banner

'TROMOST DRŽAVE'

‘VLADA TREBA IZ TEMELJA PREISPITATI NAČIN KORIŠTENJA EU FONDOVA’: Lerotić o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj

Marin Lerotić, IDS-ov saborski zastupnik na konferenciji za novinare u Puli istaknuo je da Vlada iz temelja treba preispitati način korištenja EU fondova; smatra da novac iz EU fondova ne smije biti temelj razvoja, već RH razvoj mora temeljiti na korjenitim promjenama u pravosuđu, obrazovanju i gospodarstvu

IDS-ov saborski zastupnik Marin Lerotić u četvrtak je istaknuo kako Vlada treba iz temelja preispitati način korištenja EU fondova, posebice jer su u ovom trenutku EU programi namijenjeni mladima.

Lerotić je na konferenciji za novinare u Puli upozorio na “tromost države” u upravljanju fondovima EU. Vladi je zamjerio da sav oporavak, općenito i rast gospodarstva, već godinama temelji na novcima iz EU, što smatra lošim jer taj novac ne smije biti temelj razvoja, već RH razvoj mora temeljiti na korjenitim promjenama u pravosuđu, obrazovanju i gospodarstvu. “Apeliramo na Vladu da iz temelja preispita način korištenja EU fondova, posebice jer su u ovom trenutku EU programi namijenjeni mladima, najjači alat u stvaranju uvjeta gdje će naši mladi imati perspektivu u Hrvatskoj”, poručio je. Lerotić je napomenuo da je Hrvatska početkom godine i službeno ušla u period nove financijske omotnice korištenja EU fondova E 2021.-2027., ali da “vladajući nisu puno naučili iz grešaka u prethodnom programskom razdoblju”.

POVLAČIMO (PRE)MALO NOVCA IZ EU FONDOVA, ALI MINISTRICA JE OPTIMISTIČNA: Otkrila kad nam stiže 500 milijuna eura

‘Birokraciju treba smanjiti, ubrzati procese, ali i spustiti korištenje EU fondova’

Naglasio je kako stručnjaci već sada upozoravaju da će Hrvatska zbog pretjerane birokracije u najboljem slučaju uspjeti povući 60 do 70 posto ugovorenih sredstava, čime se IDS ne može i neće zadovoljiti. “Imamo situaciju da od vremena pisanja projekata, njegove evaluacije i početka prođe i više od godinu dana, a nekad i više, dok je europski prosjek 60 dana. Stoga, smatramo da birokraciju treba smanjiti, ubrzati procese, ali i spustiti korištenje EU fondova na niže razine”, istaknuo je Lerotić.

Predsjednik Kluba mladih IDS-a Alen Gržinić naglasio je da je zadnji dan 2020. bio krajnji rok do kojega je Ministarstvo rada trebalo provesti Natječaj namijenjen podršci mladima u Hrvatskoj.

Provesti natječaje iz EU programa za podršku mladima

Radi se o gotovo 28 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda koje bi, temeljem natječaja, trebalo podijeliti udrugama i njihovim programima usmjerenim mladima, rekao je Gržinić. “Nažalost i po tom pitanju državna razina pokazala je po tko zna koji put svu svoju tromost. Provedba tog natječaja odgađa se već više od godinu i pol dana tako da je ovo posljednje odgađanje nažalost još samo jedno u nizu”, poručio je.

MLADI U RURALNOM PODRUČJU PRIORITET HRVATSKE, ALI I EUROPSKE UNIJE: Pitanje iseljavanja zajednički je problem europskih zemalja

‘PANDEMIJU ĆEMO IMATI POD KONTROLOM TEK KRAJEM GODINE’: Šef njemačkog instituta upozorava na prijetnju novog soja

Povratak na Net.hr