VELIKI POMAK U SPOROVIMA OKO KONVERZIJA KREDITA U 'ŠVICARCIMA': / Postignut sporazum sa 6 banaka, četiri slučaja suspendirana

Dogovor je postignut sa Zagrebačkom bankom, PBZ-om, Sberbankom, Ersteom, Raiffeisenom i OTP bankom, a četiri slučaja na sudu u Washingtonu će biti odmah suspendirana,

2.2.2021.
13:13
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić govorio je u utorak o arbitražnim postupcima pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova, koji se tiču konverzije kredita u švicarskim francima. Dosad je na sudu u Washingtonu protiv hrvatske pokrenuto 13 postupaka, a ministar je poručio kako je dogovor o konverziji postignut sa Zagrebačkom bankom, PBZ-om, Sberbankom, Ersteom, Raiffeisenom i OTP bankom.

"Sve ovo vrijeme zastupa nas Državno odvjetništvo, vodimo dijalog i imaju konstruktivan pristup. Taj dijalog je identificirao zajedničke karakteristike postupaka i tako smo otvorili put za razgovor s bankama o načinu i pronalaženja rješenja vansudskim putem. Mogu potvrditi da je postignut dogovor s šest banaka koje vode sporove u Washingtonu, u Hrvatskoj i onima koje još nisu digle postupke. Za četiri slučaja u Washingtonu odmah ide suspenzija slučajeva", prenosi RTL ministrove riječi.

Stupa na sagu odmah

Istaknuo je kako suspenzija slučajeva stupa na snagu odmah, što znači da više po tom pitanju nema nikakvih radnji, ali ni troškova u državnom proračunu. Istaknuo je da smo za "četiri slučaja pred sudom u Washingtonu platili 127 milijuna kuna." "Vidite koji su to visoki iznosi, a ovim dogovorom sve to staje. Za dvije banke procesi se nastavljaju dalje, nastavljamo dijalog", kazao je Marić.

Naglasio je i kako su banke prepoznale napore u unaprjeđenju poslovnog okruženja, poboljšanju zakonodavstva i procesu uvođenja eura, zbog čega su i pristale na dogovor s Vladom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali