ZARAŽENA I RAVNATELJICA VRTIĆA U ĐAKOVU: / 'Silno mi je žao zbog djece i roditelja i samo zbog njih se osjećam loše'

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Od večeras u ponoć u Hrvatskoj na snagu stupa obveza nošenja maski u javnom prijevozu za putnike i vozače, te obveza samoizolacije za osobe koje u Hrvatsku uđu iz Bosne i Hercegovine, Kosova,

24.6.2020.
7:24
Davor Javorović/PIXSELL
Play logo
  • Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 22
  • Imamo ukupno 2388 zaraženih, od kojih je 2145 oporavljenih
  • Preminulo je 107 oboljelih od Covida-19
  • U svijetu je potvrđeno 9.380.725 slučajeva zaraze koronavirusom
  • Oporavilo se 5.068.402, a umrlo 480.396

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

20:40 - Ravnateljica đakovačkog dječjeg vrtića Sunčev sjaj-Nazaret pozitivna je koronavirus. "Da, i ja sam pozitivna na koronavirus. Žao mi je, silno mi je žao zbog djece i roditelja i samo zbog njih se osjećam loše... Zaista sam se trudila sve po vrtiću činiti po preporukama kako bismo svi bili maksimalno zaštićeni", rekla je ravnateljica Rahela Lacković za 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obvezne maske na linijama u obalnom linijskom pomorskom prometu

20:30 - Posade i putnici na svim brodovima koji plove na linijama u obalnom linijskom pomorskom prometu dužni su nositi zaštitne maske, poručili su u srijedu iz Agencije za obalni linijski promet.

"Na svim brodovima koji plove na linijama u obalnom linijskom pomorskom prometu posade i putnici dužni su se pridržavati mjera Stožera civilne zaštite RH odnosno nositi zaštitne maske sukladno uputi Stožera koja je izdana danas, a primjenjuje se od 25. lipnja", navode u priopćenju.

WHO-a idućeg tjedna očekuje deset milijuna zaraženih

20:00 - Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom u srijedu je rekao da očekuje da će broj slučajeva zaraze novim koronavirusom, koji je sada oko 9,3 milijuna, idućeg tjedna dostići deset milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tedros je na konferenciji za medije također rekao da je podržao odluku Saudijske Arabije da zabrani dolazak hodočasnicima iz inozemstva na godišnji hadž kako bi se spriječilo širenje zaraze covidom-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da WHO sada pomaže mnogim državama u nabavi koncentratora kisika, sprava koja pomažu pojačavaju protok kisika kod oboljelih od covida-19. "Potražnja nadmašuje ponudu", rekao je.

Dr. Mike Ryan, voditelj WHO-ovih programa za izvanredna stanja, rekao je da pandemija u mnogim zemljama američkog kontinenta još nije dostigla vrhunac te da je "još uvijek intenzivna", posebice u Srednjoj i Južnoj Americi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao bih da se stanje još razvija i još nije dostiglo vrhunca te da vjerojatno idućih tjedana neće padati broj zaraza i smrtnih slučajeva", rekao je Ryan.

U mnogim zemljama te regije prošlog je tjedna zabilježeno povećanje slučajeva zaraze od 25 do 50 posto, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi najveći dnevni porast zaraženih u SAD-u od početka pandemije

19:15 - SAD je zabilježio drugi najveći dnevni porast broja zaraženih koronavirusom od početka pandemije s 35.588 zaraženih u utorak, dok je u desetak država zabilježen velik porast, pokazuje izračun Reutersa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Floridi je potvrđeno najviše slučajeva u srijedu - više od 5500.

U Arizoni, Kaliforniji, Mississippiju i Nevadi su u utorak zabilježeni rekordni brojevi novozaraženih.

U Texasu je pak najveći broj dnevno zaraženih do sada zabilježen u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se činilo da je SAD suzbio pandemiju u svibnju, zbog čega su brojne države ukinule restrikcije društvenim i ekonomskim aktivnostima, virus se širi u ruralnim područjima i drugim mjestima gdje prije nije bio tako raširen.

Samo je 24. travnja bilo više novozaraženih nego u utorak.

Tada je koronavirus potvrđen kod 36.426 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porast broja zaraženih u Zagrebu

18:50 - Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Zvonimir Šostar, za RTL Danas pojasnio je trenutnu situaciju u Zagrebu, koja nije idealna. Novi slučajevi su se pojavili u dvije bolnice, u Vinogradskoj i psihijatrijskoj u Jankomiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do danas u 18:30... Nažalost, nemam dobre vijesti za Zagreb, imamo 24 pozitivnih i još 50 testova se odrađuje. Od tih 24, imamo danas ukupno 16 pozitivnih pacijenata u bolnici Sv. Ivan, četiri njihova djelatnika i jednu kolegicu imamo u KBC Sestara milosrdnica. Tako da, nisu dobre vijesti, ali što je tu je, naši epidemiolozi vrijedno rade sve kontakte. Moram pohvaliti ravnatelja bolnice Sv. Ivan. Oni su izvršili briseve ukupno 65 ljudi u bolnici, od toga 39 pacijenata, 26 djelatnika i nažalost, četiri djelatnika je pozitivno, zajedno sa 16 pacijenata", rekao je Šostar.

U Istri shopping s maskama

17:20 - U trgovačkim centrima u Istri, osim dezinfekcije prostora i ruku obvezno je nošenje maski zaposlenika i ograničavanje broja kupaca u prostoru, a od sada i svi kupci moraju imati zaštitnu masku, odlučio je u srijedu Stožer civilne zaštite Istarske županije

Odluka je donesena na radnom sastanku s predstavnicima svih trgovačkih centara Istarske županije s obnašateljem dužnosti istarskog župana Fabriziom Radinom, gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem, načelnikom Stožera civilne zaštite Istarske županije Dinom Kozlevcem i ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandrom Stojanovićem.

Osim toga, županijski Stožer civilne zaštite donio je i Odluku o obveznoj provedbi mjera za sprječavanje bolesti COVID-19 na tržnicama na otvorenom i u zatvorenom prostoru tržnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tržnice se moraju pridržavati fizičke udaljenosti među štandovima, prodavači obvezno moraju nositi zaštitne maske, a između prodavača i kupca obvezno mora biti prikladna fizička barijera. Za kupce na otvorenom preporučeno je nošenje zaštitnih maski. Na otvorenom prostoru tržnice može biti u jednom trenutku do 20 kupaca na 100 četvornih metara, odnosno 15 kupaca na 100 četvornih metara u zatvorenom prostoru tržnice. Kupci u zatvorenom prostoru tržnice moraju imati zaštitne maske", naveli su iz Stožera Istarske županije.

Županijski Stožer civilne zaštite demantirao je i navode prim. Maje Grba-Bujević o broju oboljelih od COVID-19 virusa na području Istarske županije. Naime, ona je na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog Stožera civilne zaštite rekla kako je na današnji dan u Istarskoj županiji dvoje novooboljelih, što nije točno, kažu iz Stožera.

"Stožer civilne zaštite Istarske županije izvijestio je jučer o troje novooboljelih na području Istarske županije. U posljednja 24 sata na području Istarske županije nema novooboljelih. O tome smo i službenim putem, što je svakodnevna obaveza županijskog Stožera civilne zaštite izvijestili Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske", poručio je načelnik Dino Kozlevac.

Slovenija: Maske ubuduće obvezne

16:50 - Slovenska vlada pooštrila je u srijedu epidemiološke preventivne mjere, pa nošenje maski u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu opet postaje obveza, izjavio je nakon vladine sjednice ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gantar je na konferenciji za novinare upozorio da na snazi i dalje ostaju mjere kao što su obvezna dezinfekcija ruku, održavanje fizičke distance i higijena kašljanja.

S obzirom na pogoršanje epidemiološke slike vlada je donijela zaključak o obveznom nošenju maski. One će biti obvezne u zatvorenim javnim prostorima i javnim prijevoznim sredstvima", kazao je Gantar.

Zbog porasta zaraza u Sloveniji zadnjih dana i s obzirom na epidemiološku sliku u Europi, Albanija i Portugal stavljeni su na tzv. "crvenu listu" zemalja iz kojih zbog pogoršane situacije ulazak u Sloveniju od ponoći više nije moguć bez 14-dnevne karantene. Osim toga, sa zelene liste epidemiološki sigurnih država od ponoći su skinute Luksemburg i Crna Gora, pa su stavljene na "narančastu" prijelaznu listu, manje sigurnih, što znači da se prilikom ulaska u Sloveniju iz tih država procjena o tome je li za pojedinu osobu potrebna karantena određuje s obzirom na njeno zdravstveno stanje,

Virus kod liječnice u Vinogradskoj

16:35 - Virus je ušao i u zagrebačku Vinogradsku bolnicu gdje je dijagnosticiran kod jedne liječnice.

"Kolegica iz vanjske ustanove koja je na specijalizaciji javila nam je da je pozitivna na koronavirus. Preventivno je 19 djelatnika i jedan pacijent kojem je zaražena liječnica radila ultrazvuk u izolaciji i testirani su na pristustvo koronavirusa", rekao je za N1 dr. Mario Zovak.

Bandić: Za više od 200.000 zagrebačkih umirovljenika osigurane maske

16:15 - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u srijedu obavezu nošenja maski u javnom gradskom prijevozu ZET-a, podijelu maski umirovljenicima i svima koji ih nemaju te obavezu nošenja maski za sve djelatnike u dječjim vrtićima i za korisnike pučkih kuhinja.

Gradonačelnik Bandić rekao je da su na bazi izvješća na sastanku Gradskog stožera civilne zaštite donijeli preporuku da se u javnom gradskom prijevozu koriste obavezno maske. Tko nema masku javit će se od danas pa nadalje u Crveni križ, u Sigetu 18 i Ilici 223 i tamo podići masku, rekao je Bandić.

Istaknuo je da imamo proboj Covida - 19 i u dječji vrtić, pa je obaveza da svi djelatnici dječjih vrtića nose maske.

Bandić je rekao i da je za oko dvije i pol tisuće korisnika pučke kuhinje također preporuka da nose maske.

Najavio je da će se za više od 200.000 zagrebačkih umirovljenika osigurati po dvije maske i u roku od 48 sati podijeliti umirovljenicima putem mjesnih odbora.

"Svaki umirovljenik grada Zagreba će dobiti po dvije maske", rekao je Bandić, dodavši da su većina onih koji koriste javni prijevoz umirovljenici.

Obolio mladić iz Knina, boravio je u Srbiji i BiH

15:41 Mlađa muška osoba s područja grada Knina oboljela je od bolesti COVID-19. Riječ je o osobi koja je doputovala iz BiH i Srbije, pa ga se smatra importiranim slučajem. Epidemiološka obrada kontakata je u tijeku - priopćio je Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

S današnjim danom na području te županije pod mjerama samoizolacije su 22 osobe, od kojih je 15 bilo na teniskom turniru u Zadru Adria Tour. Radi se o devetoro odraslih i šestoro djece.


Od 209 migranata spašenih kod Sicilije 28 ima koronavirus

15:24 Od 209 migranata koje je na moru spasila njemačka nevladina organizacija Sea Watch i koji su smješteni u karantenu na trajektu u luci na Siciliji, 28 ih je pozitivno na koronavirus, rekao je u utorak predsjednik regije Sicilije, Nello Musumeci. Migranti se nalaze na trajektu Moby Zaza u luci Porto Empedocle na južnoj obali Sicilije. Testirani su u utorak ujutro, navode talijanski mediji.

"Dvadeset i osam migranata pozitivno je na covid-19. Nalaze se na brodu u luci Porto Empedoclo, što smo tražili od vlade 12. travnja kako bi se spriječilo razvoj epidemije na otoku, bez mogućnosti da ih se smjesti na jednom mjestu i kontrolira", napisao je Musumeci na Facebooku, ističući da se pokazalo da su bili u pravu.

Brod Sea Watch 3 dobio je dopuštenje talijanskih vlasti da pristane na Siciliji u nedjelju, nakon što je migrante spasio na moru kod Libije u tri operacije u 48 sati.


U Japanu najveći dnevni porast zaraženih od sredine svibnja

15:08 Japan je u srijedu potvrdio 86 novih zaraza koronavirusom, što je najveći dnevni porast oboljelih otkad je vlada u svibnju ukinula izvanredno stanje u većini zemlje. Među novooboljelima je 55 osoba iz Tokija i 12 iz susjedne prefekture Saitame.

"Rečeno mi je da ih je 16 zaraženo u jednoj kompaniji", rekla je novinarima gradonačelnica Tokija Yuriko Koike.

"Važno je otkriti kako se koronavirus proširio u regijama i poduzeti hitne mjere", rekao je Takaji Wakita, direktor Nacionalnog instituta za zarazne bolesti.

Sredinom svibnja vlada je ukinula izvanredno stanje zbog koronavirusa u 39 od 47 japanskih prefektura, iako je to prvotno planirano krajem svibnja. Izvanredno stanje u Tokiju, Saitami i još tri prefekture prestalo je biti na snazi krajem svibnja. U Japanu je ukupno 18.836 zaraženih, a umrlo ih je 982. Japan je ukinuo zabranu putovanja između prefektura iako se svakog dana pojavljuju deseci novih slučajeva.


Zabranjene posjete domovima za starije i nemoćne u Istri

14:36 - Županijski Stožer civilne zaštite u srijedu je ponovno zabranio posjete domovima za starije i nemoćne na području Istarske županije, kao i izlaske korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja u socijalnoj skrbi. Ta je mjera, kako se navodi u priopćenju za javnost, donesena iz razloga što je na području Istarske županije zabilježen veliki broj dolazaka turista iz država Europske unije i van nje, a pogotovo iz onih država u kojima je epidemiološka situacija loša.


Zagreb će dijeliti maske umirovljenicima

14:34 - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je danas na konferenciji za novinare gradskog stožera rekao da nije dobro da svaki dan raste borj slučajeva. "Mi smo razmotrili izvješća i donijeli jednu preporuku za tri socijalne skupine i jednu obavezu. Prva preporuka je da se u javnom gradskom prijevozu koriste obavezno maske. Tko nema, neka se javi u Crveni križ i uzeti masku. Drugo, za to je zadužena direktorica ZET-a i gospodin Penava i ured za javnu nabavu i pročelnik ureda za zdravlje. Druga su skupina naši najmlađi imamo proboj kovida u dječje vrtiće. Imamo od sada obavezu da sve tete u vrtiću nose maske. Treća socijalna skupina su korisnici pučkih kuhinja. Četvrto je da se za najrizičniju skupinu, naše penzionere, da im se putem mjesnih odbora podijele po dvije maske u roku 48 sati. Svaku umirovljenik grada Zagreba će dobiti maske", rekao je te dodao će se upozoravati, ali još se neće kažnjavati.


U Hrvatskoj je 22 nova slučaja zaraze

14:06 - U Hrvatskoj je potvrđeno 22 novih slučajeva zaraze koronavirusom, te ih trenutno ima 2388, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. "U Hrvatskoj su danas u 24 sata oboljele 22 osobe, što ukupno čini 2388. To je osam pacijenata manje nego što smo imali jučer", rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević na konferenciji za medije. U Gradu Zagrebu je 11 novooboljenih osoba, u Osječko-baranjskoj četiri, Istarskoj dva te po po jedna u Zagrebačkoj županiji, Krapinsko-zagorskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Zadarskoj i Primorsko-goranskoj. Ukupno je testirano 73.738 uzoraka, samo u 24 sata njih 645. Na bolničkom liječenju nalazi se 18 osoba, na respiratoru nema bolesnika. Ukupan broj preminulih je i dalje 107. Iz bolnice su otpuštena tri pacijenta, a u ovom trenutku aktivno je 139 slučajeva.

Od večeras u ponoć na snagu stupa obveza nošenja maski u javnom prijevozu za putnike i vozače, te obveza samoizolacije za osobe koje u Hrvatsku uđu iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. "Utvrđuje se poseban režim ulaska u Hrvatsku osoba koje dolaze iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije. Te osobe će biti dužne boraviti u samoizolaciji 14 dana od ulaska u Hrvatska. Obveza izolacije ne primjenjuje se na putnike koji tranzitiraju kroz Hrvatsku", kazao je na konferenciji za medije voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Božinović je izvijestio i da je stožer donio još jednu odluku o obvezi nošenja medicinske maske ili maske za lice u javnom prijevozu. "Vozači, ostali zaposlenici i putnici bit će dužni koristiti medicinske maske ili zaštitne maske za lice. Putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza ne smije ponuditi uslugu", kazao je Božinović. Obje odluke stupaju na snagu večeras u ponoć. Mogu se koristiti i maske za lice, platnene maske, a ne samo medicinske maske.

"Mi i dalje na dnevnoj bazi ćemo pratiti sve što se događa i u ovoj fazi ćemo biti spremni brže donositi odluke, mi ih možemo i mijenjati, ali prije svega temeljem epidemioloških pokazatelja koji su nam ključni", rekao je Božinović. "Ovdje smo rekli da ne smije ući u sredstvo javnog prometa, vozač ne smije pokrenuti vozilo, ako svi putnici i on nemaju maske", dodao je.

"Obzirom da se odluka primjenjuje od danas u ponoći dat ćemo preporuke za to da će se osobe koje su u samoizolaciji kretati u javnosti među nama koji smo zdravi i ne trebamo biti. Osobe koje su u samoizolacije nisu nužno bolesne. Postoji opcija da maturanti pišu u objektu gdje se nalaze", rečeno je.

"Kako se ne bismo borili s eksponencijalnim rastom, donosimo mjere kao što smo donosili u prvoj fazi. Primijetili smo da nam raste broj novozaraženih ponajviše iz ovih zemalja za koje smo propisali novi režim", rekao je Božinović.

Koji je kriterij za određivanje zemalja? "Svakako broj zaraženih. To određuje epidemiološka struka, na milijun stanovnika...Da se ukine mjera mora biti trend pada značajan", rečeno je.

"Ako mogu dodati. Da li taj trend u pojedinoj zemlji ima utjecaj na povećanje broj zaraženih u Hrvatskoj, to je primarno što pratimo", dodao je Božinović. Granična policija će kontrolirati ljude u tranzitu, tvrdi.

Postavljeno je pitanje o Beroševoj izjavi da je virus mutirao. "O tome se još rade analize, ali nekakve stvari koje vidimo je da situacija nije kao prije. Većina novooboljelih ima vrlo blage ili gotovo nikakve simptome. Nemamo nikoga na respiratoru ili teže oboljele. Mnogi imaju pozitivan nalaz bez simptoma", rekla je Alemka Markotić te je dodala da je bitna količina virusa koja se može prenijeti na druge i njegova sposobnost da prodre u stanice.

Za one koji imaju dvojno državljanstvo a dolaze iz zemalja na koje se odnose restriktivne mjere, također se odnose nove mjere prelaska granice.

Hrvatska se već neko vrijeme nalazi na popisu zemalja s lokalnom tranmisijom, to je normalna stvar, rečeno je na pitanje je li došlo do lokalne transmisije u Zagrebu.

"Da umirim mladenke, kada će se moći organizirati vjenčanja. Do sada nismo imali niti jedan slučaj pozitivan vezano za vjenčanja i proslave. Za sve mladenke, neće zasad biti nikakvih promjena, izgleda da se svi jako dobro pridržavaju mjera, pa treba pohvaliti organizatore", kazali su.

"Zahvaljujem se. Svakodnevno pratimo situaciju i u ovoj fazi suživota s virusom ćemo u svakom trenutku biti spremni reagirati ili propisavnjem mjera, odluka ili relaksacija odluka i siguran sam da ćemo postići apsolutan cilj, zaštitu zdravlja i gospodarskih aktivnosti", rekao je Božinović na kraju.


Borba protiv posljedica koronakrize u središtu njemačkog predsjedanja EU-om

13:55 - Njemačka vlada usvojila je na svom sastanku u srijedu program za njemačko predsjedanje Vijećem Europske unije koje počinje 1. srpnja, a glavna tema predsjedanja bit će svladavanje posljedica koronakrize. „Cilj našeg programa je da Europa iz krize iziđe ojačana“, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas nakon redovnog sastanka kabineta u srijedu. Maas je zemlje članice Europske unije istodobno pozvao na više solidarnosti s članicama koje su najviše pogođene krizom.

„Pandemija koronavirusa je neke zemlje članice pogodila teže nego druge, no gospodarske i socijalne posljedice pogađaju sve zemlje podjednako“, rekao je Maas, koji je dodao kako će svladavanje posljedica iziskivati „velike napore i osjetljive odluke“. Maas je rekao kako Njemačka sebe vidi kao „motor i voditelja“ unutar Europske unije. „Naša zadaća će biti graditi mostove i pronalaziti rješenja od kojih će na kraju koristi imati svi žitelji Europe“, zaključio je Maas.


Podrška Trumpu zbog nošenja s krizom koronavirusa najniža dosad

13:31 - Američka podrška predsjedniku Donaldu Trumpu zbog nošenja s pandemijom koronavirusa pala je na najnižu razinu, pokazuju najnovije Reutersove i Ipsosove ankete, dok novi slučajevi zaraze covidom-19 rastu, a Trump je na udaru kritika zbog toga što planira smanjiti broj testiranja. Anketa pokazuje da 37 posto Amerikanaca podržava Trumpov odgovor na pandemiju, što je najniža podrška od posljednje ankete ovog tipa koja je provedena početkom ožujka. 58 posto je reklo da ne podržava.

shimmer fallback
shimmer fallback

88 novih slučajeva zaraze u BiH

13:30 - Novih 88 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u BiH u testiranjima provedenim u posljednja 24 sata, zbog čega epidemiolozi strahuju kako bi se stanje moglo dodatno pogoršati nakon što su naglo ukinute restriktivne mjere, a građani prestali poštovati epidemiološke mjere. Po 44 osobe oboljele su od novoga virussa Covid-19 u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, izvijestili su entitetske zdravstvene institucije. Najveći broj osoba koje su bile pozitivne na testiranju u zadnja 24 sata zabilježen je u Sarajevu, njih 15, te Tuzli. U Republici Srpskoj najviše je zaraženih osoba otkriveno u Tesliću, na sjeveru zemlje. Nakon rasta broja zaraženih zdravstvene vlasti oba entiteta pozvale su građane na poštivanje mjera kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da se svi građani pridržavaju mjera prevencije koje su na snazi - držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora”, naveo je Krizni stožer federalnog ministarstva zdravstva. Infektolog dr. Jurica Arapović iz Covid bolnice u Mostaru ocijenio je kako su vlasti prerano ukinule razmjerno stroge mjere za sprječavanje zaraze koronavirusom. "Za vikend su evidentirana 93 oboljela, što je najveći broj oboljelih u jednom danu, i zbog toga se svi moramo zabrinuti“, rekao je Arapović za portal Klix. Upozorio je kako se, unatoč stalnim upozorenjima, veliki broj građana opustio te je ocijenio da su velika okupljanja iznimno rizična za daljnje pogoršanje stanja i rast broja zaraženih osoba.


Nema novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

13:04 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a od uzoraka koji su poslani na analizu u utorak 38 je negativno, ostali su u obradi. Od početka pandemije na analizu je poslano 3534 uzoraka. U Dubrovačko-neratvanskoj županiji u samoizolaciji se nalaze 33 osobe. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 36 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.


Božinović tvrdi da je Hrvatska sigurna turistička destinacija

13:03 - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je danas da je Hrvatska sigurna turistička destinacija po svim elementima sigurnosti, a o uvođenju potencijalnog strožeg režima na granici sa Srbijom i BiH nije htio govoriti prije sastanka Nacionalnog stožera. "Hrvatska je sigurna turistička destinacija. Ona je sigurna po svim elementima sigurnosti, uključujući i epidemiološku situaciju", rekao je Božinović na konferenciji u središnjici HDZ-a o globalnoj prepoznatljivosti Hrvatske i EU. Rekao je da je Hrvatska "prepoznatljivija nego ikad prije" zbog svoje visoke međunarodne aktivnosti, a kao uspjehe je istaknuo imenovanje Marije Pejčinović Burić glavnom tajnicom Vijeća Europe i Dubravke Šuice potpredsjednicom Europske komisije. O mogućem strožem režimu na granici sa Srbijom i BiH rekao je da će govoriti nakon sastanka Nacionalnog stožera, ali je istaknuo da "ovo nije situacija kao prije pa ni mjere ne moraju biti kao prije".


Nema novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

13:01 - Ličko-senjska županija i dalje je "korona-free" zona, 67. dan za redom nema novooboljelih osoba. Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega je 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 513 osoba. U proteklih 10 dana testirano je ukupno 10 osoba te su svi rezultati testiranja negativni. Za 4 osobe je izrečena mjera samoizolacije od čega su 3 (tri) osobe kontakti oboljelih osoba koje su sudjelovale na teniskom turniru u Zadru te 1 (jedna) osoba koja je boravila na području Srbije. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera. Veliki broj osoba koje su prisustvovale navedenom sportskom događaju su kontaktirane. Ukoliko je netko prisustvovao događaju a nije se javio epidemiološkoj službi molimo da se javi dežurnom epidemiologu na broj 0915044917.


Zaražene još tri časne sestre

12:12 - Tri su nova slučaja zaraze koronavirusom među časnim sestrama iz samostana u Đakovu. Testirano je oko 200 osoba, rezultati su poznati za njih 130, a ukupno će se danas testirati više od 300 ljudi. Zbog simptoma i starije dobi hospitalizirana su dvojica svećenika, no njihovi testovi zasad su negativni, piše Dnevnik.hr.


Jandroković: 'Struka je rekla svoje o Plenkoviću, komentari su suvišni'

12:07 - Nositelj liste HDZ-a za II. izbornu jedinicu Gordan Jandroković suvišnima je ocijenio komentare o samoizolaciji premijera Andrej Plenkovića, nakon kontakta sa zaraženim tenisačem Novakom Đokovićem, zato što je struka rekla da on ne treba ići u samoizolaciju. "Ako su stručnjaci iz HZJZ-a rekli da ne, svaki je daljnji komentar suvišan", rekao je Jandroković za N1 na obilježavanju Dana Grada Sveti Ivan Zelina. Dodao je da je struka u situaciji s koronavirusom pokazala iznimnu razinu poznavanja te da se treba držati njihovih preporuka, koje su u ovoj situaciji bile jasne. "Nisu se stekli uvjeti sa samoizolaciju i ovo je pokušaj oporbe da još jednu nebitnu temu ubaci u javni prostor izbjegavajući rasprave o onome što je bitno", rekao je Jandroković.

shimmer fallback
shimmer fallback

Zbog koronavirus prijeti siromaštvo 120 milijuna djece južne Azije

12:06 - Poremećaji nastali pandemijom koronavirusa mogli bi gurnuti u siromaštvo do 120 milijuna djece na jugu Azije u ljedećih šest mjeseci, upozorio je UNICEF u izvješću. Epidemija bolesti covid-19 hara tom regijom u kojoj živi gotovo četvrtina svjetskog stanovništva u trenutku kada neke zemlje počinju ukidati mjere izolacije u pokušaju da ožive posrnulo gospodrastvo. Južna Azija koja obuhvaća Indiju, Pakistan, Afganistan, Nepal, Bangladeš, Šri Lanku, Maldive i Butan, ima oko 600 milijuna djece od kojih 240 milijuna već živi u siromaštvu.


U Sloveniji potvrđeno sedam novih zaraza u 24 sata

12:04 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 1222 testa potvrđena zaraza koronavirusom kod sedmero ljudi, a nije bilo novog smrtnog slučaja među zaraženima, objavila je u srijedu slovenska vlada. Aktivnih slučajeva zaraze trenutno je 55, u bolnici se od covida-19 liječi sedmero pacijenata, dva više nego prethodnog dana, a od toga dvoje na intenzivnom odjelu, što je jedan teže oboljeli više nego prethodnog dana. Ukupni broj dosadašnjih zaraza od početka epidemije sada iznosi 1541 nakon što je testirano 95.387 osoba. Broj umrlih među zaraženima ostaje 109. Prošlog je tjedna u Sloveniji testiranjima potvrđeno 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Početkom ovog tjedna broj novih slučajeva varira. Najviše novih infekcija, 13, potvrđeno je u ponedjeljak, među njima najviše "importiranih" iz epidemiološki nestabilnih država u regiji. To naglo povećanje epidemiolozi pripisuju naknadnom potvrdom pozitivnih slučajeva s kraja tjedna, kad je testiranja inače znatno manje nego običnim danima, pa dio zaraza ostaje neotkriven.

Slovenska vlada danas odlučuje o mogućim novim mjerama kako spriječiti da se rast novih zaraza koji je sada pod kontrolom ne poveća. Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs kazao je pred sjednicu da je razočaran što se svi građani ne drže preporuka o nošenju maski u zatvorenim prostorima gdje nije moguće držati fizičku distancu, te najavio da će nošenje maski ponovo postati obvezatnim, javljaju slovenski mediji. Za sada vlada međutim ne namjerava zaoštriti mjeru koja se odnosi na najveći dopušteni broj ljudi koji se okupljaju na javnim prostorima, pa maksimalan broj i dalje ostaje 500, potvrdio je Hojs, dodavši da bi se to moglo promijeniti ako se epidemiološka situacija u Sloveniji bude pogoršavala. Hojs je novinarima potvrdio da Hrvatska i dalje ostaje na tzv. zelenoj listi država koje imaju stabilnu i sigurnu epidemiološku situaciju unatoč povećanju dnevnih zaraza, da to pitanje nije na dnevnom redu vlade danas, ali je Slovencima koji putuju u inozemstvo načelno savjetovao da se drže preventivnih mjera koje preporučuje i slovenski zavod za javno zdravlje.


Digitalni alati pomažu zdravstvu tijekom pandemije

12:02 - Digitalni alati u zdravstvu tijekom pandemije pomogli su učinkovitosti zdravstvenih sustava, rečeno je u srijedu na virtualnoj konferenciji Europe's Digital Health Future – From Sharing to Empowering, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora (HGK). Konferencija je održana o organizaciji udruženja DigitalEurope i Hrvatske gospodarske komore te pod pokroviteljstvom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije. Telekonzultacije, chatbotovi, AI asistenti, aplikacije m-zdravstva, alati za e-recepte, rješenja za razmjenu podataka i mnogi drugi, pomažu zdravstvenim sustavima tijekom pandemije, istaknuto je.


U Koprivnici zaražena osoba iz zdravstva koja radi u Zagrebu

11:57 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije objavio je da je jedna osoba novozaražena u toj županiji u posljednja 24 sata. Radi se o osobi koja je zaposlena u zdravstvenom sustavu na području Grada Zagreba gdje ima prijavljeno boravište, dok je prebivalište prijavljeno na području Koprivničko-križevačke županije. Zaražena osoba je u samoizolaciji, a u tijeku je i epidemiološka obrada svih potencijalnih kontakata te se može očekivati još pozitivnih uzoraka testiranih na koronavirus. Od početka epidemije na području Koprivničko-križevačke županije ukupno je zabilježeno 96 oboljenja COVID -19 infekcijom.

Kako bi se sustav socijalne skrbi na području Koprivničko-križevačke županije dodatno zaštitio od potencijalnih ugroza uzrokovanih koronavirusom, Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na prijedlog Tima za pomoć, praćenje i nadzor u provedbi sprječavanja i suzbijanja epidemije COVID-19 u koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe, pokreće projekt edukacije „Zajednica u zajednici“, javlja HRT.


Zaražen i seniroski plivač kluba Mladost

11:53 - Boris Mišković, tajnik plivačkig kluba Mladost povrdio je za HRT da je jedan seniorski plivač toga kluba zaražen koronavirusom. Svi plivači koji su s njim bili u kontaktu su u samoizolaciji. Bazeni Mladosti i dalje su otvoreni za treninge.


Četiri pozitivna testa u Osječko-baranjskoj županiji

11:51 - Stožer Osječko-baranjske županije je objavio da je dosad obrađeno ukupno 148 uzoraka, od kojih su četiri pozitivna. Riječ je o tri osobe iz Đakova i jednoj iz Osijeka. Određena je mjera samoizolacije za osobe koje su s njima bile u kontaktu. Na području te županije trenutno je 255 osoba u samoizolaciji. Na njihovom je području trenutno 27 aktivnih slučajeva, među kojima je 13 časnih sestara iz Đakova. Sedam oboljelih osoba je hospitalizirano u KBC-u Osijek (pet časnih sestara iz Đakova i dvije osobe iz Osijeka), no nitko nije životno ugrožen. Ostali oboljeli nalaze se na liječenju kod kuće.


15 novozaraženih osoba u Kantonu Sarajevo

11:23 - U posljednja 24 sata, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod 11 osoba, zaraženih ranije, retestiranjem je potvrđeno prisustvo ovog virusa. Jutros su stigli rezultati za 198 testiranih osoba, među kojima je navedenih 15 osoba bilo pozitivno na ovaj virus. Dvije osobe su izliječene. Od početka epidemije u Kantonu Sarajevo na koronavirus testirano je 11.017 osoba. U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 19 osoba, sve su vitalno stabilne i nitko od njih nije na respiratoru. Do danas su potvrđene 252 oboljele osobe, od čega je 113 izliječenih, šest pacijenata je preminulo od ove bolesti, četiri su izmještene iz BiH, dok je 129 trenutno aktivnih slučajeva COVID infekcije. U periodu od 10. do 24. lipnja ove godine rješenjima inspekcije naloženo je 305 samoizolacija, javlja Klix.


Jedna novozaražena osoba u Zagrebačkoj županiji

11:13 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas u 11 sati evidentirano je 139 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o jednoj osobe više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule.


Jedan slučaj zaraze u Primorsko-goranskoj županiji

11:05 - U Primorsko-goranskoj županiji zabilježena je jedna novooboljela osoba od Covida-19, vratila se iz Slovenije i trenutno je na kućnom liječenju, doznaje se u srijedu iz županijskog Stožera Civilne zaštite. Novooboljela osoba je iz Rijeke, koja se vratila s boravka u Sloveniji. Na kućnom liječenju je u samoizolaciji i ima blage simptome, navode iz stožera. Na području Primorsko-goranske županije tako su sad četiri osobe pozitivne na koronavirus.

Primorsko-goranski Stožer Civilne zaštite PGŽ u utorak je zatražio hitno donošenje mjera pojačane kontrole dolazaka osoba iz država s rizičnom područjima zaraze kao što su BiH, Srbija, Makedonija i Kosovo. Načelnik stožera Marko Boras Mandić ocijenio je kako aktualna situacija u Hrvatskoj upućuje da su takve mjere potrebne. Sve osobe koje dolaze s tih područja, neovisno o tome jesu li gosti ili hrvatski državljani, trebaju proći epidemiološku obradu kako bi spriječili mogućnost unošenja virusa na područje županije, dodao je.

„Tražimo dakle isto postupanje i iste mjere kakve smo imali u vrijeme kada je epidemija eskalirala u susjednim talijanskim regijama. Također pozivamo sve organizatore manifestacije s okupljanjem većeg broja sudionika da osiguraju provedbu svih protuepidemijskih mjera, a ukoliko to nisu u mogućnosti da takve manifestacije ne održavaju“, istaknuo je Boras Mandić.


Granice EU-a mogle bi ostati zatvorene za SAD i nakon 1. srpnja - New York Times

10:57 - Granice Europske unije mogle bi ostati zatvorene za Amerikance nakon što Unija potpuno pokrene svoja gospodarstva i turizam i to zbog načina na koji se Washington nosio s pandemijom, objavio je u utorak New York Times pozivajući se na anonimne europske izvore. Dužnosnik uključen u razgovore s članicama EU-a o tome tko će smjeti ući u nju podijelio je nacrte popisa prihvatljivih putnika, na kojima nema Amerikanaca. Drugi dužnosnik potvrdio je da popisi postoje, ali nisu još objavljeni, dok su još dvojica potvrdila njihov sadržaj.

Nije poznato jesu li američki dužnosnici unaprijed obaviješteni da će Amerikanci biti isključeni iz popisa kad se EU otvori za zemlje izvan bloka 1. srpnja. Prema oba nacrta dopustit će se ulazak putnika iz Kine, gdje je virus izbio krajem prošle godine, ali ne i Amerikancima, Brazilcima i Rusima. Dužnosnici s kojima je razgovarao Times kažu da bi SAD mogao biti naknadno na popisu ako padne broj zaraženih u toj zemlji. Dodaju da je "malo vjerojatno" da će se odmah učiniti ikakva iznimka za SAD, piše Times.

shimmer fallback
shimmer fallback

SAD je najpogođenija zemlja s više od 2.3 milijuna zaraženih i više od 120.000 mrtvih. Zemlje EU-a većinom su zatvorene za zemlje izvan bloka od sredine ožujka, osim za slučajeve "nužnog putovanja". SAD je također zatvorio granice za većinu europskih zemalja. Porast zaraženih u nekoliko američkih saveznih država zabrinuo je europske dužnosnike. Strahuju da bi Amerikanci mogli potaknuti drugi val koronavirusa u Europi. No zabrana ulaska američkih turista mogla bi značiti gubitke milijuna dolara u turizmu za zemlje koje pokušavaju spasiti gospodarstvo nakon mjeseci izolacije. Neke zemlje EU-a već su i otvorile svoje granice za treće zemlje.


11 novozaraženih u Zagrebu

10:49 - U Zagrebu je 11 novih koronavirusom zaraženih osoba, izjavio je danas Hini Zvonimir Šostar, ravnatelj zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" te najavio da će gradskom stožeru civilne zaštite predložiti uvođenje obaveznog nošenja maski u javnom prijevozu. "U protekla 24 sata je 11 novozaraženih koronavirusom. Njih sedam je dijagnosticirano u Klinici za zarazne bolesti, a četiri u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar"', izjavio je Šostar.

Sada Zagreb ukupno broji 51 aktivnih slučajeva zaraze, kazao je i dodao kako je samoizolacija u protekla dva tjedna određena za ukupno 491 osobu, od toga u protekla 24 sata za njih 70. Istaknuo je da je jučer testirano 158 osoba. Šostar je naglasio i kako od tih 11 novozaraženih osoba, njih šestero ima epidemiološku anamnezu i kontakte, ali petero nema nikakvu - niti su bili u kontaktu s osobama sa simptomima, niti su putovali i slično. "Tih petero osoba nema nikakvu epidemiološku anamnezu i očito su bili u kontaktu s nekim pozitivnim na koronavirus koji je bio bez ikakvih simptoma. To je ono što smo od početka govorili, da su nama svugdje bili daleko najveći problem asimptomatski slučajevi korone (zaražene osobe koje ne pokazuju nikakve simptome bolesti)", istaknuo je Šostar.

Rekao je i kako je u zagrebačkom Domu sportova i dalje jedna zaražena osoba, a u osnovnoj školi koju je pohađao jedan oboljeli dječak sva su djeca negativna. Sve osobe s kojima je oboljeli zaposlenik Doma sportova bio u bliskom kontaktu kao i sva djeca iz razreda oboljelog dječaka i dalje su u samoizolaciji. Također i sva djeca koja su bila na dječjem rođendanu gdje je bio taj oboljeli dječak su negativna, osim oca jednog djeteta koji je pozitivan. Šostar je najavio je da će danas od Stožera civilne zaštite Grada Zagreba zatražiti da donese odluku o obaveznom nošenju zaštitnih maski u vozilima javnog gradskog prijevoza. "Nama je sada najvažniji javni prijevoz koji koristi veliki broj ljudi", istaknuo je Šostar.

Ako kod gradskog stožera prođe taj prijedlog, onda bi, kako je rekao, mogli proći i drugi prijedlozi epidemiologa, a jedan od njih je i uvođenje obaveznog nošenja maski i za sve ugostiteljske djelatnike jer su u stalnom, direktnom kontaktu s ljudima.


Nema novozaraženih u Spltisko-dalmatinskoj županiji

10:41 - Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 59 obrađenih testova s područja te županije danas nema novooboljelih osoba. 142 osobe nalaze se u samoizolaciji. Nijedna osoba se ne nalazi na bolničkom liječenju u KBC - u Split.


Negativno još 11 uzoraka u Zadru

10:37 - Nalazi još 11 testiranih uzoraka vezanih uz Adria Tour u Zadru su negativni, a u samoizolaciji su 132 osobe, priopćio je danas Stožer Civilne zaštite Zadarske županije. U ponedjeljak i utorak testirane su 164 osobe, a od nedjelje, kada se doznalo da je bugarski tenisač Grigor Dimitrov pozitivan na koronavirus, ukupno 186. Nakon Dimitrova, otkriveno je da su zaraženi još i njegov trener Christian Groh, naš tenisač Borna Ćorić, Novak Đoković i njegova supruga Jelena te Đokovićev kondicijski trener Marco Panichi, petogodišnje dijete, koje se s tenisačima družilo na privatnoj zabavi i HRT-ova novinarka Mirna Zidarić, koja je na turniru intervjuirala Bornu Ćorića.

shimmer fallback
shimmer fallback

Karin: 'Mjere nisu nikada ukinute'

10:36 - "Mjere nisu nikad ukinute jer je virus i dalje među nama, samo nam je epidemiološka situacija bila povoljna, danima nismo imali novooboljelih i mi smo se opustili, jer mislimo neće virus na nas", kaže dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, javlja Slobodna Dalmacija. Ponovno su postrožene neke mjere nakon što je došlo do ponovnog širenja virusa. Konkretno, zabranjeni su posjeti bolnicama i domovima za starije osobe, što je bilo ukinuto, a svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama moraju nositi maske prilikom ulaska u zdravstvene ustanove i mjeri im se temperatura.

Karin podsjeća da su epidemiološka pravila, kojih se treba pridržavati sve dok ne dobijemo cjepivo i učinkovit lijek protiv koronavirusa, što češće pranje ruku i obavezna dezinfekcija prilikom ulaska u javne prostore, držanje udaljenosti od najmanje dva metra prilikom ulaska u trgovine i druga javna mjesta, preporučena udaljenost se preporučuje i na otvorenom prostoru, držanje maski u zatvorenim prostorima u kojima boravi više ljudi. Ako sjedite u kafićima sa svojom obitelji ili ljudima s kojima se dobro poznajete maska nije nužna, ali držite se na udaljenosti većoj od dva metra od osoba koje ne poznajete.


Nema novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

10:27 - Na području Šibensko-kninske županije danas nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19. Pod zdravstvenim nadzorom se nalaze 22 osobe, koje su pod mjerama samoizolacije zbog kontakta s COVID-19 pozitivnom osobom, poručio je županijski stožer civilne zaštite.


Jedna novozaražena osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji

10:12 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji na koronavirus pozitivna je 1 osoba iz Vukovara. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 42, od kojih je 41 osoba izliječena. U protekla 2 dana testirane su 24 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2332. U samoizolaciji na području županije zbog kontakta s pozitivnim osobama nalazi se 20 osoba. Zdravstvenih radnika u samoizolaciji nema.


Beroš: 'Broj novooboljelih je manji'

9:49 - Vili Beroš je u Dalmaciji u sklopu predizborne kampanje obišao pripadnike HGSS-a, koji su pomagali građanima i tijekom koronakrize. U odnosu na jučerašnji dan tijekom jutra broj novooboljelih je manji, rekao je pritom Beroš. "Sigurno je da nitko ne odlazi u samoizolaciju na vlastiti zahtjev, o tome jasno odlučuje struka. Trebamo inzistirati na tome da struka određuje te kriterije", kazao je Beroš o slučaju premijera Plenkovića koji je bio u kontaktu sa zaraženim tenisačem Novakom Đokovićem. "Struka se o tome jučer jasno očitovala. Svi građani bi trebali poštivati mjere HZJZ-a", kaže ministar, javlja N1.

shimmer fallback
shimmer fallback

13 novozaraženih u Đakovu

9:42 - "Jučer smo uzeli preko 180 uzoraka, sve skupa 13 je pozitivnih osoba na području Đakova. Nekoliko uzoraka je nejasno, neke ćemo morati ponovno uzeti. Morat ćemo ići dalje uzimati uzorke", kazao je epidemiolog Karlo Kožul za HRT Studio 4. Časne sestre se pridržavaju svih mjera, kazao je. "Imaju svaka svoju sobu, drže se pravila i mislim da će situacija biti pod kontrolom. Zaraza je stigla s područja Kosova, opet je uvezena iz druge zemlje, tako smo mi zaključili", dodao je Kožul "U bolnici su dvije sestre i dva bogoslova, imaju neke kronične bolesti, ali nemamo teže oboljelih. Svi su za sada dobro. Uglavnom su svi bez simptoma, već su pozitivni", dodao je.


Nema novozaraženih u Istri

9:18 - Nakon što su u ponedjeljak navečer detektirane tri osobe zaražene koronavirusom, u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije u protekla 24 sata analizirano je 50 uzoraka briseva, izvijestio je u srijedu ujutro Stožer civilne zaštite Istarske županije. Svi su negativni na koronavirus i nema novooboljelih, javlja Stožer, prenosi Glas Istre.


Zagreb traži obavezne maske za dućane, kafiće i javni prijevoz

9:17 - Grad Zagreb planira uvesti obavezne maskice u javnom prijevozu, za trgovce i kafiće nakon što je naglo skočio broj novozaraženih koronavirusom, piše danas Jutarnji list. Kako dnevnik doznaje od ravnatelja zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zvonimira Šostara, vjerojatno će gradski epidemiolozi uskoro zagrebačkom stožeru civilne zaštite predložiti obvezno nošenje zaštitnih maski u tramvajima i autobusima. Nenošenje maski u javnom prijevozu ne bi se kažnjavalo, ali osoba bez zaštite ne bi mogla ući u tramvaj ili autobus. I konobari bi, kao i prodavači u dućanima, također morali nositi zaštitne maske jer tako štite i sebe i druge, navodi dnevnik.


Uz Plenkovića negativna i njegova obitelj i suradnici

9:15 - Uz premijera Andreja Plenkovića, koji je triput testiran na koronavirus, negativna je i njegova obitelj i svi suradnici, piše u srijedu Večernji list. Mora li premijer zbog kontakta s Novakom Đokovićem u izolaciju glavna je tema u javnosti od kada se saznalo da je prvi tenisač svijeta pozitivan na koronavirus. Dok ga jedni prozivaju da riskira svoje i tuđe zdravlje, struka ipak kaže kako Plenković ne ugrožava nikoga jer nije bio u bliskom kontaktu s Novakom Đokovićem, navodi dnevnik.

shimmer fallback
shimmer fallback

Galić: 'Svaka temperatura tretira se kao koronavirus'

9:14 - Pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" kazala je da je u Zagrebu 11 domova za starije koje su pod ingerencijom Grada Zagreba. Naglasila je da je 28 privatnih domova, 36 obiteljskih domova, te četiri doma su pružatelji usluge bez osnivanja domova. Rekla je da zaštitne opreme ima dovoljno. "Zaposlenici se kontroliraju tako da mjere temperaturu i svaka pojava bilo kakvih respiratornih infekcija ili ako je netko boravio s nekim tko je zaražen ili je boravio izvan RH onda on kontaktira svoga liječnika da ne dolazi na posao", rekla je Galić.

Naglasila je i da su sve medicinske sestre u domovima educirane da uzimaju bris. "Kada postoji sumnja, osoba će se smjestiti u posebnu prostoriju, kontaktirat će se nadležni liječnik i epidemiološka služba i s obzirom na ostale simptome imamo postupak dalje", kazala je pročelnica Galić. "Važno je reći da onda medicinske sestre uzimaju bris, što olakšava i ubrzava cijeli postupak", istaknula je. Dodala je da se prati svaka respiratorna sumnja, a da se svaka temperatura tretira kao COVID-19 i osoba se izolira, a kada je nalaz negativan onda se vraća u svoju sobu.


Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić negativan na koronavirus

9:04 - Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je proteklih pet dana bio u samoizolaciji, u utorak je obavio kontrolni test koji je pokazao da je negativan na koronavirus, izvijestila je danas osječka Gradska uprava. Gradonačelnik Vrkić obavio je u utorak kontrolni test na virus Covid-19 s obzirom na činjenicu da se susreo sa susjedom kod kojeg je potvrđeno postojanje virusa Covid 19. "Rezultat testa gradonačelnika je negativan, no, on ostaje u samoizolaciji do 29. lipnja kada će biti učinjen drugi kontrolni test na prisustvo virusa. Gradonačelnik svoje poslove nastavlja obavljati od kuće", priopćeno je iz osječke Gradske uprave.


Zaraženo deset pakistanskih igrača kriketa

8:49 - Deset igrača u nacionalnom muškom pakistanskom timu za kriket pozitivno je na koronavirus. Član pomoćnog osoblja tima također je zaražen virusom. Pakistan je registrirao najmanje 188.926 slučajeva koronavirusa te 3755 smrtnih slučajeva, prema državnom ministarstvu zdravlja, prenosi CNN.


U Australiji prva smrt od covida-19 u više od mjesec dana

8:35 - Najnaseljenija australska savezna država u srijedu je objavila da je od koronavirusa umro muškarac u 80-ima, što je prva smrt od virusa u zemlji u više od mjesec dana, dok tisuće ljudi stoje u redovima kako bi se testirali na covid-19 iz straha od novog vala, a supermarketi uvode nova ograničenja. Savezna država Victoria preko noći je prijavila 20 slučajeva zaraze, novinarima je u Melbourneu rekao šef zdravstvene službe Brett Sutton, zbog čega se broj zaraženih popeo na 1900 nakon novih 17 u utorak i 16 dan ranije.

"Kad imamo dodatne slučajeve, postojat će rizik od umiranja, hospitalizacije i odlaska na intenzivnu njegu", rekao je Sutton novinarima u Melbourneu. "Zato moramo kontrolirati broj zaraženih." Porast slučajeva zaraze u Victoriji potaknuo je strahove od drugog vala, s 241 slučajem u državi dosad koji se identificira kao lokalna transmisija, što je porast za osam slučajeva od utorka.

Vlasti u Victoriji, koja je postala epicentar zaraze u Australiji, pokušavaju zadržati širenje virusa u šest predgrađa u najvećem gradu Melbourneu, koji je pogođen novim slučajevima. Nakon što je Australija u usporedbi s drugim zemljama počela nametati ograničenja rano, prošli mjesec je počela ublažavati mjere karantene kako bi oživjela svoju ekonomiju nakon značajnog pada broja zaraženih. Australija je zasad izbjegla visoku stopu smrtnosti, s tek nešto iznad 7500 slučajeva zaraze i 103 smrti, što je rezultat stroge karantene i pravila socijalne distance.


'Virus je bacio SAD na koljena'

8:32 - Ravnatelj američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je na saslušanju Kongresa da je virus SAD bacio "na koljena". "Svi smo učinili najbolje što možemo u borbi protiv ovog virusa, a stvarnost je da je ovu naciju bacio na koljena", rekao je Robert Redfield. Također je rekao da bi cijena "jednog malog virusa" mogla biti 7 bilijuna dolara. Na istom saslušanju, glavni savjetnik Bijele kuće Anthony Fauci rekao je da postoji "uznemirujući porast" infekcija u dijelovima SAD-a. Kazao je da je za države najvažnije imati "ljudstvo, sustav i testiranje" kako bi se identificirali, izolirali i ušli u trag novim pacijentima, javlja BBC.


Stožer danas donosi odluku o novom režimu na granicama sa Srbijom i BiH

8:11 - Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je novi režim koji će se provoditi na graniciama s BiH i Srbijom, a koji bi mogao uključivati i ponovnu obveznu samoizolaciju od 14 dana. "Pratimo epidemiološku situaciju u zemljama susjedstva i ovo što bilježimo posljednjih dana su infekcije koje dolaze, odnosno koje donose ljudi koji najvećim dijelom dolaze iz zemalja našeg istočnog susjedstva. U srijedu imamo i sastanak Stožera i vjerojatno ćemo donijeti odluku kojom ćemo promijeniti režim koji u ovom trenutku postoji na graničnim prijelazima sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, ali i kada je pitanje putovanje za državljane Kosova i Sjeverne Makedonije", poručio je u utorak Davor Božinović. "U srijedu ćemo donijeti odluku, znate da one stupaju na snagu u 00.00 sljedeći dan, međutim ne bih sada prejudicirao, ali vjerojatno režim koji je postojao - samoizolacija za one koji dolaze iz smjera tih država, u srijedu će o tome biti riječi i vjerojatno ćemo donijeti odluku na tom tragu, ali pričekajmo", dodao je, javlja N1.


U Zadru jučer svi negativni testovi uzoraka

8:08 - Podsjetimo, nakon pojave zaraze koronavirusom na zadarskom teniskom turniru Adria Tour, tijekom utorka u Zadru je testirano još 74 uzoraka i svi su negativni na koronavirus, izvijestio je u utorak navečer Stožer Civilne zaštite Zadarske županije. U posljednja dva dana testirane su 164 osobe, a od nedjelje ukupno 186. Pod aktivnim su nadzorom 123 osobe, naveli su iz županijskog Stožera. Na zadarskom području dobra je epidemiološka situacija pa iz Stožera mole građane da se i dalje pridržavaju svih propisanih mjera kako bi se zadržalo takvo stanje.


Trump posjetio zid u Arizoni u kojoj raste broj zaraženih

7:08 - Američki predsjednik Donald Trump obišao je u utorak dio zida na granici s Meksikom želeći dati poticaj svojoj kampanji za reizbor u Arizoni u kojoj je naglo porastao broj zaraženih koronavirusom. Trump time želi obraniti svoje uporište u Arizoni dok ankete pokazuju da demokratski kandidat Joe Biden pred njim ima prednost i da je republikanska senatorica Martha McSally iza demokratskog protukandidata Marka Kellya. Trump je razgledao dio zida u San Luisu te se potpisao na ploču postavljenu u povodu okruglih dvjesto novoizgrađenih milja zida (321 kilometar) čiju je gradnju on potaknuo zauzimajući čvršći stav prema useljenicima. To je treći ovogodišnji Trampov posjet Arizoni u kojoj je u utorak zabilježeno rekordnih gotovo 3600 novih slučajeva zaraze koronavirusom s rekordnim brojem hospitaliziranih pacijenata.


Preko sto tisuća umrlih u Latinskoj Americi

7:01 - Broj umrlih od koronavirusa u Latinskoj Americi u utorak je premašio sto tisuća, dok je Meksiko zabilježio najveći broj zaraženih u jednom danu, pokazuju podaci agencije Reuters. Meksiko je u utorak zabilježio 6288 novih slučajeva infekcije i 793 nova smrtna slučaja uzrokovana koronavirusom, priopćilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. Meksiko je druga najpogođenija zemlja u toj regiji nakon Brazila, gdje je sudac naredio predsjedniku Jairu Bolsonaru da mora nositi masku u javnosti nakon što je taj desničarski populist bio bez maske na dva politička skupa u prijestolnici. Brazil je u utorak zabilježio 1,374 nove smrti čime je ukupan broj umrlih porastao na 52,000. Zabilježeno je i 39,436 novih slučajeva zaraze te više od 1,1 milijuna ukupno zaraženih. Virus je u porastu i u Srednjoj Americi, gdje je u Guatemali prvi put zabilježeno više od 700 slučajeva zaraze. U toj je zemlji s 35 nova smrtna slučaja ukupan broj umrlih porastao na 582.


Beroš: 'Virus nam se vratio'

7:00 - Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se za HRT na epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj. Komentirao je trend rasta novooboljelih, manje od dva tjedna do parlamentarnih izbora. "Činjenica jeste da smo se svi malo opustili jer je epidemiološka situacija u Hrvatskoj bila iznimno dobra. Dugi period bez novooboljelih doprinijelo je da smo se svi malo opustili što nije dobro jer virus je još oko nas. Pridržavanje epidemioloških mjera koje zasigurno doprinose širenju virusa su od iznimne važnosti", rekao je za HRT. Beroš je pohvalio brzu epidemiološku reakciju u Zadru. "Oni su svojim djelovanjem identificirali sve one koji su bili u mogućim kontaktima s oboljelim ali činjenica da je Đoković pozitivan svakako će njima značiti temelj za postupanje u nešto drugačijem svjetlu. Njihov posao je identificirati sve one građane koji su bili u kontaktu dužem od 15 minuta, koji su bili u direktnom bliskom kontaktu s Đokovićem jer sada se i prema njima moraju određene epidemiološke mjere odrediti", rekao je Beroš.

Objasnio je zašto premijer Andrej Plenković ne mora u samoizolaciju iako je bio u direktnom kontaktu s Novakom Đokovićem. "Ne, ni za koga u Hrvatskoj ne vrijede posebna pravila. HZJZ je izdao jasno priopćenje o tom događaju u kojem navodi zašto i kako se prema nekome postupa. I jučer smo tijekom dana objašnjavali što znači bliski kontakt, koje su vremenske odrednice i fizičke odrednice o kojima ovisi određivanje mjera. Dakle, prema premijeru se postupa kao prema svakom drugom hrvatskom građaninu i mislim da je tu stav epidemiološke struke potpuno jasan", naglasio je Beroš. Kaže da se za definiciju bliskog kontakta i mogućnosti zaraze uzima se znanstveno utemeljeno i istraživački evaluirano ponašanje. "Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti je dao jasnu definiciju što je to bliski kontakt i kada je netko ugrožen s mogućnošću razvoja korona virusne infekcije ako je ranije bio s nekim pozitivnim u kontaktu", ustvrdio je.

Što se tiče moguće odluke o odgodi izbora Beroš je rekao da je od same brojke važnija je realna epidemiološka situacija koja će u tom trenutku biti u Hrvatskoj. "Nismo definirali određeni broj preko kojeg bi o tome razmišljali. Međutim, ono što je od samog broja važnije je način širenja virusa, geografska rasprostranjenost van žarišta koje već postoji. Sve su to faktori koje epidemiološka struka prati. Sasvim je sigurno da će Državno izborno povjerenstvo zajedno s HZJZ naći optimalni model koji neće ugroziti zdravlje građana. Naime i sada kada bi se svi zajedno pridržavali epidemioloških mjere zaustavili bi širenje virusa kao što smo to već jednom napravili. Međutim došlo je do jednog malog popuštanja, virus nam se vratio, virus nas je upozorio. Iz ovog svi moramo izvući lekciju da živimo u novom normalnom gdje je odgovorno ponašanje ključ uspjeha u borbi protiv koronavirusa", poručio je.

Play logo

Nije direktno odgovorio na pitanje tko će snositi odgovornost ako dođe do povećanja broja zaraženih nakon izbora. Tek je ponovio da HZJZ procjenjuje sve elemente i rizike nekog događaja te će se oni na vrijeme očitovati. Zanijekao je da je u Hrvatskoj na djelu švedski model borbe protiv koronavirusa a da nam to nitko nije rekao. "O nikako ne, mi smo od samog početka radili vrlo transparentno zbog činjenice da građanima želimo predočiti realnost ali i opasnosti od ove zaraze. Nema mogućnosti da vlada nekim skrivenim kanalom ili subliminalnim putem šalje bilo kakve poruke. Naša strategija je jasna, to komuniciramo sve mjere su jasne, one se planiraju sukladno o situaciji. Prema tome švedski model u ovim trenutku nije aktualan, ali u slučaju da dođe do daljnjeg povećanja broja oboljelih naš će odgovor biti nešto drugačiji, to je apsolutno sigurno jer smo u međuvremenu otkrili koje su rizične skupine koje moramo maksimalno štititi, a da mlađe radno sposobno stanovništvo manje obolijeva. Ali ako se ponašamo odgovorno, do širenja virusa ne može niti doći" , istaknuo je.

Na primjedbu voditelja da se više nitko nigdje ne pridržava propisanih epidemioloških mjera odgovorio je da su u pitanju preporuke pa se ne može niti govoriti o kažnjavanju takvog ponašanja. "Mi se od početka ove krize nismo oslanjali na represiju već na podizanje svijesti građana i razumijevanja potrebe da se sami čuvamo. U određenom smo se trenutku opustili, to nam je došlo na naplatu i sada opet moramo biti odgovorni kao što smo već bili", rekao je Beroš.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo