'ISTINA JE, GUBIMO BITKU S VIRUSOM' / Virusni imunolog: 'Obvezno cijepljenje za neke nije nametanje sile. Vi nemate pravo ugroziti nečiji život!'

'Ja sam uvijek govorio da bih uveo obvezno cijepljenje za neke djelatnosti, tu spada promet, značajnim dijelom i turizam, zdravstvo'

14.7.2021.
13:54
Davorin Visnjic/PIXSELL

Virusni imunolog Stipan Jonjić komentirao je jutros za N1 televiziju epidemiološku situaciju i zaključak Svjetske znanstvene organizacije da gubimo bitku s koronavirusom, rekavši da se virus stalno mijenja i da nastaju nove varijante koje imaju prednost pred ostalim varijantama.

"To je naprosto način širenja virusa i način evolucije virusa. Ovo što je WHO rekao da gubimo bitku, znanost nije iznenađena da će covid s nama biti vjerojatno godinama, mi ga se nećemo tako lako riješiti, ali moramo se naučiti živjeti s njime", rekao je Jonjić.

"Sjeverna hemisfera je bogatija i procijepljenost je puno veća i kvaliteta života je puno drugačija i tu polako ulazimo u normalizirano stanje, normaliziramo odnose s virusom i pandemijom, a u mnogim zemljama procijepljenost je beznačajna i virus će se širiti. Ništa neobično što je rekla Svjetska zdravstvena organizacija, to je istina", dodao je Jonjić.

Cjepiva nisu kriva za nove varijante

Jonjić je demantirao tezu da su cjepiva kriva za pojavljivanje novih varijanti virusa. "Nisu cjepiva kriva za nove varijante, prirodno je da se virus probire. Imuni odgovor, stečen prirodnom infekcijom ili cijepljenjem, stvara novu barijeru za virus i on će je preskočiti ako napravi novu mutaciju i ako uspije ignorirati ovo što mu je branilo da ide dalje.

I jedna i druga situacija prirodno vodi ka stvaranju novih varijanti, ali ako ste cijepljeni šansa da se virus tako masovno širi puno je manja. Reći da će procijepljenost biti kriva za generiranje novih varijanti naprosto nije istina. To je potpuno krivo gledanje", rekao je Jonjić.

Obvezno cijepljenje za neke djelatnosti

Jonjić smatra da nije tako loše uvođenje obveznog cijepljenja za neke djelatnosti kao u slučaju Francuske gdje je obvezno cijepljenje za zdravstvene djelatnike.

"S obzirom na to da smo dio Europe koja ima svoja pravila, ljudska prava, slobode, vjerujem da u uljuđenom svijetu možete postići nešto bez naredbe i nametanja, međutim, kad je u pitanju bolest, zapravo ugrožavate nečiji život. Vi nemate pravo groziti nečiji život.

Ja sam uvijek govorio da bih uveo obvezno cijepljenje za neke djelatnosti, tu spada promet, značajnim dijelom i turizam, zdravstvo. Meni nije mrsko čuti to što se zagovara. To nije nametanje sile, nego sprječavanje ugrožavanja drugih", rekao je Jonjić.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali