PRETUMBAVANJE

VIŠE NEĆEMO IMATI 20 MINISTARSTAVA: Plenković otkrio promjene u Vladi i još nekoliko zanimljivosti

Završio je sastanak nacionalnog vijeća te predsjedništva HDZ-a,nakon čega se šef stranke Andrej Plenković obratio novinarima.

Predsjedništvo HDZ-a i Nacionalno vijeće jednoglasno su podržali izviješće o rezultatima pregovora i postignut dogovor o sastavljanju vlade između HDZ-a i Mosta uz potporu nacionalnih manjina i drugih stranaka koje su im tu potporu pružile, izvijestio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

“Imali smo vrlo sadržajnu i kvalitetnu raspravu u kojoj je sudjelovalo niz kolega i na taj način smo završili ovaj ciklus aktivnosti i od ponedjeljka se počinjemo baviti novom zadaćom”, kazao je Plenković novinarima nakon dvo i po satnog zajedničkog sastanka članova HDZ-ovog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća.

Svi su zadovoljni

Na novinarski upit je li na sastanku bilo nezadovoljnih, odgovorio je kako nije primjetio da je netko to izrazio, nego su naprotiv vrlo zadovoljni.

“Naprotiv, mislim da su vrlo zadovoljni. Osobito kada su čuli cjelinu i kontekst razgovora i ono što se u ti procesima odvijalo”, kazao je Plenković.

Predsjednik HDZ-a također je istaknuo kako  ima više od 90 potpisa potpore za sastavljanje Vlade, a potpise su, uz HDZ-ove, dali svi zastupnici nacionalnih manjina, pet zastupnika HSS-a, tri potpisa članova budućeg saborskog Kluba Milana Bandića i Reformista te još očekuje 15 potpisa Mosta.

Vlada će imati 18 ministarstava, umjesto dosadašnjih 20, a potpredsjednici Vlade ujedno će biti čelnici svojih resora, javlja N1.

‘Imamo preko 90 potpisa’, rekao je Plenković te dodao da 61 mandatu koji je HDZ s partnerima osvojio na izborima treba prebrojati osam mandata nacionalnih manjina, pet HSS-ovih, tri iz budućeg kluba Milana Bandića i Reformista i 15 od kolega iz Mosta.

I dalje tvrdi kako razgovora o kadroviranju nije bilo, a odbio je komentirati i medijske napise o pojedinim imenima.

PETROV PROGOVORIO I OTKRIO PRVE POTEZE VLADE: Procurila i imena novih/starih ministara

Spajaju se ministarstvo gospodarstva i poduzetništva?

Na pitanje hoće li se ministarstva gospodarstva i poduzetništva spojiti, odgovara:

‘Nastojat ćemo voditi računa o svim aspektima – i o tome smo razgovarali danas – što se tiče strukture kluba zastupnika, a nastojat ćemo i kada se radi o sastavu Vlade, naravno, vodeći računa o stručnosti u pojedinim resorima’, rekao je šef HDZ-a.

Najvažnija tema sastanka bila je izvješće skupine koja je dobila mandat za pregovore s Mostom i manjinama, tvrdi Plenković, s kojim je vodstvo stranke upoznato tijekom pregovora. Ono je jednoglasno prihvaćeno.

Vladu će sastaviti u najkraćem mogućem roku

Plenković tvrdi da nitko time nije nezadovoljan.

‘Nisam primijetio da je netko izrazio nezadovoljstvo… Bilo bi sasvim drugačije da smo osvojili 76 mandata, no sa 61 mandatom i nakon svega što se dogodilo u zadnja tri mjeseca, obratili smo se svojevrsnom prirodnom partneru’, kazao je.

Vladu želi sastaviti čim prije.

‘Predsjednica je sazvala sjednicu Sabora za petak u 15 sati, a znate da je prije Vlade potreban izbor novog predsjednika, radnih tijela, prisege zastupnika… O tome ćemo razgovarati početkom idućeg tjedna. Formalno, prema Ustavu imamo 30 dana, a naša je želja da taj rok skratimo’, zaključio je Plenković.

Povratak na Net.hr