VOĆARI STREPE ZBOG ŠTETE KOJU JE NANIO MRAZ: / 'Stvarni razmjeri vidjet će se idućih tjedana'

Image

'S obzirom da će se stvarni razmjeri šteta vidjeti tek narednih nekoliko tjedana, ovisno o tome i mogućnostima koje će postojati, sigurno će se tražiti rješenja za pomoć',

15.4.2021.
11:19
Play logo

Stvarni razmjeri štete na voćnjacima zbog travanjske hladnoće, snijega i mraza vidjet će se idućih nekoliko tjedana, rekao je u četvrtak za Hinu predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota.

"Cijelo vrijeme trajanja negativnih temperatura prošli tjedan, a i noćas, u kontaktu smo s Ministarstvom poljoprivrede i razgovaramo o mogućim posljedicama koje će ova nepogoda imati za voćare. S obzirom da će se stvarni razmjeri šteta vidjeti tek narednih nekoliko tjedana, ovisno o tome i mogućnostima koje će postojati, sigurno će se tražiti rješenja za pomoć", rekao je Markota u odgovoru na upit Hine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VOĆNJACI U SLAVONIJI POD SNIJEGOM: /

Za zaštitu od niskih temperatura koriste 'lovca na mraz'

Image
VOĆNJACI U SLAVONIJI POD SNIJEGOM: /

Za zaštitu od niskih temperatura koriste 'lovca na mraz'

'Evidentne štete nisu pokrivene osiguranjem od mraza'

Velikim problemom smatra što evidentne štete nisu pokrivene osiguranjem od mraza, koje se odnosi na razdoblje prije 10. travnja. To je problem o kojem će se razgovarati s osiguravateljima i Ministarstvom poljoprivrede koje preko mjere 17 iz Programa ruralnog razvoja pokriva 70 posto premije osiguranja, pojasnio je. Naime, voćari najčešće osiguravaju svoje usjeve putem Mjere 17 - Upravljanje rizicima, odnosno podmjere 17.1 Osiguranje usjeva, životinja i biljaka.

Upitan za komentar nedavnih medijskih objava kako je, primjerice, prosječna mjesečna cijena sorte jabuke jonagold u EU-u tijekom veljače bila 53 eura za 100 kg, u Hrvatskoj 73 eura, a u Poljskoj svega 29 eura, kazao je kako su cijene na tržištu posljedica tržišnog okruženja, ponude i potražnje koja ovisi o puno elemenata.

"Na prosječnu cijenu u Europi svakako i dominantno utječe cijena u Poljskoj koja svojom hiperprodukcijom sedam puta većom od nacionalnih potreba određuje i te prosjeke. Ta hiperprodukcija jabuka iz Poljske generalno utječe na cjelogodišnje kretanje cijena jabuka, pogotovu sorta idared i jonagold u okruženju, pogotovo u zemljama, kao što je Hrvatska, gdje nema mehanizama zaštite domaće proizvodnje", navodi Markota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druge zemlje štite nacionalnu proizvodnju

Napominje i kako primjerice neki trgovački lanac u Njemačkoj, Italiji, Austriji neće imati u prodaji po akcijskim cijenama jabuku iz Poljske dok ima domaćih jabuka na skladištu. Tamo postoje nepisani ali jasni mehanizmi zaštite domaće nacionalne proizvodnje, kazao je Markota ocjenjujući kako je generalno maloprodajna cijena jabuka u Hrvatskoj znatno niža nego u zapadnim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče pojave da se na domaćem tržištu pojavljuju jabuke sa drugih tržišta, a da se deklariraju kao hrvatske Markota ističe kako je ona prisutna i HVZ je svoju sumnju uputila državnom inspektoratu i Ministarstvu poljoprivrede kao i AZTN-u. Riječ je ovdje prvenstveno o varanju potrošača, a time i stavljanje u neravnopravan položaj domaćih proizvođača, kazao je.

Provode se detaljne kontrole sljedivosti

Napominje kako imaju informacije da se provode detaljne dublje kontrole sljedivosti, da su već ustanovljene nepravilnosti ali i da postupci kontrola još traju jer su se kontrole sljedivosti i porijekla proširile na strane dobavljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markota pozitivnim ocjenjuje aktivnost Državnog inspektorata, nada se da će se počinitelji primjereno kazniti i da će javnost biti o tome obaviještena.

Iz preliminarnih izvještaja Inspektorata i Ministarstva zaključujemo da će se aktivnosti kontrola u ovoj godini znatno povećati i biti kontinuirane, kaže Markota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-OV ZASTUPNIK O NEVOLJAMA VOĆARA: ‘Zbog niskih temperatura trpe velike štete, naročito uzgajivači jabuka’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo