KADROVIRANJE U MUP-u

PETROV SE NE BI MIJEŠAO: ‘Možda je to Karamarko doživio kao smjenu, a Orepić kao premještaj’

Potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov najavio je u srijedu izmjene Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike nakon prestanka obnašanja dužnosti. Amandman Mosta na proračun kojim je zatraženo smanjenje izdvajanja za Ured bivšeg predsjednika od 600 tisuća kuna Vlada je prihvatila.

“Amandman će biti prihvaćen u određenoj mjeri što se tiče financijskih sredstava, a nadam se da će se ići i prema promjeni zakona o Uredu bivšeg predsjednika”, rekao je Božo Petrov novinarima u Banskim dvorima uoči Vladine rasprave o amandmanima na proračun na zatvorenom dijelu sjednice.

Čelnik Mosta pritom je, kao primjer, naveo Njemačku gdje se do pet godina nakon prestanka obnašanja dužnosti može koristiti ured, ali i, ističe Petrov, javnosti dati na uvid “što ste postigli do tog trenutka”.

“Prošlo je već deset godina i uopće ne vidimo razloga zbog čega bi se trebale trošiti stotine tisuća kuna, uz osiguranje i više od milijun kuna, a iskreno efekt ne vidimo”, ustvrdio je Petrov koji se malo preračunao, jer Ured bivšeg predsjednika postoji od 2010. godine, kada je istekao drugi mandat bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

MOST: ‘Tražimo da se 600.000 kuna za Mesićev ured prebaci za civilne invalide Domovinskog rata’

Udar na antifašizam

Na Mostov prijedlog Mesić je u srijedu reagirao vrlo oštro, rekavši da to drži “perfidnim pokušajem” ukidanja Ureda bivšeg predsjednika od strane onih koji, kako tvrdi, dovode demokraciju u pitanje i smeta im njegova čvrsta privrženost antifašizmu.

Most također amandmanom predlaže da se dio sredstava namijenjenih političkim stranakama prebaci na razvoj Hrvatske zaklade za znanost, a Petrov kaže kako smatraju da bi političke stranke “tu trebale pokazati sluh i solidarizirati se sa znanošću”.

Podsjetimo, prema prijedlogu proračuna koji je predstavila Vlada političke stranke trebale su dobiti više novca nego prošle godine. Naime, prema Zakonu o financiranju stranaka, one na godišnjoj razini dobivaju 0,05 posto državnih rashoda, što znači da što država više troši, stranke dobivaju više novca.

Most sada predlaže da se stranke financiraju s 0,075 posto poreznih prihoda u protekloj godini.

RADIKALNA KRESANJA: Most smanjuje novac strankama, ali i Uredu bivšeg predsjednika

Smjena, premještaj ili nešto treće?

Novinare je zanimalo i njegovo stajalište o izjavi prvog potpredsjednika Vlade i čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je u utorak kazao da je smijenjen glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, dok je ministar unutarnjih poslova, Mostov Vlaho Orepić u srijedu u Saboru kazao kako Dominić nije smijenjen.

“Ne bih ulazio u komentar što tko govori. Znam da će postojati reorganizacija unutar MUP-a i u sklopu nje događat će se određene promjene. I to je to. (…) Možda je to gospodin Karamarko doživio kao smjenu, a gospodin Orepić kao premještaj s jedne na drugu dužnost, ali u to ne bih htio ulaziti. To trebate pitati gospodina Karamarka i gospodina Orepića“, kazao je Petrov.

KARAMARKO ZADOVOLJAN SMJENAMA: ‘Sve ide u pravom smjeru’

Vlada je u srijedu imenovala Petrova da vodi pregovaračke odbore za pregovore sa sindikatima o izmjenama kolektivnih ugovora za javne službe i državne namještenike te o osnovici plaće za zaposlene u tim službama, a on kaže kako se nada postizanju kompromisnog dogovora. S Vladine strane postoji dobra volja, rekao je te izrazio nadu da će isto tako biti i sa sindikalne strane, odnosno da su svi svjesni “situacije u kojoj se nalazimo”. Pregovori počinju u ponedjeljak.

 

Povratak na Net.hr