Play ponuda

KONAČNA ODLUKA / Sud presudio u korist Zagreba: 'Ukidanje mjere roditelj odgojitelj je zakonito'; Željka Markić: 'Sramotno! Nastavljamo pravnu borbu'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Sudbeno vijeće smatra da je roditeljima odgojiteljima dan dovoljno dug rok prilagodbe

27.2.2023.
11:06
Marko Lukunic/PIXSELL
Play ponuda

Visoki upravni sud u ponedjeljak je odlučio je da je nova gradska odluka o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje u Zagrebu zakonita, pa će se ona smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj od 1. travnja. Naknada se dodatno smanjuje od 1. srpnja na 50 posto minimalne plaće, dok već u rujnu ove godine iz mjere izlaze oni roditelji čije je najmlađe dijete navršilo sedam godina. 

Vijeće za ocjenu zakonitosti općih akata, čija je predsjednica Sanja Otočan, u presudi je odbacilo navode udruga roditelja odgojitelja koje su tvrdile da odluka nije zakonita. Time je i povuklo privremenu mjeru obustave primjene odluke.  

Nezadovoljstvo takvom odlukom izrazili su iz udruga roditelja odgojitelja, te najavili da će protiv nje tražiti pravnu zaštitu Ustavnog suda. "Žao nam je što sud nije stao u obranu preko 5800 korisnika mjere", rekla je novinarima predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić.

"Dokazali smo da ova odluka nije zakonita, podnijeli smo dokaze da veliki teret ide na roditelje odgojitelje. Nastavit ćemo pravnu borbu, tražit ćemo pravnu zaštitu Ustavnog suda. Ova pravna nesigurnost koju je stvorio Zagreb i sada Visoki upravni sud je sramotna i mi ćemo nastaviti borbu", napomenula je Željka Markić, a prenosi N1.

"Razočarani smo ovom odlukom, očekivali smo više", komentirala je odluku Berberić Lacko.

Play ponuda
Play ponuda