'UKRAJINCI SU SE MALO ZATRČALI' / Hrvatski vojni stručnjak objašnjava što se krije iza bitke za Herson, ali i znakovite Vučićeve izjave o 'Staljningradu': 'Možda...'

Image
Foto: Profimedia

'Vučić je neki dan rekao da će to biti ukrajinski Staljingrad, da će ga Rusi braniti do zadnjeg čovjeka. On je u vrlo dobrim odnosima s Rusima, možda i zna više nego mi'

9.11.2022.
18:32
Profimedia
Play logo

Vojni analitičar Mario Galić komentirao je za N1 situaciju u Ukrajini. Sve se više spominje ofanziva za Herson, a Galić je pojasnio zbog čega je taj grad važan Ukrajincima.

“Ne možemo znati je li već krenula ofanziva u Hersonu. Ako jest, onda su se Ukrajinci malo zatrčali", kaže Galić. "Herson kao grad i cilj nije strateški važan, on nema nikakvu stratešku važnost. Njegova je važnost isključivo politička. Kad ga oslobode, to će bit ogromna politička pobjeda. Onda će se nasukati na desnu obalu Dnjepra, preko njega ne mogu bez velikih žrtava”, objašnjava Galić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi ne znamo koliko će čvrsto Rusi braniti Herson”, dodaje.

Image
PREKRETNICA RATA? /

Procurili tajni dokumenti: Putin odustaje od važnog grada? Objavljene upute kako prodati poraz ruskoj javnosti

Image
PREKRETNICA RATA? /

Procurili tajni dokumenti: Putin odustaje od važnog grada? Objavljene upute kako prodati poraz ruskoj javnosti

'Vučić možda zna i više nego mi'

Galić je komentirao i izjave srpskog predsjednika Aleksandra Vučića o tome da Rusi neće lako predati ovaj grad. “Vučić je neki dan rekao da će to biti ukrajinski Staljingrad, da će ga Rusi braniti do zadnjeg čovjeka. On je u vrlo dobrim odnosima s Rusima, možda i zna više nego mi”, kaže Galić.

'Ovo je postao rat dronova'

Govoreći o snimci navodnog napada dronom na ruskog vojnika u rovu pored Hersona, Galić kaže kako se svaki dan mogu naći sati i sati takvih snimaka na internetu. “To su granatice manje od ručne bombe, one nemaju nikakav učinak, samo psihološki. U jako malo slučajeva su ubojite, one su psihloško oružje, da teroriziraju ruske vojnike. Jako je čudno da na toj snimci u cijelom rovu vidimo samo jednog vojnika, obično ih je u rovovima na desetke. Postoji mogućnost da su drugi ruski vojnici, nakon što je napad počeo, jednostavno pobjegli. Druga je mogućnost da je to odglumljeno, ali ako je tako, onda taj glumac zaista ima živaca i jako je hrabar. Vidimo da granate padaju oko njega… Izvorna je snimka došla od ukrajinske strane, rekao bih da je autentična”, kaže Galić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je postao rat dronova”, zaključuje. Objašnjava i da su i Rusi i Ukrajinci počeli koristiti mnogo dronova u borbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Vojni prioriteti su negdje drugdje'

Što se tiče mogućnosti da Rusi uvuku Ukrajince u ulične borbe u Hersonu, Galić kaže da je takav scenarij već viđen u Mariupolju.

“Za suvremenu vojsku su ulične borbe nešto najgore. Morate čistiti kuću po kući ili ući s tenkovima, a iz tenka se ne vidi ništa. Zamislite da tenkom uđete u centar Zagreba, što vidite? Ništa. Suvremena vojska koja uđe u gradske borbe, to je katastrofa. Ako su se Rusi dobro pripremili, oni mogu izdržati mjesecima. Ako izdrže, ne pobjegnu, to bi mogao biti ukrajinski Mariupolj. Kako su Rusi iskrvarili osvajajući Mariupolj, tako će Ukrajinci osvajajući Herson. Najvažniji pravac koji bi mogli napadati bi bilo da dođu na azovsku obalu, blizu Mariupolja. Bilo bi to jako realno da se nije uplela politika i počela određivati da je prioritet Herson. Nije. Politički jest, ali vojno nije. Vojni prioriteti su negdje drugdje”, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Rat u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo