'SITUACIJA NIJE DRAMATIČNA'

VIRUS IM JE STIGAO IZ NJEMAČKE: ‘Moramo se naučiti živjeti s koronavirusom, jer toga će biti’

Ravnatelj Opće bolnice u Požegi, Željko Glavić poručio je da 20 zabilježenih slučajeva nije mali broj, ali da pretpostavlja da će s otvaranjem granica i popuštanjem mjera broj zaraženih biti i veći, no ističe kako su simptomi lakši, a bolničari spremniji

Iako su epidemiolozi uvjeravali javnost kako neće biti značajnijeg skoka novooboljelih od koronavirusa, današnji podaci Nacionalnog stožera civilne zaštite za protekla 24 sata govore o 81 novom slučaju zaraze i dvije smrti. Osim Osječko-baranjske županije, novo se žarište na istoku zemlje otvorilo i u Požeško-slavonskoj županiji u koju je virus “uvezen” iz Njemačke.

BEROŠ KAŽE DA JE BROJ DANAŠNJIH NOVOZARAŽENIH NA RAZINI JUČERAŠNJEG: Najavio je i novosti u vezi radioloških nalaza

Zatvaranje priče testiranjima

“Od 25. lipnja, otkad je krenula priča s novozaraženima, testirali smo 388 korisnika i imamo 20 pozitivnih. Danas je testirano 87, uglavnom njihovih kontakata te rezultate još čekamo. To je najveći broj testiranja u jednom koji smo dosad radili. Sigurno će i tu biti nešto pozitivnih. Onda će se opet testirati njihovi kontakti i tako sve dok epidemiolozi ne zatvore priču do kraja”, rekao je za RTL ravnatelj Opće bolnice Požega, Željko Glavić.

Epidemiološka slika pozitivnih je, srećom, dobra. “Uglavnom kao i drugdje, sve su lakši slučajevi bez nekih osobitih simptoma. Samo troje zaraženih je na bolničkom liječenju, a i oni imaju blage, odnosno srednje teške simptome. Nisu u životnoj opasnosti”, rekao je Glavić i dodaje da situacija nije nimalno dramatična.

ŠEF ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO: ‘Na rubu smo snaga, nitko ne radi ispod 12 sati dnevno’; Otkrio jedini način preveniranja zaraze

‘I mi smo spremniji’

“Dvadeset slučajeva, naravno, nije mali broj. Moramo se naučiti živjeti s koronavirusom bar neko vrijeme jer toga će biti. Čim se granice otvore i čim malo popuste mjere, pretpostavlja se da će broj zaraženih biti veći nego dok je sve bilo zatvoreno. I simptomi su sada lakši nego proljetos, a isto tako smo i mi spremniji i što se tiče testiranja i što se tiče brzine reakcije i samog liječenja”, zaključio je Glavić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr