NAJGORE U DALMACIJI

VIŠE NEMA DILEME: Cijena struje definitivno raste, stručnjak za energetsko tarifiranje ima izračun

Niti dva mjeseca otkako je zbog manjeg PDV-a pojeftinila struja, ministar Slaven Dobrović najavio je kako će poskupjeti, a potom se pravdao kako će poskupjeti samo naknada za obnovljive izvore energije, a ukupna cijena biti manja u odnosu na 2016. Dakle, struja sigurno poskupljuje, a udruga potrošača izračunala je i koliko točno.

Početkom godine iz Hrvatske elektroprivrede im je rečeno kako mogu uplaćivati 10 posto niže iznose od onih koji su navedeni na akontacijskim ratama jer su otprilike toliko pojeftinjenje dobili smanjenjem PDV-a na električnu energiju s 25 na 13 posto.

Ni dva mjeseca nakon toga, ministar energetike i zaštite okoliša Slaven Dobrović najavljuje da će struja poskupjeti.

USKORO NAS OČEKUJE VIŠA CIJENA STRUJE: Ministar Dobrović otkrio kada će i koliko poskupjeti

“To će se desiti prije polovice godine, ali to će biti mala promjena. Par postotaka 4, 5 ili 6 posto. Takva je situacija, mi moramo naći izlaz’, rekao je Dobrović u gostovanju na televiziji N1, dodavši kako na to neće imati utjecaja lokalni izbori.

‘Moramo to napraviti što prije, čim donensemo zakonske dokumente’,  rekao je Dobrović.  Kao glavni razlog navodi povećanje naknade za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije, pri čemu teret moraju snositi i građani, a ne samo opskrbljivači.

Potom je reagirao ministar financija Zdravko Marić  u srijedu je rekao da će se još razgovarati na temu poskupljenja struje.

HOĆEMO LI PLAĆATI SKUPLJU STRUJU? Dobrović najavio povećanje cijene, a ministar financija kaže – ‘vidjet ćemo’

“To ćemo još vidjeti, čuo sam izjavu kolege ministra Dobrovića, pretpostavljam da je tematika vezana uz problematiku naknade za obnovljive izvore energije. Jedna neugodna vijest, koja je ovu Vladu dočekala kao nekakva vrsta ostavštine, ne ulazeći u to da ja sad propitkujem tko je i zašto potpisao određene ugovore, ali na tu temu ćemo naravno razgovarati”, izjavio je Marić.

Iako je potom Dobrovićevo Ministarstvo energetike i okoliša utvrdilo kako će uprkos povećanju naknada za obnovljive izvore energije, građanima konačna cijena ipak biti niža u odnosu na 2016., sada više nema dileme – cijena struje će rasti.

MINISTAR POBRKAO LONČIĆE: ‘Svi modeli koje razmatramo pokazuju da će cijena struje za građane biti niža’

Siromašnijima obećavali jeftinije režije

Problem je, međutim, što ministar zaboravlja kako se hrvatskim kućanstvima od početka ove godine obračunava jeftinija struja te su im računi trebali biti umanjeni za 10 posto.

Sada se pak, sukladno Dobrovićevoj najavi, moraju zadovoljiti s petpostotnim umanjenjem, ako im na koncu ostane i tolika pogodnost. Osim toga, kada je najavljivao poreznu reformu, na kritike kako pogoduju bogatima, dok oni najugroženiji neće dobiti ni lipe, ministar financija redovito je uzvraćao kako će i onima s najnižim plaćama kućni budžet biti bolji zbog smanjena režija.

Koliko su korisnici stvarno na gubitku, za Slobodnu Dalmaciju izračunao je Nenad Kurtović, stručni savjetnik za energetsko tarifiranje iz udruge “Splitski potrošač”.

Najgore u Dalmaciji jer nema plina

Jedno prosječno dalmatinsko kućanstvo, koje troši 7500 kilovatsati struje godišnje s obzirom da nema na raspolaganju alternativne izvore energije, u 2016. godini je za električnu struju potrošilo 7254,75 kuna. U ovoj bi godini, da je na snazi ostalo 10-postotno pojeftinjenje, platilo ukupno 6558, 29 kuna.

Umjesto toga, po Dobrovićevoj najavi, platit će gotovo 400 kuna više, ili 6939,77 kuna. Izračun je napravljen uz projekciju da će naknada za obnovljive izvore energije skočiti s 3,5 na osam lipa po potrošenom kilovatsatu, te da je riječ o korisnicima koji su ostali u HEP-ovoj univerzalnoj usluzi.

Poskupljenje za prvi april?

“Za Božić su nam, dakle, dali poklon, a za korizmu ga oduzeli, da se slikovito izrazim. Na ovaj su način napravili teški nered i zbunili građane, ali ne samo njih nego i proizvođače i opskrbljivače. Oni su već koncem prošle godine znali da će morati povećati naknadu za obnovljive izvore energije i nisu smjeli ljudima obećavati toliko jeftiniju struju.

Naime, riječ je o tomu da smo u 2016. godini imali 600 milijuna više kilovatsati struje dobivenih iz obnovljivih izvora energije u odnosu na godinu prije. Pretpostavlja se kako će u 2017. godini taj broj još više rasti, a proizvođače treba platiti. Prema mojim informacijama, država im još nije platila ni cjelokupnu isporuku struje u prošloj godini” navodi Kurtović.

Na pitanje što je kupcima sada činiti, na koji će način podmirivati račune za struju, odgovara:

“Pretpostavlja se kako do povećanja naknade za obnovljive izvore energije neće doći prije 1. travnja. To je najbolja opcija jer tada za većinu kućanstava počinje novo obračunsko razdoblje, kad im stižu i nove akontacijske uplatnice. Pretpostavljam da dotad građani mogu nastaviti plaćati po postojećim uplatnicama na kojima će umanjiti iznos za 10 posto” objašnjava.

Povratak na Net.hr