajima mladih vozača, korištenju sigurnosnog pojasa (vozača i svih putnika), zaštitne kacige i mobitela tijekom vožnje i ostalim prekršajima. Nadzor brzine provodit će se odobrenim metodama i uređajima te fiksnim kamerama za mjerenje brzine vozila.

Povrećanje brzine povećava rizik od ozljeda

Brzina određuje težinu sudara. Čak i malo povećanje brzine povećava rizik od ozljeda. Kazne za prekoračenje brzine znatno su porasle u mnogim europskim zemljama posljednjih godina. Ipak, još uvijek ima previše vozača koji prekomjernom brzinom ugrožavaju sebe i živote ostalih sudionika u prometu.

Pješaci imaju 90% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 30 km/h te manje od 50% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 50 i više km/h. Prevelika brzina je glavni uzrok smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama. O sudionicima u prometu ovisi žele li ostati živi i sačuvati živote drugih.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr