PLENKOVIĆ OD BROĐANA TRAŽI STRPLJENJE: / 'Rezultati analize vode su dobri, no mudrost nam nalaže da pričekamo još koji dan'

5.4.2018.
9:06
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na dnevnom redu sjednice Vlade su Interpelacija o radu Vlade RH po pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije.

Premijer i ministri raspravljat će o prijedlogu izvješća Vlade u vezi s interpelacijom 21 saborskog zastupnika o radu Vlade po pitanju ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Uz to, na dnevnom redu je još nekoliko točak poput Nacrta prijedloga zakona o prijevozu u cestovnom prometu (EU) s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU) te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU).

Također, Vlada bi danas trebala donijeti i odluku o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana područja posebnih obilježja Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Premijer Plenković se u uvodnom govoru osvrnuo na dobre turističke rezultate.

'Izvrsni rezultati su bili za Uskrs, a posebno je bitno da raste broj noćenja domaćih gostiju. To je indikator gospodarskih prilika i standarda u RH i možemo biti izrazito zadovoljni. Preliminarni podaci HNB-a kažu da je u 2017. godini bili 11 milijardi prihoda od turizma', kaže Plenković.

'Moramo se osloniti na mišljenje struke o vodi u Slavonskom Brodu'

Posebno je važna, kaže Plenković, kriza u Slavonskom Brodu.

'Nakon svih potrebnih obavijesti koje smo dobili, uz angažman službi i resora, inspekcija, Hrvatskih voda, Crvenog križa i grada, u subotu smo tamo bili i razgovarali sa stožerom. U međuvremenu su napravljene sve potrebne radnje koje se tiču javnog zdravstva. Uzorkovanje traje, ispituju se podaci. Moramo se osloniti u cjelosti na mišljenje struke jer je sigurnost i zdravlje sugrađana najbitnija. Ovi rezultati koje dobivamo pokazuju da je situacija s vodom dobra i da je onečišćenje u okvirima, da ga nema ili da je ispod rizičnih razina, no mudrost nam nalaže da još koji dan vidimo da je to tako. Apeliram na strpljenje svih građana u Slavonskom Brodu i okolnim općinama. Voda je mogla biti korištena za higijenu, ali ne za kuhanje i piće. Država je reagirala promptno. Dostavili smo 16 cisterni, 61 spremnik, 600 tisuća litara vode u bocama. Vopdu ćemo dostavljati dokle god bude trebalo u ovakvoj situaciji. Žao nam je da se ovo dogodilo. Vodi se istraga o tome zbog čega je došlo do onečišćenja, je li to zbog curenja iz produktovoda kompanije Crodux. Ciljevi su tu bili dobronamjerni, ali napravit će se temeljita istraga i vidjeti je li zagađenje povezano s tim. Tu bih prepustio nadležnim službama da donesu zaključke, provedu sve radnje i da na temelju činjenica vidimo što se zaista dogodilo, a u međuvremenu ćemo vidjeti što će Zavod za javno zdravstvo peporučiti kao ispravno postupanje. U ovom se procesu vrlo brzo operativno dogovorilo spajanje na vodocrpilište Sikirevci, i to će biti završeno u najkraćem roku pa će neovisno o ovome doći do opskrbe vodom iz alternativnog vodocrpilišta', rekao je Plenković i dodao da je ovo uzrokovalo krizu i otežalo život građanima Slavonskog Broda.

'Nadležne službe nam moraju dati procjenu kada se građanima može preporučiti voda za piće, premda je prema sadašnjim indikatorima, čini se, i danas to slučaj', kaže Plenković.

Smanjen broj nezaposlenih

Osvrnuo se na pdoatke Eurostata. Kaže da je stopa nezaposlenosti smanjena. Broj nezaposlenih je smanjen za 46.000 ljudi na godišnjoj razini. Plenković je najavio i nastavak mjera za poticanje zapošljavanja.

'Nadam se da ćemo tako i nastaviti', dodao je premijer.

Idući tjedan počinje nova sjednica Hrvatskog sabora, koja će početi u srijedu aktualnim prijepodnevom, dok će se sjednica Vlade održati ranije, u utorak.

Vlada je počela rad po točkama dnevnog reda.

Istanbulska konvencija

Plenković je na sjednici Vlade rekao da je podnesen prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Ističe da je Vlada u interpretativnoj izjavi vrlo jasno kazala kako RH tumači odredbe Konvencije, te da se u njoj jasno precizira što ona donosi kao obvezu u naš pravni poredak, a što ne donosi.

'Otklonili smo u cijelosti sve zabrinutosti i strahove koji postoje kod dijela hrvatskih birača i građana, što se moglo čuti u jučerašnjoj izjavi zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK mons. Puljića. Važno je da #VladaRH prepoznaje što je važno i bitno za zaštitu žena od nasilja u obitelji. Uputili smo cjelovit prijedlog, poslali jasnu poruku kako institucije trebaju čitati i provoditi ovu Konvenciju', kaže premijer.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali