VIŠE OD 20.000 DJECE U HRVATSKOJ GLADUJE: / Jedini topli obrok im je onaj iz pučke kuhinje

Za više od 20 tisuća djece u Hrvatskoj jedini topli obrok koji pojedu tijekom dana je onaj koji njihovi roditelji donesu iz pučke kuhinje.

21.2.2017.
18:44
Marko Mrkonjić/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svako peto dijete u Hrvatskoj živi ispod praga siromaštva. Roditelji im nisu u mogućnosti pružiti bilo kakve izvanškolske aktivnosti, a nisu im dostupne ni usluge poput logopeda - podaci su UNICEF-ovog istraživanja o predškolskoj djeci i siromaštvu iz 2015. godine, piše Novi list.

Sve veće socijalno raslojavanje najmlađih

"U društvu je sve veće socijalno raslojavanje najmlađih. Lokalne zajednice problem prepoznaju, ali cilj nam je potaknuti ih da se uključe konkretnim aktivnostima u smjeru jačanja obrazovnih kapaciteta i razvojne podrške djeci. Nadamo se da nećemo ići u smjeru da samo uniformiramo djecu u školama kako bismo prikrili nejednakost", kazala je Mladena Tadej iz Centra za kulturu dijaloga u Rijeci povodom jučerašnjeg Svjetskog dana socijalne pravednosti.

Skupa s udrugom šarolija, Centar za kuluturu dijaloga provodi program "Moje mjesto pod suncem" za socijalno uključivanje djece iz egzistencijalno najugroženih obitelji.

Prema podacima UNICEF-a, stopa siromaštva djece do pet godina u Hrvatskoj je porasla na 22 posto, a najviše su pogođena kućanstva s troje i više predškolske djece te ona gdje roditelji nisu zaposleni ili je zaposlen samo jedan od njih.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali