TRI OPCIJE OTVORENE

VELIKO IŠČEKIVANJE: U SDP-u još nisu odlučili o datumu izbora, neslužbeno spominju studeni

SDP još uvijek nije odlučio o datumu raspuštanja Sabora, o kojemu ovisi i mogući datum parlamentarnih izbora, a u igri su tri opcije – raspuštanje na samom početku jesenskog zasjedanja polovicom rujna, polovica listopada te mogućnost da se mandat odradi do samoga kraja.

Kazao je to za Hinu neimenovani SDP-ov dužnosnik, pripomenuvši kako o datumu održavanja izbora samostalno odlučuje predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, te da je datum raspuštanja Sabora jedino čime SDP može kalkulirati. Još je dodao kako, s obzirom na trenutačnu gospodarsku situaciju, ali i na aktivnosti planirane za jesen, SDP-u odgovara svaka od triju spomenutih opcija.

Izbjeći godišnjicu Vukovara u kampanji

Ako se odluči za raspuštanje Sabora već sredinom rujna, parlamentarnoj većini dovoljno je vrlo kratko vrijeme da bi donijela važne za jesen najavljene zakone. Kalkulira se s tim da bi izbore trebalo odraditi što prije kako bi se kampanja povezala s rezultatima dobre turističke sezone.

“Dodana vrijednost” takvog datuma je i to što bi se izbori u tom slučaju morali održati prije 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, a takav scenarij podržava dio SDP-ovaca koji smatraju da treba izbjeći datum s takvim emocionalnim nabojem u izbornoj kampanji.

“U svakom slučaju, treba izbjeći da Vukovar padne u kampanju, izbore treba raspisati ili neposredno prije ili nešto poslije tog datuma”, rekao je Hinin sugovornik iz SDP-a.

BDP u plusu, izbori u studenome?

Dio SDP-ovaca misli da bi kampanju trebalo “tempirati” za kraj studenoga, jer se tada objavljuju podaci o BDP-u za treće tromjesečje, koji bi, po sadašnjim trendovima, trebali biti pozitivni.

Bez obzira na datum izbora, SDP za kraj ovoga ili početak slijedećeg tjedna najavljuje potpisivanje koalicijskog sporazuma s HNS-om, HSU-om, AHSS-om i Hrvatskim laburistima. S tim će se strankama, kako je i uobičajeno, potpisati sporazum o zajedničkom izlasku na izbore, a detalji zajedničkog programa i raspodjele mandata utvrdit će se naknadno.

I dalje se nadaju da će se koaliciji pridružiti IDS, koji će formalnu odluku o tome donijeti tek u rujnu.

DOMOLJUBNA KOALICIJA RASTE: HDZ u zadnja tri mjeseca povećao razliku na 9 posto, SDP stagnira

HSS bi osam mandata, a HSLS ministra gospodarstva

Koalicijski partneri HDZ-a također pregovaraju o mjestima na izbornim listama. Predsjednik HSS-a Branko Hrg kazao je Novom listu kako je glavnom tajniku stranke dao nalog da s predstavnicima HDZ-a uglavi sastanak na kojem bi se finiširao dogovor o načinu izlaska na izbore. Neslužbeno se govori kako HSS računa na pet do osam sigurnih mandata.

U HSLS-u pak očekuju da će dobiti tri izgledna mjesta za ulazak u Sabor na zajedničkim izbornim listama. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor podsjeća i na usmeni dogovor s HDZ-om oko toga da njihov član, Josip Budimir, u budućoj (HDZ-ovoj) Vladi obnaša dužnost ministra gospodarstva.

HINA / Novi list / Danas.hr

Povratak na Net.hr