REVITALIZACIJA DO 2031.

VLADA PIŠE VEĆ ŠESTU DEMOGRAFSKU STRATEGIJU: Znate li što je bilo s prvih pet? Nikada ih nisu ni proveli…

Ovaj novi dokument bit će zapravo prilagodba već postojeće strategije koja se izradila na proljeće 2019.

Plenkovićeva vlada ponovno formira radnu skupinu koja bi trebala izraditi plan važan za opstanak i budućnost Hrvatske, a donošenje je planirano za kraj godine, piše u utorak Jutarnji list.

Demografska revitalizacija pitanje je od najveće važnosti za opstanak i budućnost Hrvatske, često je znao isticati premijer Andrej Plenković, uz napomenu da je ova vlada već na početku mandata prepoznala problem negativnih demografskih trendova, navodi dnevnik.

‘BUDUĆNOST NAM NESTAJE PRED OČIMA’; Demograf o iseljavanju mladih: ‘Politička se scena bavi koječime, ali ne i ključnim stvarima’  

Strategija dvije godine stajala u ladici

Vlada je, naime, na posljednjoj sjednici donijela odluku o pokretanju postupka izrade Strategije demografske revitalizacije do 2031. To će biti već šesti takav dokument, a sedmi ako tome dodamo i mjere koje je 2018. predstavila tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Naravno, niti jedan dosad nije proveden.

Ovaj novi dokument bit će zapravo prilagodba već postojeće strategije koja se izradila na proljeće 2019., u vrijeme bivše ministrice Nade Murganić, ali je dvije godine stajala u ladici. U međuvremenu je već i zastarjela jer se trebala početi provoditi prošle godine pa će ova nova svoju desetogodišnju primjenu imati od 2021.

RAD OD KUĆE BIT ĆE DEMOGRAFSKA MJERA? U Zakonu će biti tek od 2022., a iz ministarstva objašnjavaju što pod time misle

Na njoj radilo 16 stručnjaka

Za to vrijeme Hrvatska se suočila s pandemijom, pogodila su nas dva snažna potresa što je utjecalo i na iseljavanje s Banije, a i dalje zbog negativnog prirodnog prirasta izgubimo svake godine grad veličine Makarske.

Već izrađena strategija, na kojoj je radilo 16 stručnjaka, iako je njezin nacrt bio spreman na proljeće 2019., nikada nije išla u javnu raspravu. Posljednji sastanak s radnom skupinom održan je u siječnju prošle godine, no ni tada im nije predočen nacrt. A posljednja sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju održana je prije više od godinu i pet mjeseci, donosi Jutarnji list.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr