TKO ĆE PLAĆATI VIŠE

VLADA SUTRA IPAK PODIŽE CIJENU STRUJE? ‘Na mjesečnoj razini doći će do jednokratnog povećanja računa’

Pred Vladom bi se sutra napokon mogla naći dugo odgađana Odluka o naknadi za obnovljive izvore energije. Po novom, naknada bi sa 3,5 lipa po kilovatsatu porasla na 7,5 lipa po kilovatsatu.

MINISTAR POBRKAO LONČIĆE: ‘Svi modeli koje razmatramo pokazuju da će cijena struje za građane biti niža’

Povećanje naknade za obnovljive izvore energije osjetit će i građani na svojim računima za struju. Oni bi, prema kalkulacijama, u prosjeku trebali porasti za oko 120 kuna godišnje, odnosno za desetak kuna mjesečno, i to bez PDV-a.

Kada se u cijelu priču uključi još i PDV, čija stopa od Nove godine za struju za kućanstva iznosi 13 posto, onda račun raste za još između 15 i 16 kuna godišnje, odnosno za 1,30 kuna mjesečno. Dodajmo ovome i da je cijela kalkulacija rađena na temelju podataka o potrošnji struje u kućanstvima od oko 3000 kilovatsata godišnje.

Unatoč tome, stručnjaci tvrde da će građani u odnosu na prošlu godinu, kada im se za potrošenu struju obračunavala puna stopa PDV-a od 25 posto, zapravo i dalje biti u plusu.

“Građani koji su dobili olakšicu u vidu smanjenja PDV-a na električnu energiju od 1. siječnja ove godine neće u odnosu na 2016. biti pod udarom ovog povećanja naknade. Naime, smanjenjem PDV-a račun prosječnog kućanstva je smanjen za oko 30 kuna mjesečno”, kaže Ivan Šimić, direktor tvrtke CEMP i predsjednik Koordinacije za OIE Hrvatske udruge poslodavaca za Jutarnji list.

VIŠE NEMA DILEME: Cijena struje definitivno raste, stručnjak za energetsko tarifiranje ima izračun

“Na mjesečnoj razini doći će do jednokratnog povećanja računa, ali na godišnjoj razini kućanstva će ipak biti na dobitku u odnosu na 2016. godinu, i to za oko 180 kuna. Razlog je uvođenje snižene stope PDV-a od 13 posto na struju, zbog čega su se kućanstvima smanjili i računi”, ističe i Zoran Miliša iz RWE-a.

Nešto drukčije stvari stoje s industrijom, pri čemu treba voditi računa da se cijena struje za industriju obračunava drukčije nego za kućanstva. Naime povećana naknada od 7,5 lipa odnosi se na sve kupce električne energije. No, ni u njihovu slučaju to povećanje ne bi trebalo biti veliko.

“Poduzetnici u proizvodnom sektoru koji su u sustavu poticaja imat će povećanje troška poslovanja sukladno udjelu električne energije u finalnom proizvodu. Povećanje cijene struje od oko šest do sedam posto i za poduzetnike je prihvatljivo jer je u Hrvatskoj jako mali broj proizvodnih pogona kojima je udio električne energije u finalnom proizvodu veći od 10 posto, što znači da će se i takvim poduzetnicima trošak poslovanja povećati za manje od jedan posto”, pojašnjava Šimić.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr