VELIKI PROBLEMI U SPLITSKOM KBC-U: / 'Nedostaju nam 234 medicinske sestre'; Zapošljavaju čak i njegovateljice

"Nedavno smo također raspisali natječaj za zapošljavanje 30 medicinskih sestara i tehničara na neodređeno radno vrijeme, a javilo se 35 kandidata.

4.4.2021.
9:28

Kliničkom bolničkom centru (KBC) Split, u kojem je trenutno zaposleno 1590 medicinskih sestara, tehničara i primalja više i srednje stručne spreme, po medicinskim standardima nedostaju 234 medicinske sestre, upozoravaju iz KBC-a. Od 1590 sestara, tehničara i primalja trenutno ih je oko 20 posto odsutno iz opravdanih razloga, a polovica od toga su trudnička ili rodiljna odsustva.

Glavna sestra u KBC-u Marija Grančić rekla je Hini da su u međuvremenu raspisali natječaj za zapošljavanje na određeno radno vrijeme 70 medicinskih sestara i tehničara, koji bi zamijenili odsutne djelatnike, no javilo se tek 14 kandidata. "Nedavno smo također raspisali natječaj za zapošljavanje 30 medicinskih sestara i tehničara na neodređeno radno vrijeme, a javilo se 35 kandidata. Nekada smo na takve natječaje znali primiti i više od 200 zamolbi", kaže Grančić.

Uz to su koristili mogućnost zapošljavanja na određeno radno vrijeme u trajanju od 60 dana, ali niti rezultatima tog poziva nisu zadovoljni, napominje Grančić.i upozorava da će u sljedećih tri - četiri godine u starosnu ili prijevremenu mirovinu otići više od 130 medicinskih sestara i tehničara.

U KBC-u su primili 29 njegovateljica na neodređeno radno vrijeme, to je novo sistematizirano radno mjesto i njihova pomoć će dosta značiti za rad splitske bolnice, a uskoro će objaviti natječaj za još 21 njegovateljicu.

Izvanredni studij će omogućiti daljnje školovanje sestara

Od 2011. se prema direktivi EU-a promijenio sustav obrazovanja za medicinske sestre i tehničare srednje stručne spreme, od tada oni više nemaju pripravnički staž. "Medicinske sestre srednje stručne spreme nisu baš konkurentne s obzirom da su strukovna škola. Drago mi je da je u Splitu otvoren izvanredni studij sestrinstva, koji će im omogućiti daljnje školovanje, edukaciju i znanje koje treba zdravstvenom sustavu", kaže Grančić.

Splitska Srednja medicinska škola upisuje tek dva razreda medicinskih sestara, što je premalo za potrebe bolnice, a posebno za županiju. S tim problemom su upoznali župana Blaženka Bobana, pa je prošle godine upisana još jedna generacija sestara.

Novonastala situacija im je veliki izazov, a pandemija koronavirusa ih je mnogočemu naučila, ali i umorila. "Predugo traje, taman kad nam se čini da je kraj, ona dođe opet i opet… Ali nitko u bolnici nije ugrožen, osim što su medicinske sestre umorne i iscrpljene", ističe Grančić.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali