ANDABAK NE POSUSTAJE

VODEĆI HRVATSKI HOTELIJER POTVRDIO: ‘Velebni 70 milijuna eura vrijedni projekt ide dalje’

Do kraja ove godine trebalo bi započeti rušenje starog kompleksa hotela Termia u Bizovačkim toplicama.

Taj je kompleks prije tri godine kupio jedan od vodećih hotelijera u Hrvatskoj Jako Andabak, koji će nakon njegovog rušenja krenuti u izgradnju novog objekta vrijednog deset milijuna eura, piše tportal.

Ruši se stari i gradi novi hotel

Andabak je potvrdio i da projekt Stubaki, vrijedan 70 milijuna eura, u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom ide dalje.

“Rušenje postojećeg kompleksa hotela Termia treba započeti do kraja ove godine, a na to smo se odlučili nakon opsežnih analiza i konzultacija s našim Odjelom investicija i arhitektima”, izjavio je Jako Andabak, predsjednik Nadzornog odbora koncerna Sunce.

Andabak je rekao kako je projekt rušenja gotov, dok se istovremeno završava onaj izgradnje novog hotela koji će imati 160 smještajnih jedinica, dva restorana i wellness centar. Poslije završetka novi objekt trebao bi dobiti četiri zvjezdice. Time bi se završila i posljednja faza uređenja kompleksa Bizovačkih toplica vrijedna oko deset milijuna eura.

Ovaj posrnuli lječilišno-hotelski kompleks kupio je Andabak prije tri godine za 14 milijuna kuna. Tada je najavio ulaganja od gotovo sto milijuna kuna.

U prvoj je fazi investirano deset milijuna u izgradnju najvećeg bazena s umjetnim valovima u Hrvatskoj, otvorenog u kolovozu 2015. godine, dok se prošlog ljeta radilo na potpunoj rekonstrukciji unutarnjih bazena, u što je uloženo dodatnih 20 milijuna kuna.

U međuvremenu je izgrađeno potpuno novo lječilište Bizovačke toplice, odnosno Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju sa 116 postelja raspoređenih u 56 bolesničkih soba i dva apartmana te s najmodernijom tehnologijom za pomoć pacijentima.

Jako Andabak, ulagač u Bizovačke toplice i StubakeFoto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Krevete pokreću elektromotori, kupaonice su prilagođene invalidima i najtežim bolesnicima, a svaki pacijent na fizikalnoj terapiji ima svog terapeuta. Ondje se može doći i s uputnicom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. U sve to uloženo je oko 22 milijuna kuna.

Umjesto preuređenja, izgradnja novog hotela

Početkom ove godine započeta je realizacija četvrte najavljene investicijske faze, preuređenje hotela Termia koji je otvoren uoči Domovinskog rata. No plan se promijenio. Dok su vanjski bazeni preuređeni i otvoreni, hotelski kompleks će se rušiti i gradit će se novi.

“Detaljne usporedbe troškova adaptacije postojećeg objekta kao i one rušenja i gradnje novog, prema izračunu, pokazale su da je druga opcija prihvatljivija. Naime adaptacija postojećeg objekta, u kojem omjer smještajnog dijela i zajedničkih prostora više ne udovoljava zahtjevima tržišta, ni u smislu iskoristivosti ni komfora – nije isplativa”, izjavio je Andabak, koji nastavlja s projektom Stubaki, vrijednim gotovo 70 milijuna eura.

Radi se o projektu javno-privatnog partnerstva između tvrtke Sunce premium i Krapinsko-zagorske županije koji bi trebao rezultirati novim smještajnim kapacitetom od oko 300 soba, sedam bazena te wellness i spa centrom u Stubičkim toplicama.

Nakon renoviranja otvoren je i zatvoreni bazen u Bizovačkim toplicamaFoto: Davor Javorovic/PIXSELL

Koncern Sunce ondje planira razvijati sportski i zdravstveni turizam. Ugovor o ulaganju potpisan je još 2008. godine, a potom su uslijedila još dva aneksa. Najnovijim, nedavno zaključenim, predviđa se rok od dvije i pol godine za početak investicije. U međuvremenu je projekt modificiran kako bi se obuhvatile potrebe i želje sadašnjih gostiju.

Poboljšana situacija na tržištu

“Do sada je u projekt Stubaki, u izradu projektne dokumentacije i istraživanje tržišta te gradnju pristupne ceste u dužini od 1,3 kilometra, uloženo 28 milijuna kuna. Ovaj projekt će se ostvariti u daljnjem razdoblju’, rekao je Andabak prilikom zaključenja aneksa, napominjući da su protekle godine bile izrazito nepovoljne za realizaciju takvog projekta, ali da je situacija na tržištu sada drugačija.

Krapinsko-zagorska županija u ovom projektu pak sudjeluje sa 68 tisuća četvornih metara zemljišta na kojem će se graditi turistički kompleks, a obvezala se osigurati i dodatnih 1,5 milijuna kuna kao odštetu ako se u predviđenom roku ne krene s projektom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr