Nakon što su danas ujutro Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma poslali Vladi apel za povećanjem kvota za zapošljavanje stranih radnika u poslovima u turizmu, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava je vrlo brzo odgovorilo, javlja 24 sata. Odbili su zahtjev udruga za povećanjem kvota, uz objašnjenje kako stalno razgovaraju s poslodavcima i prate situaciju na tržištu rada.

Na optužbe udruga kako se nisu pripremili za ovu turističku sezonu, iz MRMS-a su poručili kako je prošle godine "Hrvatski zavod za zapošljavanje anketirao sve u to vrijeme nezaposlene u Republici Hrvatskoj od kojih je više od 20 tisuća iskazalo želju za radom u turizmu. Njih smo početkom ove godine, putem Dana poslova u turizmu u Osijeku, Zagrebu i Splitu, spojili s poslodavcima koji su bili u potrazi za radnom snagom."

Vlada želi aktivirati domaću radnu snagu

Napomenuli su kako je glavni cilj Vlade aktiviranje domaće radne snage. Navode da su to postigli omogućavanjem rada umirovljenicima do pola radnog vremena te napominju kako je dosad više od 12.300 umirovljenika iskoristilo tu mogućnost.

Još 2100 neiskorištenih radnih dozvola

"Ove smo godine osigurali više od 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu što je dvostruko više nego prethodne godine. Istodobno, na HZZ-u u ovom trenutku imamo oko 4000 nezaposlenih, od toga oko 1600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni", napominju iz Ministarstva te dodaju kako je ostalo još 2100 neiskorištenih dozvola, ali i da je u obradi više od 3000 zahtjeva za njenim izdavanjem.

"Smatramo da bi to trebalo biti dostatno za zadovoljenje trenutačnih potreba za radom u turizmu. Ovim putem pozivamo poslodavce da se jave HZZ-u kako bismo ih kroz sustav posredovanja spojili s nezaposlenima te kako bismo pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu. U slučaju potrebe, kao što smo napravili i prethodne godine, nakon što se iskoristi domaća radna snaga razmotrit ćemo u najkraćem roku zahtjeve za povećavanjem kvote za uvoz stranih radnika, no napominjemo cilj je u prvom redu aktivirati domaću radnu snagu", zaključuju u MRMS-u.