NISU SVI ANTIVAKSERI / Više od polovice Hrvata nije se cijepilo: Neki od njih objasnili su zašto to još uvijek ne žele

Odluka da se ne cijepe nije stav manjine. Iz ovog ili onog razloga protiv cjepiva je većina, jer u Hrvatskoj se još nije cijepilo 54 posto odraslih

16.7.2021.
18:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nisam još čuo razuman argument onih koji oklijevaju da se cijepe", ponavlja ovih dana Andrej Plenković. Očito je to premijer rekao prije nego je pročitao Facebook status Srećka Sladoljeva koji kaže da primitkom cjepiva postajemo rijetki mobilni uređaji. Bivši ravnatelj imunološkog naime kaže da u prisutnosti cijepljenih mobiteli bilježe prisutnost rijetko korištenih uređaja, i da to jasno možete vidjeti na svojim telefonima.

No, odluka da se ne cijepe nije stav manjine. Iz ovog ili onog razloga protiv cjepiva je većina, jer još nije cijepilo 54 posto odraslih, kaže se u prilogu RTL Direkta.

Umjesto ustaša i partizana - cjepiše i necjepiše

Jedni tvrde da koronavirus uopće ne postoji, drugi smatraju da su u cjepivima uzorci fetusa, treći su uvjereni da cjepivo uzrokuje neplodnost… Uglavnom, nemoguće je generalizirati. To misle i neke medicinske sestre i neki profesori u školi i neki liječnici i, barem se tako čini, apsolutno svi na Facebooku. Ako smo dosad imali ustaše i partizane, danas imamo novu jednako duboku podjelu: cijepljeni i oni koji to nisu.

No, protivnici cijepljenja nisu isključivo zadrti, glasni teoretičari zavjere, antivakseri, već su među skepticima i ljudi poput Slavka Kalazića, vlasnika trgovine elektroničkim uređajima. On nije neobrazovan, niti vjeruje u čipiranje. Kaže da ga najviše ga muči što je cjepivo strano, a ne domaće.

"Dok sam bio mlađi, dok je bio hrvatski imunološki zavod nekako sam imao povjerenja u ta naša cjepiva. Danas u ova? Ne. Jednostavno, neprovjerena su. Mislim da je to nemoguće. Mislim da bi se u ovom trenutku svijet morao naopako okrenuti da se promijeni moj stav o cijepljenju", rekao je Slavko za RTL.

'Nema toga što bi mi mogli ponuditi da se cijepim'

I svijet Milke Ročević, prodavačice u pekari, trebao bi se okrenuti naopako. Nju nitko ne može uvjeriti da se cijepi, čak je ni najave obveznog cijepljenja ne zanimaju.

"Ja sam zdrava! Kao bit će ucjene, neće se moći raditi, neće se moći ovo, neće se moći ono. Ja sam inače iz Bosne. Rekla sam - nema veze, ne mogu raditi -idem u Bosnu. Pa da mi rekli ne znam šta, ma da mi ponude nešto, ne postoji ništa što bi mi mogli ponuditi da se ja cijepim", poručila je

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Toliko odlučan nije 24-godišnji Deni Zrakić, prodavač u trgovini pločama i CD-ima. On samo smatra da još nije vrijeme za primit cjepivo protiv Covida-19.

"Još jednostavno nije bilo neke potrebe za tim, relativno sam mlad čovjek. Nemam u okruženju neke osobe koje su labilnijeg zdravlja da bi zbog njih morao ići na vakcinu pa nekako čekam baš krajnji rok - dok ću to baš morati napraviti. Neka restrikcija, ako ne bi mogao biti na normalnom radnom mjestu", kazao je Deni za RTL.

'Ako je uvjet da ne mogu raditi, onda bih se cijepila'

Slično razmišlja i frizerka Milena Biruški. Cjepivo joj dolazi u obzir jedino ako o njemu ovisi posao.

"Pa evo smatram da sam još dovoljno mlada i da ću to lakše podnijeti nego ovi stariji. Ha, baš ako ne bi mogla raditi, ako je uvjet da uopće nikako ne mogu raditi onda vjerojatno bi, ali ovako, ostajem kod svog mišljenja", rekla je Milena.

RTL do ovih sugovornika nije došao lako jer je malo onih koji će iznijeti svoje mišljenje pred kamerama. No, zato ne nedostaje onih koji će si dati oduška na društvenim mrežama.

"Ucjenjuj, prijeti, straši, ali i dalje je moj odgovor NE! Radije živim u šumi, nego u ovakvom nakaradnom društvu", "Bojkot države, bojkot svega, kršćani se ne trebaju plašiti ovozemaljske vlasti, nego Boga" te "Straše prijete i ucijenjuju, jako dobar novac od farmaceuta im sjeda na privatne račune sve više tonemo u fašizam. Zna se…" samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali