'ŽIVJET ĆE KAO I DRUGI'

VELIKI USPJEH TIMA LIJEČNIKA U KB DUBRAVA: Nepokretni dječak prohodao tri mjeseca nakon operacije; ‘Meni je to ka’ novi rođendan’

Prof. dr. sc. Darko Chudy, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava, kazao je kako očekuje da se dječak osamostali te da ima životne šanse kao i svi drugi dječaci

Neurokirurški tim u Kliničkoj bolnici Dubrava ostvario je novi veliki uspjeh. Desetogodišnjaku iz Dalmacije, koji je zbog rijetke bolesti postao nepokretan, ugrađen je duboki stimulator mozga. Samo tri mjeseca nakon operacije prohodao je, javlja HRT.

Dječak je bolovao od distonije, stanja u kojem mozak nema kontrolu nad mišićnim aktivnostima. Spas mu je ponudio profesor Chudy u KB-u u Dubrava. Dječaka je operirao, a rezultati su, kako kažu, nevjerojatni.

Dječak sve razgovjetnije govori, samostalno sjedi, kontrolira pokrete i hoda.

“Osjećam se super. Meni je to ka’ novi rođendan. Ne znam kako bi to opisao k’o roditelj. Velika je stvar imati dijete, problem s djetetom, pa nakon toga da  sve ide na bolje. To je savršeno”, rekao je dječakov roditelj.

‘Očekujem da ima život kao i drugi’

Prof. dr. sc. Darko Chudy, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava, kazao je kako očekuje da se dječak osamostali te da ima životne šanse kao i svi drugi dječaci.

“Ta stimulacija je kao triger da se omogući da mišići mogu slijediti naredbe”, objasnio je Chudy.

Njegov kolega također nije krio zadovoljstvo:

“Nema boljeg osjećaja. To je nešto što vas drži i motivira da radimo i dalje i budemo još bolji i još bolji kako bi naši pacijenti bili sretni i zadovoljni”, rekao je  neurokirurg u KB Dubrava Fadi Almahariq.

Slijedi rehabilitacija u toplicama

Sretna je i dječakova fizioterapeutkinja Veronika Paradžik jer su pomaci sve vidljiviji.

“Tek nakon ugradnje stimulacije fizikalna je imala smisla”, rekla je Paradžik.

Dječak sad ide u toplice te se očekuje da će njegovo stanje biti sve bolje.

Povratak na Net.hr