Vlada opet traži kupca za posrnulu državnu tvrtku

Vlade je na današnjoj sjednici donoijela odluku o novom natječaju za kupnju udjela u Croatia Airlinesu, nakon što na prošlogodišnji natječaj nije pristigla nijedna ponuda.

Na današnjoj je sjednici dala zeleno svjetlo za osnivanje povjerenstva koje će biti zaduženo za taj posao, a na njegovu čelu bit će ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Vlada od strateškog partnera očekuje širenje prometne mreže i povećanje tržišnog udjela, dokapitalizaciju, sudjelovanje u obnovi flote, potporu razvoju postojeće mreže zračnih luka i daljni razvoj tehničkih servisa Croatia Airlinesa.

Po odabiru strateškog partnera, sukladno hrvatskim i zakonima EU-a, vlasništvo i upravljanje Croatia Airlinesom mora biti u većinskom vlasništvu pravnih ili fizičkih osoba iz EU.

“Croatia Airlines nakon jako dugo vremena stabilno posluje. Da bi to bilo održivo potrebno je udruživanje, odnosno partnerstvo”, rekao je premijer Zoran Milanović, a ministar Hajdaš Dončić istaknuo je da je Croatia Airlines je u procesu restrukturiranja čiji ukupni trošak u 5 godina iznosi 1,9 mlrd. kuna.

Kao jedna od tvrtki koja bi mogla sudjelovati na natječaju za kupnju udjela u Croatia Airlinesa u javnosti se spominjao kineski Hainan Airlines.

Osim toga, Vlada Saboru šalje mišljenje na Izvješće o obavljenim poslovima i utrošenim sredstvima za Popis stanovništva, kućanstava i stanova, koji je proveden 2011. godine.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr