NERADNI DANI

VLADA PLANIRA PROMJENE: Kako će Hrvati ubuduće spajati blagdane? Plenković najavio javno savjetovanje

Na pitanje hoće li biti vraćen Dan državnosti na datum 30. svibnja Plenković je izrazio mišljenje da će Vlada s promjenama koje slijede nastaviti na adekvatan način cijeniti one trenutke koji su najbitniji za stvaranje države

Premijer Andrej Plenković položio je u ponedjeljak vijenac na Spomen-ploču na zgradi Vlade u povodu 28. obljetnice raketiranja Banskih dvora najavivši da će ovoga tjedna početi javno savjetovanje o prijedlogu izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

Podsjetivši na zračni napad JNA na Banske dvore, Plenković je ocijenio kako je to bio prekretnički trenutak u procesu osamostaljivanja Hrvatske. “Srećom, državno vodstvo je preživjelo napad, nakon toga je uslijedila ključna i definitivna odluka Sabora koji je na tajnom zasjedanju u zgradi Ine raskinuo sve državno-pravne veze sa strukturama bivše države”, kazao je.

“Ovaj je dan važan u kontekstu respekta i poštovanja prema Domovinskom ratu, hrvatskim braniteljima, prvom predsjedniku Tuđmanu, jasno izraženoj volji hrvatskog naroda na referendumu za stjecanjem neovisnosti i, u konačnici, međunarodnoga priznanja te postizanja činjenice da je Hrvatska postala međunarodni subjekt”, rekao je premijer novinarima.

Na upit o donošenju zakona o Vukovaru i izmjeni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima odgovorio je kako ni jednog niti drugog zakona neće biti ovoga tjedna na sjednici Vlade.

“Moramo proći javno savjetovanje u koje se ide već ovaj tjedan. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o blagdanima prezentirat ćemo koalicijskim partnerima u srijedu, a bit će i na stranačkim tijelima. Više o tome na sjednici Vlade. Rješenje je cjelovito, pažljivo osmišljeno, radili smo dugo na tome i konzultirali se”, istaknuo je Plenković.

Na pitanje hoće li biti vraćen Dan državnosti na datum 30. svibnja Plenković je izrazio mišljenje da će Vlada s promjenama koje slijede nastaviti na adekvatan način cijeniti one trenutke koji su najbitniji za stvaranje države.

“Govorimo o razdoblju od 1990. do 1998. ali na način koji također ima afektivni element u hrvatskom narodu. Poštujemo pravne, ustavno-pravne i međunarodnopravne posljedice svake od tih odluka u pojedinim od ključnih datumima, ali i dio koji se tiče mlade generacije prema institucijama hrvatske države”, rekao je premijer.

Jandroković građanima čestitao Dan neovisnosti RH

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak je uputio čestitku za Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada te poručio kako budućnost Hrvatske ovisi o nama samima i da Hrvatska, uz usklađeno građana i svih razina vlasti, može biti zemlja na koju će biti ponosan svaki hrvatski građanin.

Jandroković je istaknuo da će dan 8. listopada 1991. ostati trajno upisan u hrvatskoj povijesti kao dan kada je Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

“Ovom odlukom, uz Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenitetu i samostalnosti Republike Hrvatske, koje je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991., Hrvatska postaje suverena, samostalna i neovisna država pokrenuvši postupak za međunarodno priznanje.

Hrvatski sabor je ovim državnim aktima potvrdio dugogodišnju težnju hrvatskoga naroda da svoju budućnost gradi u slobodnoj, suverenoj, samostalnoj, neovisnoj, demokratskoj i pluralističkoj Hrvatskoj”.

Za takvu Hrvatsku, istaknuo je, mnogi hrvatski branitelji i njihove obitelji podnijeli su domoljubno i časno velike žrtve u Domovinskom ratu i na tome ćemo im zauvijek biti zahvalni.

Poručio je da baština i vrijednosti Domovinskog rata, kao polazne točke suvremene hrvatske države, obvezuju sve da ih čuvamo i prenosimo mlađim naraštajima.

“Danas kada osnažujemo budućnost naše domovine, moramo biti svjesni da ona ovisi samo o nama samima – o našoj samosvijesti, snazi, domoljubnom osjećaju, odlučnosti, odgovornosti i slozi.

S tom sviješću, i uz usklađeno djelovanje građana i svih razina vlasti, Hrvatska može trajno ići prema naprijed i biti zemlja na koju će biti ponosan svaki hrvatski građanin”.

A to je zemlja, rekao je, koja trajno osnažuje svoj identitet, tradiciju, temeljne vrijednosti i svoje institucije. Zemlja koja, u skladu s načelima solidarnosti i pravde, poštuje svakog čovjeka i njegovo dostojanstvo te štiti obitelj, mlade i najslabije osobe. Kao i zemlja gospodarske perspektive i sigurnosti koja ima jasnu i prepoznatljivu ulogu u današnjem međunarodnom poretku, u kojem brine o svojim nacionalnim interesima.

“Svim Hrvaticama i Hrvatima u domovini i inozemstvu te građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan neovisnosti, u ime Hrvatskoga sabora i osobno. Sretan Dan neovisnosti Republike Hrvatske”, napisao je Jandroković u čestitki.

Povratak na Net.hr