'POŠTIVALI SMO PROCEDURU' / Vijeće za elektroničke medije odbacilo je sve navode o nezakonitom odabiru koncesionara za 101

Top Radio d.o.o, u vlasništvu je Ivana Jurića Kaćunića, a Juričan kaže da su članovi VEM-a od Kaćunića dobili poklone

2.9.2021.
16:43
Marko Lukunic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vijeće za elektroničke medije (VEM) u četvrtak je odbacilo sve navode o nezakonitom donošenju odluke pri odabiru najpovoljnijeg ponuditelja koncesije na frekvenciji 101 MHz za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kao i navode o pogodovanju pri donošenju te odluke ili postojanju sukoba interesa.

“Neutemeljeno je prozivati Vijeće za izostanak inspekcijskih i ostalih postupanja koja nisu propisana Zakonom o elektroničkim medijima”, navodi se u priopćenju.

Vijeće je odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja koncesije za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije donijelo temeljem Zakona o elektroničkim medijima, potpuno poštujući proceduru natječaja, te je izabralo Top Radio d.o.o. kao najpovoljnijeg ponuditelja, ističu u VEM-u.

'Vijeće radi svoj posao profesionalno i čestito'

“Od 2017. do 31. kolovoza 2021. Vijeće je odlučivalo o 83 radijske i 11 televizijskih koncesija i ni jedna od tih odluka Vijeća u današnjem sastavu nije bila sporna javnosti. Ovaj podatak jasno govori da Vijeće svoj posao radi čestito, profesionalno i sukladno Zakonu o elektroničkim medijima”, ističu.

U VEM-u napominju i kako su sve koncesijske odluke pripremljene od strane stručnih službi Agencije za elektroničke medije (AEM) na temelju službenih izvadaka iz državnih registara, javnobilježnički ovjerenih izjava ponuditelja, danima pod materijalnom i kaznenom odgovornošću te na osnovi analize dostavljenih ponuda i prosudbe članova vijeća kao iskusnih medijskih profesionalaca.

Vijeće zatražilo dodatna pojašnjenja

“Vijeće je zatražilo od nakladnika kao i od nadležnih institucija dodatna pojašnjenja na okolnosti koje su se pojavile nakon donošenja odluke. Po prispijeću istih, vijeće će o daljnjem postupanju obavijestiti javnost”, zaključuju.

Priopćenje VEM-a uslijedilo je nakon što je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u srijedu je izjavila da Vijeće za elektroničke medije treba objaviti sve relevantne informacije vezane uz dodjelu koncesije bivšeg Radija 101 tvrtki u vlasništvu Ivana Jurića Kaćunića i obrazložiti svoju odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Odgovarajući na novinarska pitanja uoči sjednice užeg kabineta vlade, ministrica je u srijedu i krajnje licemjernim ocijenila performans Darija Juričana ispred sjedišta HDZ-a, a potom i sjedišta Top radija, dobitnika koncesije za frekvenciju Radija 101.

Udar na neovisnost regulatora

Top Radio d.o.o, u vlasništvu je Ivana Jurića Kaćunića, a Juričan kaže da su članovi VEM-a od Kaćunića dobili poklone. Naveo je i druge informacije, koje objavljuju mediji, vezane uz poslovanje Jurića Kaćunića, među ostalim da preko njega braća Pripuz dirigiraju mrežom radiostanica, a koju je 1990-ih stvorio Miroslav Kutle.

Ministrica je naglasila da su u prijedlogu novog Zakona o elektroničkim medijima, koji je upućen u drugo saborsko čitanje, dodatno unaprijeđene odredbe koje se tiču transparentnosti vlasništva u medijima, kao i da je kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti predviđen "registar koji će biti vrlo lako pretraživ i javno dostupan, koji će voditi Agencija za elektroničke medije, kako bi vlasništvo svih medija bilo dostupno kao informacija i transparentno prikazano".

Odbacila je stoga Juričanove ocjene da ništa ne rade te ustvrdila da je to što on radi "udar na neovisnost regulatora".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali