ODVAJAO SIJAMSKE BLIZANKE

UGLEDNI SVJETSKI KIRURG ‘SPASIT ĆE’ HRVATSKU DJEČICU: ‘Sedam mališana dobit će nova lica’

Američki kirurg koji je 2002. upješno odvojio dvije sijamske blizanke spojene tjemenom danas je u Hrvatskoj i pomoći će sedmero malih pacijenata i dvjema ženama da riješe svoje probleme s licem, u čemu im nije mogao pomoći niti jedan liječnik u regiji.

Dr. Henry Kawamoto, jedan od dvojice liječnika koji su 2002. operativnim zahvatom uspješno odvojili dvije djevojčice sijamske blizanke spojene tjemenom i to u šestoj takvoj operaciji u svijetu, ovih dan agostuje u Zagrebu. Kako piše Večernji list, poznati kraniofacijalni kirurg će s liječnicima Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju KB-a Dubrava obaviti sedam složenih zahvata na djeci s deformacijama lica. Riječ je o zahvatima koji do sada nisu bili mogući u našoj regiji, a koje je dr. Kawamoto došao obaviti na poziv dr. Vedrana Uglešića.

‘Mislim da ćemo to obaviti uspješno’

“Uz sedmero djece riječ je još i o dvije žene s deformacijama lica. Uvjeti su, koliko vidim, u ovoj bolnici vrlo dobri, mislim da ćemo to obaviti uspješno. Vidio sam rezultate rada ovdašnjih kirurga na netom završenom sastanku, zaista su spektakularni. Vidite, ljudi misle kako se najbolje operacije provode u Sjedinjenim Državama ili u razvijenijim europskim zemljama, no to doista nije točno. Riječ je o zanatu, a on je isti svuda na svijetu. Imali ste i rat, i ja sam služio u Vijetnamu, na žalost ili na sreću, rat je dobar učitelj kirurgije. Naučite kako operirati brzo i učinkovito. Radite možda cijeli dan i noć, no uvijek je drugačije”, prokomentirao je poznati liječnik koji je u Hrvatskoj održao i nekoliko predavanja o kirurgiji i uspješnosti kirurga.

Osvrćući se na svoj prijašnji rad odvajanja sijamskih blizanaca, liječnik je kazao kako su se danas okolnosti promijenile i tehnologija znatno napredovala, kao i anestezija što bitno olakšava takve operacije.

 

Povratak na Net.hr