STRUČNJAK UPOZORAVA

VOZAČI ELEKTRIČNIH ROMOBILA SE TRETIRAJU KAO PJEŠACI, HRVATSKA JOŠ BEZ ZAKONA: Što ako dođe do sudara?

Prometni stručnjak dr. sc. Šime Savić kazao je kako je potrebno zaštiti obje strane

Sigurno ste primijetili sve veći broj električnih romobila kojima nije jasno definirano gdje i pod kojim uvijetima se mogu kretati. S obzirom na to da ih se gotovo ne spominje u propisima o sigurnosti prometa, nije jasno ni što napraviti kada oni sudjeluju u prometnoj nesreći.

Naime, ukoliko se vozač romobila sudari s pješakom i jedan i drugi se smatraju pješacima, a mnogi ne znaju što bi tada trebali poduzeti.

POŠAST ELEKTRIČNIH ROMOBILA: MUP će se ipak morati umiješati, to zorno pokazuje ovaj bizaran primjer iz Splita

Prometni stručnjak dr. sc. Šime Savić u Dobroj Jutro Hrvatska kazao je kako je potrebno zaštiti obje strane.

“Trebali bismo urediti i pitanje kakve bi uvjete trebao svaki romobil ispunjavati ako je već u prometu – primjerice, trebao bi imati prednje i zadnje svjetlo, uređaj za kočenje, uređaj za zvučno upozorenje, trebalo bi se postaviti ograničenje brzine, vozač ne bi smijao upotrebljavati alkohol… Također je važno definirati kuda se trebaju kretati romobilisti – po kolniku, biciklističkim stazama, pješačkim zonama… Zasigurno treba poticati ekološka vozila ali nikako nauštrb sigurnosti sudionika u prometu”, kazao je Savić.

Nemaju poveznice s dječjim romobilom

“Tretiraju se kao pješaci jer bivši je zakon regulirao samo romobile, a onaj dječji romobil s kojim je zabranjeno igrati se na kolniku i današnji električni nemaju nikakve poveznice”, dodaje.

Romobili još nisu zakonski uređeni, a EU je prepustila da to pitanje riješava nacionalno zakonodavstvo. Do tada zbog ovih nečujnih, ali brzih vozila i pješaci, a i vozači moraju biti na pojačanom oprezu.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr