KONAČNI PRIJEDLOG

VLADA PRIHVATILA ZAKON O BRANITELJIMA: Pogledajte što sve dobivaju i koliko će to koštati državu [DOKUMENT]

Vlada je sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru nekoliko konačnih zakonskih prijedloga, među kojima i onaj o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i konačni prijedlog zakona o reviziji.

Vlada je prihvatila konačni prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, koji omogućava zaštitu stečenih prava za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a njihova prava će se početi primjenjivati od 1. siječnja 2019.

Medved je novinarima objasnio kako se to “ne može promijeniti, jer je zakon usklađen s Ministarstvom financija”.

U PROCEDURU PUŠTEN JOŠ JEDAN ZAKON KOJI JE IZAZVAO BURNE REAKCIJE: Lex Šerif ide u Sabor: ‘Treba ga izglasati što prije’

“Sve mjere koje smo predvidjeli u novom zakonu predviđene su kroz dinamiku ostvarivanja u skladu s mogućnošću financiranja i dostupnim proračunskim sredstvima”, rekao je Medved.

NOVI ZAKON O BRANITELJIMA PODIJELIO HRVATE, PALE I TEŠKE RIJEČI: ‘I ja hoću biti hrvatski branitelj’

SVI DETALJI NOVOG ZAKONA O BRANITELJIMA: Gradovi će desetke milijuna iz proračuna morati davati braniteljskim udrugama

O novom Zakonu o braniteljima pisali smo u rujnu, koje sve privilegije bi trebali dobiti i koliko bi novca za to trebalo izdvojiti pročitajte OVDJE. 

Dodatnih 219,2 milijuna kuna

Za provedbu Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, u odnosu na postojeće zakonsko rješenje, potrebno je osigurati dodatnih 219,2 milijuna kuna na poziciji Ministarstva hrvatskih branitelja, što u odnosu na sredstva osigurana u 2017. godini predstavlja povećanje od 44,5 milijuna kuna, rekao je danas Medved.

Također, dodao je, na pozicijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava u 2018. godini bit će potrebno osigurati dodatnih 64 milijuna kuna.

Sva sredstva potrebna za provedbu ovog Zakona osigurana su u okviru limita ukupnih rashoda državnog proračuna za razdoblje 2018. – 2020. godine, utvrđenog Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018. – 2020., naglasio je Medved.

Unatoč ovim ministrovim izjavama, iz oporbe su u rujnu ustvrdili kako će nas cijeli paket novih mjera za branitelje do 2025. koštati čak 5,5 milijardi kuna.

‘Šteta što nema poveznice sa srpskim državnim vrhom’

Uoči sjednice premijer Andrej Plenković osvrnuo se na obilježavanje Dana sjećanja u Vukovaru, a pritom se zahvalio svim hrvatskim braniteljima.

Ponovio je da je presuda Ratku Mladiću primjerena.

“Žao nam je što još nije došlo do poveznice s tadašnjim državnim vrhom Srbije koji je nedvojbeno suodgovoran za agresiju na Hrvatsku i BiH”, rekao je Plenković.

“Nažalost, Haško tužiteljstvo nije uvrstilo u svoju optužnicu brojna zlodjela koja je Mladić učinio i na teritoriju RH protiv hrvatskih državljana”, rekao je premijer.

Izglasan i lex Šerif

Prvog dana prosinca, otkriva premijer, sjednica Vlade održat će se u Osijeku koji će obilježiti Dan grada.

Vlada je u Sabor uputila i Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, u javnosti poznat i kao lex Šerif.

“Uvjereni smo da će ovaj zakon poboljšati rad jedinica lokalne i regionalne samouprave”, poručuje ministar uprave Lovro Kuščević.

KUŠČEVIĆ TVRDI DA NIJE ČUO SUVISLE KRITIKE NA LEX ŠERIF, PRAVNI STRUČNJAK GA POKOPAO: ‘Zakon je katastrofalno loš’

Povratak na Net.hr