Vlasnici kafića našli način da izigraju Zakon o fiskalizaciji

shimmer fallback

Dok inspektori Porezne uprave obilaze kafiće na terenu i utvrđuju poštuje li se novi Zakon o fiskalizaciji, ugostitelji pokušavaju pronaći način kako zarađene kune skriti od poreznika.

9.1.2013.
13:06
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jedan zadarski ugostitelj, nazovimo ga Joško K., otkrio je na koji se način može 'zaobići' bauk fiskalizacije. On ima kvartovski kafić s troje konobara, prihode koji su dovoljni za njihove plaće, poreze i doprinose i za malu zaradu, daleko od one koju, kako kaže, okrenu njegovi kolege na Kalelargi.

Od početka godine Joško K. primjenjuje novi način rada: izdaje račune na fiskalnoj blagajni, a zatim ih, kada gosti odu iz kafića, pokupi sa stolova i ponovno daje novim gostima koji imaju iste narudžbe. U poslu u kojem se sve vrti između espressa, macchiata, cappuccina, coca-cole i piva, to i nije toliko teško jer se mnoge narudžbe, pogotovo tijekom jutra, ponavljaju u relativno kratkom vremenu.

"Moji konobari znaju što radim i zašto to radim. I sami sudjeluju u tome jer su svjesni da moramo opstati. Kada bih prijavio svaku kavu i pivo, za mjesec dana mogao bih staviti ključ u bravu, a država bi dobila troje novih nezaposlenih", kaže Joško K. za Slobodnu Dalmaciju.

Iako je u zakon stavljena odredba da kupac koji ne uzme račun može biti novčano kažnjen od 200 do 2.000 kuna, ovaj zadarski ugostitelj kaže da se to rijetko događa. "U kafiću jedan gost od njih 10 uzme račun. A jedan od 100 provjeri u koje je vrijeme izdan račun", kaže Joško.

Upućeni u tajne poslovanja hrvatskih ugostitelja kažu da veći sustavi imaju još većeg prostora za muljažu, posebno kad je riječ o dostavi hrane u domove građana. Naime, dio poslovanja u kojemu se hrana konzumira u baru ili restoranu oni uredno evidentiraju kroz fiskalne blagajne, no dio koji ide dostavom, navodno, vode kroz tzv. paralelnu blagajnu. Dakle, izdaju račun koji nalikuje na pravi i služi samo za internu upotrebu, a njega dostavljač uopće ne preda naručitelju kada mu donese obrok i primi od njega novac. Pritom, naravno, dostavljač riskira da netko na vratima zatraži račun, ali i za to postoji spreman izgovor: račun je ispao dok je dostavljač na motoru jurio gradom.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču