VIDEO: Evo zašto oni misle da trebate zaokružiti DA

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u utorak je predstavila aktivnosti koje će Vlada provoditi pred referendum, pa je otkrila i kako će u spotovima za Europsku uniju gostovati i bivša premijerka Jadranka Kosor.

Pusić je objasnila da je sudjelovanje šefice HDZ-a Jadranke Kosor u kampanji za referendum i ulazak u EU nastavak Saveza za Europu, prvog poslijeratnog konsenzusa stranaka o ulasku u EU.

U spotovima, koji se već emitiraju na javnoj televiziji, pojavljuje se Vesna Pusić, pa predsjednik Republike Ivo Josipović , premijer Zoran Milanović te potpredsjednici Vlade Milanka Opačić, Radimir Čačić, Neven Mimica te ministar obrazovanja Željko Jovanović. Osim spotovima, Vlada će građane motivirati na izlazak na referendum i preko internetskih portala, održavanjem rasprava, tiskanjem 2.150.000 primjeraka brošure ‘Sve što ste htjeli znati o EU’… U knjižnice, škole, županije, sveučilišta i političke stranke bit će poslano 14.000 primjeraka brošure ‘Što donosi članstvo u EU’, a i dalje će funkcionirati besplatni telefon ‘Halo EU’.

“Postoji stav u javnosti da je potpisivanjem pristupnog ugovora posao završen, a to nije točno. Bit će onako kako građani odluče na referendumu, 22. siječnja Hrvatska donosi odluku”, kazala je Pusić. Na pitanje što će se dogoditi ako građani na referendumu kažu ‘ne’, ministrica je objasnila kakva je alternativa.

“Referendum se može ponoviti za šest mjeseci ili godinu dana, ovisno o interpretaciji, a ako bismo na drugom referendumu kazali ‘da’, to ne znači da bi odmah krenula i ratifikacija ugovora u zemljama članicama. Morali bismo najprije pričekati njihovu odluku, a one bi onda možda htjele pričekati da se još neka zemlja regije priključi Hrvatskoj”, kazala je Pusić.

Na pitanje da kaže o čemu se odlučuje na referendumu, Pusić je poručila da građani odlučuju pripada li Hrvatska i politički Europi, kao što je zemljopisno, povijesno i kulturno uvijek i pripadala. “Na referendumu se ne odlučuje ni o jednom segmentu sadržaja pregovora, europskih politika, koje su danas ovakve, a sutra se mijenjaju, nego se odlučuje o tom temeljnom pitanju: jesmo li politički Europa”, poručila je ministrica.

Povratak na Net.hr