VIDEO: / Crkva u Prečkom ima 'kafić', toči alkohol koji se plaća doprinosom?!

shimmer fallback

Ispod župnog ureda u zagrebačkom naselju Prečko Crkva ima svoj 'kafić' u kojem se umjesto cjenika nalaze popisi s 'doprinosima za pića', a dozvoljeno je i pušenje iako nema ventilacije.

19.3.2013.
10:21
Play logo

Nakon napisa u pojedinim medijima da se ispod župnog ureda u zagrebačkom naselju Prečko nalazi 'crkveni kafić', aktivisti Građanske akcije odlučili su provjeriti mogu li tamo zaista popiti piće. Kako bi sve prikazali javnosti, sa sobom su nosili skrivenu kameru kojom su zabilježili cijeli događaj.

Tako je na snimci vidljivo da u 'kafiću' nema potrebne ventilacije iako je dozvoljeno pušenje, nije provedena fiskalizacija, nema normativa, a umjesto cjenika na stolove su postavljeni popisi na kojem se nalaze nazivi dostupnih pića, pored kojih se nalaze u kunama izraženi 'doprinosi za pića'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

U 'crkvenom kafiću' ujedno se toči i alkohol, što je pomalo ironično jer se u istom prostoru sastaju i članovi kluba liječenih alkoholičara. Kad su aktivisti zatražili račun kako bi platili piće, umjesto mlade konobarice koja se tamo nalazila došao je svećenik i zatražio ih osobne iskaznice.

Aktivisti su razgovarali i sa župnikom, koji im je poručio da se ne radi o kafiću, nego da je napravljen šank koji ''vjerojatno mnoge obitelji imaju u svom domu pa počaste goste kad im dođu''. Župnik je ujedno poručio da ''nemaju nikakve zarade'' te da Crkva sufinancira troškove održavanja tog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

''Ja sam svjestan da to sada, u ovo doba, više nije u suglasju sa svim zakonima i vjerojatno smo sada u nekom prekršaju. Nisam smatrao da je to neki tako strašan grijeh da bi to trebalo odmah zatvoriti i staviti pečate'', rekao je župnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo