FOTO: Voda nadire, oglasile se i sirene u jasenovačkom kraju

Iako je sisačko područje danas izdržalo vodeni val Kupe i Save, neposredna opasnost od poplava još prijeti nekim područjima širom Hrvatske: Neretva prijeti Metkoviću, a nabujala Una Jasenovcu.

Stanje na desnoj strani grada Metkovića je dramatično. Voda plavi kuće i okućnice, a ugroženo je više od 500 obiteljskih kuća. Vodostaj Neretve od 350 centimetara u Metkoviću je pedesetak centimetara niži od kritične točke izlijevanja Neretve iz korita. Problem je i što zaobalne vode u prvom redu rječica Norin danima nalijeva blato, pa bi se prema najcrnjem scenariju mogao ponoviti prosinac 2010. godine, kada je katastrofalna poplava pogodila ovaj dio grada, piše eMetković.

Niže ulice poput Zagrebačke ili Neretvanskih gusara pod vodom su i njima se prometuje na vlastitu odgovornost. Na nekoliko punktova dovezeni su kamioni pijeska za pravljenje zečjih nasipa ispred obiteljskih kuća.

Drugi vodeni val stigao na sisačko područje

U Sisku su i dalje svi napori usmjereni na sprovođenje vodenog vala što bezbolnije. Zamjenik gradonačelnika Siska Agan Velić rekao je kako su obišli najteže pogođena područaja kod Žabnog. Naglasio je kako se pojačava obrana na kritičnim mjestima te da najviše problema rade zaobalne vode. Ipak, nada se mirnoj noći.

“Jedno vrijeme dok se vode budu naguravale i ovdje može doći do malog porasta Odre koja bi napravila dodatan pritisak. To će potrajati jedno vrijeme. Tamo smo učvrstili sva najniža područja i kritične točke. Pratit ćemo situaciju, reagirati, ali nadam se da neće doći do neke veće ugroze”, rekao je Velić.

Sirene u jasenovačkom kraju

U jasenovačkoj Posavini su se pak prolomili zvuci sirena s tornjeva vatrogasnih domova. Naime, oglašena je uzbuna jer bi vodeni val nabujale Save koji se približava mogao bi donijeti nevolje, pa je stožer za obranu od poplave Općine Jasenovac kasno popodne pozvao mještane naselja da se odazovu punjenju vreća pijeskom za gradnju zečjih nasipa. Iako su i ranije sve službe bile u stanju pripravnosti, ovo su presudni trenuci.

“Veliki broj mještana iz svih naših naselja trenutno puni vreće pijeskom, pripremamo dodatnih 10 tisuća vreća za dio ceste i nasipa kod Trebeža, gdje je voda već opkolila kuće dviju obitelji. U pripremi je još 15 tisuća vreća”, kazala je Marija Mačković, načelnica Jasenovca, za Večernji list.

Nažalost, očekuje ih noć bez sna, jer vodeni je val sve bliži, a i vodostaj rijeke Une je u velikom porastu. Cestu od Košutarice prema selu Mlaka sada u potpunosti preljeva voda. Inače, ova cesta je danima zatvorena za promet, a pročelnik HGSS-a stanice Novska Tomislav Bogojević je najavio da će ujutro evakuirati jednu stariju mještanku zbog zdravstvenih problema.

“U slučaju najgorega, spremni smo i za evakuaciju svih mještana. Za sve njih osigurali smo dovoljan broj kreveta i smještaj dok sve ovo ne prođe”, rekao je Zoran Prpić, ravnatelj Crvenog križa Novska.

Sami prokopali kanal preko ceste

U srijedu je došlo i do izlijevanja rijeke Česme u općini Dubrava, nedaleko od Vrbovca, a pod vodom se našlo desetak kuća u selu Kostanju. Jedina veza vlasnika tih kuća sa svijetom su čamci. Poplavljeno je 270 hektara tamošnjih ribnjaka, pa je upitno koliko će ribe ostati u njima kad se voda povuče.

Mještani Kapele Podravske u Varaždinskoj županiji već se tri dana bore s vodenom bujicom. Ogorčeni su na Hrvatske vode. Sami su prokopali kanal kako bi spasili kuće. Rukama i pijucima mještani su prokopali cestu kako bi vodu propustili na drugu stranu.

Povratak na Net.hr