NAKON POTRESA

[VIDEO] ZEMLJA SE OTVORILA NA BANIJI: Gigantskih rupa je sve više, otvaraju se i u blizini kuća: ‘Kud je to otišlo, to je 13 metara dubine’

Između Petrinje i Hrvatske Kostajnice nakon potresa uočeno je tridesetak rupa, a najgora je situacija u selu Mečenčani pored Petrinje

Nakon razornog potresa koji je potkraj prošle godine uzdrmao Baniju, u selu Mečenčani pored Petrinje stvorile su se ogromne rupe u tlu. Njih je svakim danom sve više, a otvaraju se u poljima, ali i u blizini kuća, zbog čega su mještani u strahu. Najveća rupa široka je 25, a duboka 13 metara.

“I kad sam jučer popodne dolazila pred mrak, nije bilo ono otkinuto. Ono će se samo odvalit’ i bućnut’ u vodu. Komad po komad zemlje i to se samo širi. Kud je otišla ta zemlja u dubinu? To je dubine 13 metara”, posvjedočila je za RTL mještanka Mirjana Dubravac.

MJEŠTANI U STRAHU ZBOG RAZORNE POSLJEDICE POTRESA: ‘Svake minute se iščekuje da će progutati kuće, molimo pomoć’

[FOTO] OGROMNA RUPA U SELU IZMEĐU PETRINJE I SISKA: Mještani strahuju, boje se da će ih progutati

Svaka kuća svoju rupu ima

Cijelo selo ima isti problem. Gotovo da i nema kuće koja nema svoju rupu. Nekoliko metara dalje, susjeda Mirjane Dubravac pokazuje svoju rupu, koja se, kako kaže, otvorila odmah nakon potresa i svakim se danom sve više širi. Policija je ogradila rupe i to je zasad jedino što mogu učiniti.

“Ja sam javila u Općinu, oni su tu stavili kolčiće i tako je tu stajalo do jučer dok se nije pojavila i ova. I kod susjeda su isto bili isto samo formalno. Nisam ni išla gledati kolika je”, rekla je Mara Čizmić.

U OKOLICI PETRINJE SVE VIŠE OGROMNIH RUPA U ZEMLJI: Jedna od njih privukla je pozornost stručnjaka, ovo može biti kobno

[VIDEO] ZASTRAŠUJUĆE POJAVE: Na uzdrmanom području otvaraju se nekoliko metara široke i duboke rupe, ljudi bježe iz domova

Zatrpavanje nakon istraživanja

Mještani smatraju da bi uzrok nastanku rupa mogle biti podzemne vode. Kažu da čekaju dolazak stručnjaka iz Slovenije i Italije. Za to vrijeme stručnjaci sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta također nastoje otkriti razlog za propadanje tla.

“Jednostavno je uslijed potresa došlo do urušavanja te oslabljenje stijenske mase na većim dubinama i gornji materijal se spustio u veće dubine. Preliminarne analize pokazuju da se radi o urušnim vrtačama”, objasnio je Mario Bačić iz Zavoda za geotehniku Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

No, da bi rupe bile kvalitetno sanirane, treba ih prvo istražiti, a to će potrajati neko vrijeme. Naime, između Petrinje i Hrvatske Kostajnice uočeno je tridesetak rupa, a s naknadnim podrhtavanjem tla nije isključena ni otvaranje novih.

ZAŠTO SE JAVLJAJU RUPE U TLU NAKON POTRESA? Znanstvenik Korbar: ‘To je jedna vrlo specifična pojava o kojoj smo malo znali’

SEIZMOLOG OBJASNIO ZAŠTO SE NAKON POTRESA POJAVLJUJU RUPE I DODAO: ‘U Zagrebu je moguće podrhtavanje do 6 po Richteru’

Povratak na Net.hr