VIDEO: HRT kreće u pionirski projekt i to – dobar!

U subotu kreće novi projekt HRT-a pod nazivom ANIMA ‘Hotel Europa’. Riječ je o prvom pokaznom modelu, pionirskom projektu Informativnog medijskog servisa kakav još nije radila nijedna medijska kuća u Hrvatskoj. Ideja zvuči prilično dobro.

Javna televizija ga predstavlja kao multimedijalni iskorak HRT-a koji bi trebao pokazati buduće multimedijalno usmjerenje HRT-a.

Ključne u projektu su dvije osobe: Ivana Dragičević, vanjskopolitička novinarka HRT-a i Dinko Cepak, grafički dizajner s HRT-a, koji je zadužen za vizualni identitet i “tehnički” dio posla.

Njih dvoje, naime, kreću na putovanje prema Lampedusi.

“Ideja se rodila nakon posljednje tragedije na Lampedusi, prvoj točki Europske Unije na koju pokušavaju doći tisuće ilegalnih imigranata s Bliskog istoka i iz Afrike. Od 1. srpnja i Hrvatska je ulaskom u EU postala tzv. ‘granična zemlja’ Europske Unije, što je otvorilo niz pitanja s kojima ćemo se morati suočiti, poput nadzora granice, ilegalne imigracije te trgovine ljudima”, objasnila je suautorica Dragičević.

//www.youtube.com/embed/n5NGH_5lxxU
Taj dvije tisuće kilometara dug put proći će automobilom, zatim se ukrcati na trajekt u Agrigentu te nakon devet sati plovidbe stići na najveći od Pelagijskih otoka. Vratit će se istim putem, natrag do hrvatske granice, u naše dvorište i ispričati priču o ilegalnim emigrantima koji su na svom putu zastali ili ostali u Hrvatskoj. Naime, u projektu ANIMA ‘Hotel Europa’ tragat će za pričama ilegalnih imigranata koji u Europi traže bolji život, ispitujući pritom i kakav je odnos Hrvata prema njima.

Rezultat će biti dnevna objava materijala s tog putovanja putem različitih platformi – na web stranicama (anima.hrt.hr), na Facebooku i Twitteru, ali i na YouTube kanalu Novih medija HRT-a. Kruna je, dakako, televizijski dokumentarac, a nakon njegova emitiranja cijeli će se put vratiti natrag na web i društvene mreže, na kojima će ostati integralne snimke, tekstovi i drugi materijali.

Cijeli će se “proces” rada na novinarskoj priči pratiti na dnevnoj bazi putem weba i društvenih mreža. Ovakav model omogućuje autorima svakodnevno izvještavanje putem različitih novinarskih formi na različitim platformama, a onima koji projekt prate pristup najnovijim informacijama, materijalima i snimkama vezanim uz novinarsku priču.

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Povratak na Net.hr