VIJEĆNICI DONIJELI NEKOLIKO VAŽNIH ODLUKA, A NAJVAŽNIJA JE: / Čakovčani od idućeg mjeseca više ne plaćaju prirez!

U dvorani Centra za kulturu u Čakovcu u utorak je održana 27. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca.

16.12.2020.
9:23
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Grad Čakovec će prema usvojenom Proračunu za svoje aktivnosti u idućoj godini utrošiti 301.379.11,00 kuna. Prema predstavljenom tijekom rasprave, ali i u samom tekstu obrazloženja, od većih infrastrukturnih zahvata, planira se uređenje nove ulice u Savskoj Vesi, nastavak uređenja novog kvarta kod Policijske uprave, uređenje ulice Matije Gupca u Mihovljanu, rekonstrukcija ulice Stjepana Radića i asfaltiranje Ulice 34. inženjerske bojne u Čakovcu, postavljanje javne rasvjete uz Sjevernu zaobilaznicu Čakovca, prenosi portal eMeđimurje. Uz započete investicije u ovoj godini, preko EU projekta počet će uređenje Perivoja Zrinskih, napravit će se i novi središnji križ na čakovečkom groblju. Konačno bi trebala započeti izgradnja Regionalnog rehabilitacijskog centra Čakovec, no to ovisi o državi.

Izgradnja otvorenih bazena najveća investicija

No, najveća investicija u idućoj godini bit će izgradnja otvorenih bazena u Čakovcu. Vijećnici su donijeli i Odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduživanju. Iz prvog će se kredita pokriti troškovi izgradnje Otvorenih bazena koji bi se trebali početi graditi odmah iza nove godine, te Gradske tržnice gdje građevinski strojeve rade već nekoliko tjedana. Kratkoročni kredit iskoristiti će za premošćivanje manjka koji je nastao zbog kašnjenja uplata iz Državnog proračuna, odnosno provedenih projekata financiranih ili sufinanciranih iz vanjskih izvora.

Nema prireza niti poreza na potrošnju

Uz Gradski proračun za iduću godinu vezana je i Odluka o porezima Grada Čakovca. Njenim usvajanjem od iduće godine, Grad Čakovec više nema prirez niti porez na potrošnju. Kako je obrazložio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, ukidanje prireza direktno će utjecati na prihode građana, jer će im ostajati više novca u novčaniku, odnosno dobivat će veće plaće. Ukidanje poreza na potrošnju direktna je pomoć ugostiteljima, koji zbog koronavirusa ove godine gotovo i da nisu mogli normalno raditi. Prihode koje je Grad Čakovec imao po tim osnovama, namaknut će se iz drugih izvora.

Vijećnici su usvojili i Odluku o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Čakovca za 2020. godinu. Ovogodišnji je Proračun tako s planiranih 259.454.710,00 kuna smanjen na 219.842.532,67 kuna. Razlog smanjenju leži u činjenici da su veće investicije, poput otvorenih bazena i rekonstrukcije tržnice, zbog procedure otežane situacijom vezanom uz mjere sprječavanja širenja COVID-19 virusa prebačene na iduću godinu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali