Prekršli međunarodno pravo?

ISKORISTILI SITUACIJU: Mađari zapisali 36 policajaca koji su sa izbjeglicama prešli granicu

Nakon što se na društvenim mrežama pojavila informacija da je mađarska policija uhitila desetke hrvatskih kolega, regirali su iz Hrvatske vlade i MUP-a.

Informaciju o uhićenju hrvatskih policajaca na Twitteru je objavio glasnogovornik mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Velika povreda međunarodnog prava – vlak s 1000 izbjeglica pratilo je 40 hrvatskih policajaca koji su naoružani bez dozvole prošli granicu”, napisao je Kovacs. Nije precizirao gdje se to dogodilo, a, po svemu sudeći, mislio je na policajce koji su bili pratnja izbjeglicama koje su tijekom petka iz Slavonije prevezene na granični prijelaz Petrovo selo/Beremend.

Tu informaciju je na Twitteru demantirala Vlada, a regirao je i MUP.

“Obzirom da pojedini mediji objavljuju informacije o navodnim uhićenjima hrvatskih policajaca u Republici Mađarskoj, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske obavještava javnost da se radi o neistinitoj informaciji”, izvijestio je MUP.

Ministar Ranko Ostojić kazao je da je vlak sa ušao u područje prekograničnog prijelaza, te da je “situacija bila takva da smo bili uvjereni da se radi o dogovoru, a onda je to na neki način iskorišteno da se prikaže da su naoružani hrvatski policajci koji su čuvali red i mir upravo u tom vlaku povrijedili pravila”, ispričao je. U vlaku je bilo 36 policajaca.

“Moram reći da bi to bila istina da nije bilo takvog dogovora i dobra stvar je da su oni samo zapisani, pušteni i vraćaju se nazad”, rekao je ministar Ostojić i dodao kako još traju pregovori oko vlakovođa te naglasivši da će Hrvatska ustrajati u zaštiti svojih ljudi.

 

DRAMA NA GRANICI: Izbjeglice probile blokadu, policija bacila suzavac

Povratak na Net.hr