ČEKAJU TURISTE IZ SPLITA

VLAK SLOBODE U KNINU: ‘Mi smo jako blizu, a udaljeni upravo zbog nekvalitetne infrastrukture’

Vlak slobode Split-Knin-Split u spomen na Vlak slobode kojim je prije 22 godine označen kraj Oluje u Kninu je u subotu dočekao kninski gradonačelnik Marko Jelić koji je potom zajedno sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina između Splita i Knina položio vijenac na spomenik Hrvatske pobjede Oluja 95.

Gradonačelnici i načelnici svih gradova i općina između Splita i Knina u vlak su ulazili na njegovu današnjem putovanju od Splita do Knina.

Andro Krstulović Opara, koji je potaknuo vožnju današnjega Vlaka slobode Split-Knin-Split, je istaknuo kako je Vlakom slobode prije 22 godine poslana poruka mira i slobode i označen završetak Oluje.

“Čin prolaska Vlaka slobode prije 22 godine od Zagreba preko Karlovca, Gospića, Knina do Splita, u kojem je bio državni vrh predvođen predsjednikom Franjom Tuđmanom, bio je simbol hrvatskog zajedništva, i bio je to vlak budućnosti,” rekao je Krstulović Opara.

Krstulović Opara: Infrastruktura i čvršće povezivanje na hrvatskom jugu – iskorak u budućnost

Po njegovim riječima 22 godine kasnije, današnjim Vlakom slobode ne komemorira se neki događaj iz prošlosti nego se želi odaslati poruka kako gradonačelnici i načelnici južnohrvatskih i dalmatinski općina pokazuju da “žele i dalje graditi zajedništvo.” Dodao je kako se također današnjim Vlakom slobode želi poslati poruka i državnom vrhu da “infrastruktura i čvršće povezivanje na hrvatskom jugu je iskorak u budućnost koji nam je potreban.”

“Mi smo jako blizu, a udaljeni upravo zbog nekvalitetne infrastrukture,” rekao je Krstulović. Naglasio je kako današnji Vlak slobode nije samo podsjećanje na onaj od prije 22 godine nego je “to i događaj kojim pokazujemo kako ćemo u budućnosti upravljati našim područjem i što ćemo zahtijevati od Hrvatskih željeznica (HŽ) a time i od državnog vrha.”

“Očekujem sljedeće godine da će Vlak slobode iz Zagreba dovesti državni vrh u Split,” poručio je splitski gradonačelnik Krstulović Opara.

Marko Jelić očekuje prelijevanje turista iz Splita u Knin

U Kninu je mnoštvo ljudi dočekalo Vlak slobode koji je pristigao iz Splita u spomen na isti vlak koji je došao na kolodvor u Knin prije 22 godine. Između ostalih bili su tu župan Blaženko Boban i Josipa RimacFoto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Gradonačelnik Knina Marko Jelić je istaknuo kako je Vlak slobode prije 22 godine bio vlak mira i slobode. On je također rekao kako očekuje bolju prometnu povezanost Knina sa Splitom i radi razvoja turizma na kninskom području pri čemu bi se turisti koji dođu u Split “prelijevali u Knin.”

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Petar Škorić je istaknuo kako se na političkoj razini Hrvatska mora sjećati i obilježavati događaje kao što je bio Vlak slobode prije 22 godine podsjetivši kako je tada kao časnik Hrvatske vojske i branitelj osobno u Kninu dočekao predsjednika Tuđmana.

“Mi slavimo hrvatske pobjede i cijeli hrvatski narod treba biti ponosan što imamo slobodnu i neovisnu Hrvatsku,” kazao je Škorić.

DONOSIMO OPSEŽNU FOTOGALERIJU: Pogledajte tko je sve stigao u Knin na svečano obilježavanje 22. obljetnice operacije Oluja

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Predrag Stipanović, jedan od današnjih putnika vlaka , podsjetio je kako je prije 22 godine kao zapovjednik raketne topovnjače na brodu dočekao tadašnji Vlak slobode te da je ponosan što je bio sudionik tih događaj i što je putnik današnjeg vlaka.

Među sudionicima današnjeg Vlaka slobode bilo je i izaslanstvo bošnjačke nacionalne manjine koje su predvodili predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitu Edin Nurkić te hrvatski branitelj Kadro Kulašin koji je podsjetio kako je prije 22 godine bio angažiran na osiguranju dolaska Vlaka slobode u Splitu. Nurkić i Kulašin su istaknuli kako je obilježavanje spomena na događaje kao što je Vlak slobode iznimno važno te su istaknuli kako ubuduće u takve svečanosti treba uključivati što više mladih.

Sudionici današnjeg Vlaka slobode su po dolasku u Knin obišli Kninsku tvrđavu a u poslijepodnevnim satima je predviđen povratak vlaka u Split.

Povratak na Net.hr