'Vlada radi što hoće, a građani su pasivni': Ima li borba protiv privatizacije smisla?

Sindikati i nevladine udruge najavili su zajedničku platformu s ciljem protivljenja privatizaciji javnih usluga i dobara. Prva na meti je monetizacija autocesta.

13.10.2013.
16:50

Teodor Celakoski iz Prava na grad najavio je intenzivniju suradnju organizacija civilnog društva. Prvi proces protiv kojeg su ustali je monetizacija autocesta.

"U taj proces je lako ući, ali je teško izaći", rekao je Celakoski.

Sindikalnim središnjicama to je jasno, a Damir Jakuš ističe:

"Poučeni lošim iskustvima do danas, nismo spremni nikome vjerovati na riječ, već tražimo da nam se jasno, prije nego se nešto dogodi, objasni baš tako. Je li to stvarno jedini mogući put, a ako nije postoji li neko alternativno rješenje", istaknuo je Jakuš.

Rješenje je i referendum. Upravo bi se pitanje autocesta moglo tako rješavati. Mate Kapović sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta smatra da argumenti hrvatskih vlada koje slušamo već 20 godina, 'da treba prodati nešto, jer proizvodi gubitke', ne stoje.

'Novac se slijeva u nečije džepove'

"Gubitci se namjerno rade, a pri tom se slijeva novac u nečije džepove. Niz je svjetskih primjera privatizacija javnih usluga, koje su potom postale znatno lošije, pa ih je država morala vratiti pod svoje, plativši pri tom preveliku cijenu. Inicijativa sindikata i udruga mora biti proširena, jer Vlada je najavila privatizaciju svega i svačega, a platforma ima šanse", smatra Kapović podsjećajući na sindikalno prikupljanje potpisa zbog ZOR-a, nakon čega se HDZ-ova Vlada povukla. Ukoliko se opet prikupe potpisi, treba biti spreman na Vladine protupoteze:

"Pokušavat će se na razne načine izvući iz tih problema koji bi mogli nastati tako da će vjerojatno sa strane udruga i sindikata trebati više puta mijenjati taktiku kako bi se uspješno prilagođavali tome, ali mislim da tu svakako ima potencijala i da to treba podržati", izjavio je Kapović koji ocjenjuje da bi vladajući trebali učiniti zaokret i poslušati glas udruga i građana.

'Nelogično je dati u koncesiju cestu koju se izgradili'

Da platforma nema šanse za uspjeh, jer Vlada radi što hoće, a građani su pasivni i referendum ne bi uspio, smatra ugledna psihologinja Mirjana Krizmanić.

"U svakoj normalnoj zemlji nelogično je da se daje u koncesiju cesta koju ste vi izgradili. Obično se daje teren, a oni koji izgrade cestu, ti neka je neko vrijeme koriste. Mi smo uložili novce svih poreznih obveznika, izgradili ceste i sad ćemo ih dati za male pare. To je nelogično, ali pošto Vlada nikoga ne sluša, na nikoga se ne obazire, od te platforme neće biti ništa, a od dovoljno potpisa za referendum isto ne, a i da bude dovoljno potpisa ljudi ne bi izašli na referendum", smatra Krizmanić.

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali