VIDEO: HDZ-ovci napravili opasan presedan

Nakon što su konačno skupili kvorum, HDZ-ovci su napravili opasan presedan. Prvi put je zastupniku za izrečene riječi ukinut imunitet od sudskog progona. ‘Danas su ubili parlamentarnu demokraciju’, komentirao je Željko Jovanović.

Iako se na početku današnje sjednice Sabora činilo da HDZ neće skupiti kvorum potreban za izglasavanje zakona s dnevnog reda sjednice, u 12 sati u sabornici je ipak pobrojano 77 zastupnika potrebnih za kvorum.

Naime, uz 64 zastupnika HDZ-a (bez Biance Matković), u sabornici je i šestoro partnera iz HSS-a, te troje neovisnih zastupnika Đurđa Adlešić, Ivan Čehok i Zlatko Horvat. U sabornicu su stigla četiri zastupnika iz Kluba nacionalnih manjina, bez Furia Radina.

To je HDZ-ovcima omogućilo da na samom kraju mandata naprave presedan. Zastupniku SDP-a Željku Jovanoviću ukinuli su imunitet zbog klevete, što svih ovih godina nikada nije napravljeno. I Mandatno-imunitetno povjerenstvo i Sabor rutinski su odbijali skinuti imunitet svim zastupnicima za koje se to tražilo radi optužbe da su nekog oklevetali. Imunitet, naime, među ostalim i služi za to da bi se zastupnicima omogućilo da slobodnije javno istupaju, bez straha od tužbi.

Samo nekoliko trenutaka prije isti ti HDZ-ovi zastupnici odbili ukidanje imuniteta svom stranačkom kolegi Petru Mlinariću zbog klevete. Njega je, naime, tužio vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

Podsjetimo, HDZ-ovci su ljuti na Jovanovića jer ih je zbog brojnih afera i sudskih procesa nazvao “zločinačkom organizacijom”.

Inače, prvi zakon koji je izglasan uz novostečeni kvorum bio je Zakon o ništetnosti pravnih akata Srbije, bivše SFRJ i bivše JNA.

Na početku današnje sjednice nije se pak činilo da će HDZ skupiti kvorum. “Raspravit ćemo o svemu što je na dnevnom redu, a glasat ćemo kada skupimo kvorum… Pozivam sve klubove, sve kolege, koje poštujem i cijenim, da se vrate u sabornicu, da zajedno završimo ovo zasjedanje”, kazao je Luka Bebić.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac jutros je za HRT potvrdio da se neće pojaviti u Saboru ako HDZ nastavi izigravati jučer postignuti sporazum. SDSS želi da se u dnevni red uvrsti tek pet-šest zakona koje je Vlada poslala u saborsku proceduru – set europskih zakona, zakon o odnosu s Hrvatima izvan domovine, zakon koji se tiče djelovanja HV-a u misijama UN-a te Zakon o privremenom financiranju.

Vezani članci:

arti-201110201177006
arti-201110200958006
arti-201110191086006
arti-201110190541006
arti-201110190341006

Povratak na Net.hr