Vlada cijenu struje i plina digla protuzakonito!

Odluke o povećanju cijene električne energije i plina koje je Vlada donijela, po svemu sudeći, nelegalne su. Neslužbeno su to potvrdili i u Ministarstvu gospodarstva, ali smatraju da nisu prekršili zakon.

Naime, Vlada prije donošenja odluke o povećanju cijene energije nije dobila mišljenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) kao što predviđa Zakon o energiji i ostali važeći podzakonski akti.

“Istina je da Vlada nema mišljenje HERA-e, no smatramo da to mišljenje za nas i nije obvezujuće. Njega mora zatražiti HEP. Je li on to učinio, ne znam, no ponovo ističem kako to za Vladu i nije bitno”, ispričao je sugovornik Večernjeg lista.

Cijene digli proizvoljno?

No, takvo pravno tumačenje poprilično je dvojbeno, naročito s obzirom na činjenicu da se Vlada u obrazloženju svoje odluke pozvala na mišljenje Agencije iz 2010. godine, kad je HEP-u povećanje cijene dopušteno, ali nikad nije provedeno. Tada je odobreno povećanje cijene bilo manje od onoga koje je sad izglasala Vlada.

Stoga se postavlja logično pitanje temeljem kojeg proračuna je Vlada donijela odluku o povećanju cijena električne energije i plina? Naime, upravo HERA kao neovisni regulator treba izvršiti proračune svih stavki koje utječu na cijenu struje te tada odrediti realnu cijenu koja HEP-u omogućava stabilno poslovanje, a potrošače štiti od nerealno visokih cijena.

Kako Vlada nije slijedila ni mišljenje HERA-e iz 2010. (koje danas nije ni aktualno), ispada da su nove cijene energije praktički donesene proizvoljnom političkom odlukom!

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr