NAKON OTKRIĆA MEDIJA

VLADA SMJENJUJE DUŽNOSNIKA KOJI JE VELIČAO NDH I USTAŠE: ‘Ante Pavelić je jedan od najvećih Hrvata u povijesti’

Za člana Vladina savjeta Ante Pavelić je jedan od najvećih Hrvata u povijesti

Član Vladina savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji veliča NDH i Antu Pavelića bit će razriješen s te dužnosti, potvrđeno je za tportal.

Ante Jurić je potkraj prošle godine gostovao na australskom radiju SBS-u, a u intervjuu je, između ostalog, kazao kako je “Ante Pavelić bio jedan od najvećih Hrvata u povijesti, a Nezavisna država Hrvatska (NDH) hrvatska država čije se osnivanje obilježava svake godine”. Također, Jurić je u intervjuu ustvrdio da NDH “nije ništa nacističko provodila” te poručio da Pavelićevu bistu neće maknuti sve dok je on predsjednik društva, te da će i dalje svake godine obilježavati 10. travnja, odnosno godišnjicu osnivanja NDH.

ČLAN VLADINA SAVJETA VELIČA PAVELIĆA I NDH: ‘Poglavnik je jedan od najvećih Hrvata’

Razriješen dužnosti na vlastiti zahtjev

Na upit Vladi o tome hoće li takvo Jurićevo ponašanje imati utjecaja na njegovu dužnost, a iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, kojem je na čelu državni tajnik Zvonko Milas, za tportal su odgovorili da će Jurić biti razriješen dužnosti na vlastiti zahtjev.

“Gospodin Ante Jurić nije nazočio konstituirajućoj sjednici Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske te je Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske uputio zahtjev za razrješenjem dužnosti članstva u Savjetu Vlade”, piše u odgovoru Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Objašnjavaju kako će zahtjev za razrješenjem Ante Jurića biti upućen Vladi RH, a da će Ured započeti proceduru imenovanja novog člana Savjeta Vlade koji će predstavljati Hrvate iz Australije.

“Želimo istaknuti kako rad drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske teče nesmetano te isti nastavlja s aktivnostima unaprjeđivanja odnosa Republike Hrvatske i Hrvata koji žive izvan njenih granica”, zaključuje se u odgovoru.

Imenovan u rujnu na mandat od četiri godine

Inače, predsjednik Australsko-hrvatskog društva Melbourne (AHDM) u Savjet Vlade imenovan je u rujnu na mandat od četiri godine. Riječ je o savjetodavnom tijelu koje pomaže Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa koji se tiču Hrvata izvan naših granica. Jurić je imenovan u Savjet kao predstavnik Australije, u kojoj i živi.

Povratak na Net.hr