‘Ako kriminalcima ne uzmemo imovinu, nismo ništa napravili’

Vlada je odlučila da se iz proračunske zalihe izdvoji oko 48 milijuna kuna za održavanje referenduma o ustavnim promjenama koje je predložila inicijativa U ime obitelji.

Vlada je izmijenila Zakon o potrošačkom kreditiranju prema kojem će kamata na stambene kredite u švicarcima biti 30 posto niža, odnosno 3,23 posto.

“Ova Vlada je pokazala socijalnu osjetljivost”, rekao je pomoćnik ministra financija Boris Lalovac, dodajući: “Kamo sreće da je zakon bio 2009. godine.” Javnost je izvijestio i da je Hrvatska udruga banaka poručila da neće podnositi ustavnu tužbu protiv ovakve varijante zakona, protiv koje se pak pobunila udruga Franak.

Vukovar

Dok je govorio o petom izvješću Republike Hrvatske o primjeni Europske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, ministar Arsen Bauk izjavio je da se HDZ-ova Vlada 2009. godine pohvalila da je u statut Vukovara ušla odredba o korištenju manjinskog jezika.

“Mislite da će to netko čuti? Onaj tko bi trebao čuti?”, pitao je premijer Milanović Bauka, a onda rezignirano kazao: “Nadam se.”

Jednostavnije procjenjivanje i blokada imovine

Izmjenama Zakona o državnom odvjetništvu predviđeno je usklađivanje s preporukama Ustavnog suda, koji je ukinuo 43 članka. Među njima je i pravilo da državni odvjetnik mora Vladu izvještavati o predmetima koji su važni za imovinske interese države. Razlog izmjena su uglavnom usklađivanje sa Zakonom o kaznenom postupku.

Uvodi se mogućnost da Vlada da svoje mišljenje u građanskim postupcima, a kod imovinskog zastupanja državnog odvjetništva Vlada će iznimno davati mišljenje, jer je dosad, kad je davanje mišljenja bilo obvezno, ono često bilo formalno. Uvodi se i obveza tužiteljima da u određenim rokovima riješe kaznene prijave i pojednostavljuje put za procjenu i blokadu imovine osumnjičenicima. Državni odvjetnik dužan je odmah poduzimati ili nalagati poduzimanje imovinskih izvida kako bi se utvrdila vrijednost imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom. Za područje jednog ili više županijskih državnih odvjetništava ustanovit će se odjel za istraživanje imovinske koristi stečene kaznenim djelom, zato što to u današnje vrijeme iziskuje znanja poput onog o funkcioniranju internetskog bankarstva.

“Ako kriminalcima ne uzmemo imovinu, nismo ništa napravili”, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Prema izmjenama Zakona o sudovima za mladež, maloljetnike ubuduće neće više moći braniti vježbenici, nego samo odvjetnici.

Pokrivanje potreba branitelja s nedovoljnim primanjima

Izmjene Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata donose zajamčenu minimalnu naknadu, čiju će visinu određivati država svake godine i na koju će imati pravo svaka osoba s nedostatnim prihodima.

Izmjene Zakona o preuzimanju dioničkih društava uređuje se da iz obuhvata pojma ciljnih društava, odnosno dioničkih društava koja su predmet preuzimanja, izostaju bivša javna dionička društva (koja imaju temeljni kapital od minimalno 30.000.000,00 kuna i 100 dioničara), a ostaju isključivo ona dionička društva čije su dionice uvrštene na uređeno tržište.

Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova donosi uspostavu Nacionalnog koordinacijskog centra, ključnog tijela u suradnji službi na zaštiti vanjskih granica.

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr