BANSKI DVORI

TKO SU DOBITNICI, A TKO GUBITNICI PRORAČUNA? Vlada otkrila smjernice budžeta za 2017.

Prema sadašnjom procjenama BDP bi u  2017. godini trebao rasti 3,2 posto, dio proračuna preusmjerit će se na lokalnu i regionalnu samoupravu u vidu kompenzacija, a od novog proračuna će ruke trljati vojska kojoj će rasti budžet.

Vlada je u ponedjeljak smjernicama za izradu državnog proračuna za 2017. predvidjela prihode proračuna u iznosu od 119,6 milijardi kuna, a rashode od 126,5 milijardi kuna, uz projiciranu stopu rasta BDP-a od 3,2 posto te proračunski deficit od 1,6 posto BDP-a.

MINISTAR FINANCIJA MARIĆ OBJAŠNJAVAO POREZNU REFORMU PA PROGOVORIO O SVOM SATU OD 50.000 KUNA: ‘Žena se nije bunila…’

“Ove smjernice daju okvir za ekonomski i fiskalnu politiku za sljedeće tri godine, čiji su temeljni ciljevi definirani programom rada Vlade te predstavljaju procjenu prihoda i određuju limite rashodne strane proračuna”, rekao je na počeku sjednice premijer Andrej Plenković.

Cilj je smanjenje deficita

Proračun za 2017. planiran je uz pretpostavku gospodarskog rasta od 3,2 posto, s ciljem da deficit opće države bude 1,6 posto BDP-a, što je, kako je Plenković istaknuo, dodatna potvrda pozitivnog trenda započetog u 2016..

Proračunski prihodi u idućoj godini trebali bi iznositi 119,6 milijardi kuna, što je 2,8 posto više od prihoda predviđenih rebalansom ovogodišnjeg proračuna, dok su rashodi u iznosu od 126,5 milijardi kuna viši za 4,7 milijardi kuna u odnosu na prijedlog rebalansa.

MARIĆ DAO SNAŽAN POTICAJ BANKAMA: Ako otpišu kredit blokiranima, oprašta im se porez

Ministarstvu obrane rast će budžet

Po riječima premijera Plenkovića, na rashodnoj strani naglasak će i dalje biti na održanju fiskalne održivosti, uz istodobno poticanje gospodarskog rasta.

“Fokus je stavljen na provedbu socijalne i demografske politike te na sustav nacionalne i domovinske sigurnosti, kao i na prava hrvatskih branitelja”, poručio je Plenković.

Uz ostalo istaknuo je kako Ministarstvo obrane može očekivati rast svog proračuna na 1,23 posto BDP-a, a osigurana su i sredstva za kompenzaciju jedinicama lokalne uprave i samouprave u iznosu od 1,3 milijarde kuna, u vezi s izmjenama poreza na dohodak.

Povratak na Net.hr