Vodoopskrba u rat s neplatišama uvodi - pilu!

shimmer fallback

Zbog divljih priključaka na vodvod, Vodoopskrba i odvodnja godišnje izgubi preko 30 milijuna kuna, te su zbog toga odlučili krenuti u bespoštedni rat sa zagrebačkim neplatišama.

30.8.2011.
18:31
Play logo

Vodoopskrba i odvodnja počet će lov na ilegalce priključene na sustave vodovoda i kanalizacije. Novom Odlukom o komunalnom redu koju je u lipnju donijela zagrebačka Gradska skupština, svi koji imaju infrastrukturu moraju se na nju i prikopčati. U protivnom, građani će biti kažnjeni s 2.000 kuna, pravne osobe s 10.000 kuna, a direktori tvrtki i obrtnici s 5.000 kuna.

Mjera protiv zagađivanja

Dodatni udar većim potrošačima vode koji će uslijediti ako ne pristanu na priključak je taj da će im Vodoopskrba i odvodnja presjeći dovodnu cijev! Žele tako, upozoravaju, riješiti oko 15.000 ilegalnih priključaka koji im stvaraju gubitak viši od 30 milijuna kuna godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Objekti bez građevinske dozvole bili su rupa u zakonu. Nisu se mogli priključiti, a ljudima treba voda. Da smo im je omogućili kaznili bi nas bez obzira na to što nas ilegalci oštećuju. A postoje i kamp kućice ili zemljišta koja treba navodnjavati. Njima treba priključak, ali ne i građevinska dozvola. Ovom smo odlukom sve riješili, s tim da ovi bez dozvole mogu dobiti minimalni priključak koji je slabiji. Tek kad se legaliziraju mogu dobiti pravi, a u nekim slučajevima za to nema ni potrebe", objasnio je Davor Poljak, voditelj Vodoopskrbe i odvodnje.

Ujedno ističe da se divljem priključivanju na odvodnju mora stati na kraj kako bi se spriječilo zagađivanje podzemnih voda i izvorišta pitke vode. Sustavno i obvezno priključenje građana već su počeli u Brezovici gdje rade na postavljanju mreže.

"Sve će biti gotovo do studenog, a ponudit ćemo akcijsku cijenu, 30 posto nižu od prosjeka. Pojedinačni priključak je u prosjeku 5.000 do 8.000 kuna plus cijena asfalta", kaže Poljak te najavljuje da će akcijske cijene biti u svim dijelovima Zagreba gdje ima više ilegalaca. Redoslijed kojim će legalizirati priključke dogovorit će sa Zagrebačkim cestama. "Nije nam cilj kažnjavati ljude, no svi imaju obvezu podnijeti zahtjev 30 dana nakon našeg poziva. Priključak mora biti riješen u roku pola godine, a omogućit ćemo plaćanje u više rata", najavio je Poljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjen broj očitanja

Inače, zbog štednje Vodoopskrba i odvodnja smanjit će broj očitanja brojila te će potrošačima slati račune svaki mjesec. U kućanstvima će potrošnju vode provjeravati dvaput godišnje, a kod poslovnih objekata koji troše više vode, svaki mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosad su računi dolazili nakon očitanja, a sada ćemo ih slati mjesečno na temelju prosjeka potrošnje pojedinog kućanstva. Svaki šesti mjesec plaćat će se, ili oduzimati, razlika u potrošnji", najavio je Davor Poljak.

Play logo

Vezani članci:

arti-201006070080006 arti-201102080234006 arti-201102140297006 arti-201009140472006 arti-201004130481006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo