'Vlada puca u pogrešnu metu'

U zaključcima Europske komisije piše da je postignut velik napredak Hrvatske, no ističe se zabrinutost koju izazivaju prvi koraci Vlade Zorana Milanovića u sprječavanju sukoba interesa.

Europska komisija u utorak je objavila je prvo izvješće o ispunjavanju hrvatskih obveza u tri poglavlja europske pravne stečevine u okviru pretpristupnog monitoringa – o poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, Pravda, sloboda i sigurnost i Tržišno natjecanje. U zaključcima piše da je postignut velik napredak. Zabrinutost izazivaju prvi koraci Vlade u sprječavanju sukoba interesa.

Europska komisija traži od Hrvatske da ju se konzultira kada se žele mijenjati stvari koje su dogovorene tijekom pristupnih pregovora, u slučajevima kao što su promjene zakona o sprečavanju sukoba interesa. Izjavio je to u Bruxellesu glasnogovornik EK Peter Stano komentirajući reakcije Vlade na izvješće Komisije o monitoringu.

Premijer Zoran Milanović je, komentirajući prigovor na imenovanje političara u nadzorne odbore, rekao da je odluka Vlade, kao odgovornog upravljača državnom imovinom, da se ni pod kojim uvjetima neće odreći obaveze prema biračima da u određenim okolnostima zadrži pravo da kao vlasnik angažira političare. Dodao je kako i niz europskih država radi isto.

Međutim, u Bruxellesu tvrde da je uspoređivanje postavljanja hrvatskih ministara u nadzorni odbor INE sa sličnom praksom u 10-tak članica Unije ”pucanj u pogrešnu metu”. I to zato što za Europsku komisiju nisu sporni političari u upravljačkim tijelima državnih tvrtki već nepostojanje sustava zaštite koji jamči da to članstvo ne otvori prostor korupciji. I u tome se bitno razlikuje stanje u Hrvatskoj i u, na primjer, Njemačkoj, piše HRT.

Bruxelles je zabrinut i zbog jednog politički manje vrućeg, ali pritajeno opasnog problema. Radi se o kašnjenju u ritmu prevođenja pravne stečevine Unije na hrvatski jezik. Jedini je lijek, tvrde izvori iz Europske komisije, žurno učetverostručiti broj pravnika-lingvista i prevoditelja koji se hrvaju s desecima tisuća stranica iznimno zahtjevnih i sadržajno osjetljivih dokumenata. Prva sljedeća kontrolna točka za kvalitetu obavljenog posla do punopravnog članstva biti će već u lipnju, na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje.

Povratak na Net.hr