POREČKO-PULSKA BISKUPIJA

VLADA CRKVI POKLONILA NEVJEROJATAN DAR: Austrougarska vila vrtoglave cijene postala vlasništvo biskupa

Austrougarska vila Idola u Puli, procijenjena na 19,7 milijuna kuna, odlukom Vlade postat će vlasništvo Katoličke crkve, točnije, Porečko-pulske biskupije, a u njoj će se u budućnosti smjestiti biskupski uredi.

Na maratonskoj sjednici Vlade u Kninu, pod točkom 16. Vlada je donijela odluku kojom se vila Idola, kojom trenutačno upravlja Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), daruje Porečko-pulskoj biskupiji  za smještaj biskupskih ureda. Austrougraska vilu  s pripadajućom gospodarskom zgradom i zemljištem, sveukupno 5016 četvornih metara, procijenjena je na ukupnu vrijednost  od 19,7 milijuna kuna, javlja portal forum.tm.

Na spomenutoj sjednici Vlade je odlučeno  da će HZMO prvo bez naknade prenijeti vlasništvo na Republiku Hrvatsku, odnosno Ministarstvo državne imovine te da će na kraju Hrvatska austrougrasku vilu sa zemljištem i gospodarskom zgradom prenijeti u vlasništvo Porečko-pulske biskupije.

Vrijednost poklonjenih nekretnina od 19,7 milijuna kuna procijenjena je po sudskom vještaku – a kako stoji u odluci – uračunat će se u naknadu za oduzeta dobra koja nije moguće vratiti pravnim osobama Katoličke crkve, sukladno Ugovoru zaključenom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima. Konačnu darovnicu Katoličkoj crkvi potpisat će predsjednik Vlade, a bit će potpisana u Svetvinčentu 23. kolovoza, piše Glas Istre.

Vila Idola već je godinama devastirana

Iako je vila već godinama zapuštena i devastirana mogućnost da se ona primjerice obnovi i stavi u funkciju uz pomoć novca iz EU-fondova, odsad više ne postoji.

Naime, Vila Idola više od pola stoljeća služila je javnim, odnosno socijalnim potrebama građana, no ovom odlukom Vlade njezina sudbina odsad je u rukama Katoličke crkve, piše taj portal.

“Taj prostor, na žalost, propada već jako dugo, rekao bih i predugo. Bilo bi najbolje kad bi napuštenim državnim nekretninama koje nisu u funkciji, a nalaze se unutar građevinskog područja, upravljale jedinice lokalne samouprave, odnosno lokalne zajednice. Svi znamo da to, na žalost, nije tako. Grad Pula je tražio od države da mu prepusti u vlasništvo sve besperspektivne državne nekretnine koje već godinama propadaju, uključujući i ovu lokaciju. Kad ju već nismo dobili, odluka države kao vlasnika navedene nekretnine je bolja opcija od sadašnje situacije, a to je da Vila Idola propada i da se tamo okupljaju ovisnici,izjavio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Ugovor o prijenosu vlasništva potpisat će 23. kolovoza

Slično kao i on misli i istarski župan Valter Flego koji je rekao kako se već dugo zalaže “da se bivša vojna imovina, kao i napuštena državna imovina prepusti na upravljanje ili prenese vlasništvo na lokalnu samoupravu. Nekretnine u državnom vlasništvu uglavnom propadaju i predstavljaju opasnost za sigurnost i zdravlje stanovnika pa bilo kakva inicijativa u smislu sređivanja tih objekata predstavlja kakav-takav korak naprijed. Međutim, smatram da jedino prijenos vlasništva neperspektivne imovine na jedinice lokalne samouprave predstavlja konstruktivno i trajno rješenje”, rekao je Flego.

 

 

Povratak na Net.hr