Play ponuda

VIDEO: / Splitski svećenici šire vjeru uz ritam hip-hopa

shimmer fallback
29.5.2010.
19:58
Play ponuda

Šest mladića u crnim haljinama i s tamnim naočalama na glavi postrojavaju se pred sobama. U hip-hop ritmu na 'Jesus Walks' Kanyja Westa, spremni da služe, gule krumpire i miješaju juhu u kuhinji, spremni na žrtvu vježbaju s boksačkim vrećama, istežu ergometar, dižu utege u teretani.

Kako piše Slobodna Dalmacija, to je sadržaj kratkog filma u kojem glavne uloge igraju studenti teologije u Splitu. Film je pomalo otkačen i karikiran, s puno humora, ali svakako blizak mladima 21. stoljeća.

Naime, film je prikazan na Susretu mladih koji se svake treće srijede održava u velikoj dvorani Sjemeništa u organizaciji Nadbiskupijskog ureda za mlade, koji vodi don Jenko Bulić, i proširio se kao vatra prostranstvima interneta. Rezultati 'pomlađivanja' brzo su se vidjeli - već na trećem susretu okupilo se više od 400 mladih posjetitelja, koji nisu stali u veliku dvoranu.

Projekt je omislio Marin Periš (24), koji je netom diplomirao teologiju na Lateranskom sveučilištu u Rimu.

"Program susreta osmislili smo na mladenački način, podijelili smo ga na ozbiljni i zabavni dio. Najprije prikazujemo video koji prati temu susreta, potom je polusatno izlaganje svećenika, zatim glumljeni skeč, pa pitanja predavaču i na koncu koncert duhovnih i zabavnih pjesama. Mislim da je to pogodilo u žicu, a posebno su popularni postali filmići koji razbijaju stereotipe, primjerice o bogoslovima, mladim ljudima istog ponašanja i zanimanja kao i svi ostali: oni su sportaši, kompjutoraši, otvoreni za druženja", objašnjava Periš, čiju ekipu čine još Silvio Puljić, Ivan Vrlić, Božidar Vrdoljak i Ivan Guć. Zaštitni znak su im bijeli sakoi i naočale za sunce, pa se nazivaju 'Hrvatsko nadzemlje'.

Marin je ideju za film 'Bogoslovi u akciji' dobio po sličnom uratku kolega s Lateranskog sveučilišta, a sve su snimili za jedan dan, jer su se splitski bogoslovi Mate Munitić, Nikola Mikačić, Ante Barun, Mirko Rubić, Denis Maslov i Ante Bitunjac pokazali izvrsnim glumcima, bez imalo treme i previše ponavljanja scena.

"Cilj je mladima pokazati da Crkva nisu samo biskupi, papa i svećenici, nego svi koji žele slijediti Krista, i zato se u ostalim filmovima bavimo osobama svih struka i uzrasta, kaže . Pokušavamo pokazati kako cijela istina nije uvijek crna i negativna, kako još ima ljudi koji uz Božju pomoć čine dobro ovom svijetu, koji su iskreno radosni i spremni pomoći. Na Susrete su dobrodošli svi: nekatolici, ateisti, agnostici...", objašnjava Periš.

Grupa postoji i na Facebooku, a filmići se nalaze na YouTubeu. Osim 'Bogoslova u akciji', Perišev tim snimio je na splitskim ulicama i film 'Dobar loš svećenik', a snimili su i videoklipove 'Radost', 'Hrvatska traži istinsku radost' u temi talent-showa, te 'Izvanredne vijesti' čije su ekskluzive: bijela kronika, nepoznati počinitelji pomažu starcima prijeći cestu, mladići trijezni dočekuju jutro, poduzetnik pet godina daje sve plaće radnicima...

Play ponuda
Play ponuda